Ekonomija
DOMAĆI OTKUPLJIVAČI OPREZNI

Poljoprivrednici već traže kupce pšenice izvan hrvatskih granica
Objavljeno 28. lipnja, 2013.
Od ponedjeljka, 1. srpnja, više nema carina i kvota za pšenicu

ĐAKOVO - Ovogodišnji ječam podbacio je oko 20 posto, a on je i svojevrsni orijentir za pšenicu čije se ranije sorte na pojedinim područjima već skidaju, iako se prava žetva žita očekuje poslije 1. srpnja – poruka je žetelaca s polja.

Oni se ne slažu s procjenama struke da je 2013. godina rekordne žetve od milijun tona pšenice, od kojih su naše potrebe 550.000 tona.

Zbog ulaska u EU gdje struka također očekuje rekordnu žetvu, ali i rekordne viškove od čak 20 milijuna tona, svaka strana osluškuje, “opipava” onu drugu, prate se burze, a posebice su u istupima oprezni otkupljivači.

Zadovoljan prinosom ječma nije ni Antun Laslo, čelnik ZUSSB-a, čiji je prinos oko 2,5 tone, a tako se, kaže, kreće i kod drugih.

Podbacio urod ječma

– Ječam je podbacio zbog vode na nižim terenima, ali i jer je u njemu, kao i u pšenici, porasla trava, zbog čega će biti dosta primjesa. Zbog toga i rezultata na ječmu nisam optimist kada je o procjenama o rekordnoj žetvi riječ. Zbog vlage žetvu pšenice ne očekujem na ovom području još ovoga tjedna, a cijena je još uvijek nepoznanica. Prate se, osluškuju burze, ponuda je lošija, a cijena ne smije biti ni lipe ispod 1,35 kn, no čujem da pojedini otkupljivači nude svega 1,15 do 1,20 kn što je ucjenjivanje, jer svugdje je skuplja nego što je na domaćem tržištu, kaže Laslo.

- Priče o rekordnoj žetvi su za malu djecu, odgovaraju samo onima koji žele nisku cijenu. Ratari, koji su već skinuli ranije sorte, očekivali su prinos od sedam do osam tona, a dobili su pet t/ha. Rekordnost od osam do devet t/ha mogu očekivati oni koji su primijenili visoku tehnologiju i gdje su troškovi ulaganja bili 10.000 kn/ha. U ovom trenutku cijene su neprihvatljive, pa predlažem seljacima da skinu urod i spreme ga do povoljne cijene u svoje silose. Nadamo se da će se Europa otvoriti i da će neki proizvođači pronaći kupce izvan granica naše zemlje. Neki naši članovi Komore već imaju kontakte sa strancima i očekujemo da će biti prodaje našeg uroda njima, ni predsjednik HPK Matija Brlošić nije optimisti kada je o najavama rekordne žetve riječ. Upozorava na bijelu primjesu, što će također utjecati na nižu cijenu.

Velika konkurencija

- Naši otkupljivači krenuli su s katastrofalno niskom cijenom pšenice, ne priznajući ni jednu burzu i sada nude 1,10 do 1,15 kn, a u okruženju, u Mađarskoj, ta je cijena viša od 1,40, na francuskoj burzi čak 1,70 kn. Kod nas je realno da ona ne ide ispod prošlogodišnje, znači da bude od 1,35 do 1,50 kn, kaže Brlošić. Iako s terena dopire sumnjičavost, u Žitozajednici i dalje su pri procjeni da je 2013. godina rekordne žetve.

– I to ne samo kod nas, nego i u Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Srbiji…, kaže direktorica Žitozajednice Nada Barišić. Dodaje, s cijenama su svi oprezni. – Ulazi se u Uniju, granice su otvorene, očekuje se velika konkurencija s pšenicom. Naši članovi gledaju stanje u okruženju, kaže Barišić, podsjećajući na posebnost 2013. kao godine u kojoj više nema carina i kvota za pšenicu.

– RH je imala jednu zaštitu za pšenicu i sada toga više nema, kaže prva žena Žitozajednice.

Suzana ŽUPAN
Žitni terminal:
Zbog 20 milijuna tona viška, cijena pšenice samo 1 kunu

- Nismo više sami, tržište je svuda oko nas, trebamo naučiti da onoga prije više nema, mi smo suviše mali proizvođač pšenice na tom velikom tržištu. Mlinovi mogu kupovati pšenicu iz Mađarske, Slovenije, Srbije…, to naš proizvođač treba prihvatiti, kaže član uprave Žitnih terminala Ivica Čapo. U ovom otkupljivaču kažu da cijena ima trend velikoga pada. – Bazen Rusija, Ukrajina, Mađarska, Rumunjska, Hrvatska, Srbija…, ima 20 milijuna tona viška pšenice i ne bih se čudio da joj cijena bude i samo jednu kunu, kaže Čapo.

Matija Brlošić

predsjednik HPK

Naši otkupljivači, ne priznajući ni jednu burzu, za pšenicu nude 1,10 kn/kg

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike