Novosti
UKINUTO IZVANREDNO STANJE NA DRAVI I DUNAVU

Zabrana turističkih obilazaka donijela gubitke Kopačkom ritu
Objavljeno 21. lipnja, 2013.
I dalje su zatvorene ceste Zmajevac - Batina, Kopačevo - Podunavlje i Josipovac - Karašica

Vezani članci

STRUČNJACI RAZMIŠLJAJU O POBOLJŠANJU OBRANE

Dravski nasip u Donjem gradu trebat će obnovu i proširenje

OSIJEK - Razine rijeka opadaju - Dunav je kod Batine iznosio 655 cm, a Drava 437 cm, rekao je župan Vladimir Šišljagić koji je jučer u 9 sati ukinuo mjere izvanrednog stanja koje je trajalo od 12. lipnja zbog vodene stihije koja je prijetila potapanjem naselja uz nasipe. “Nasipi su pod kontrolom, i dalje su na snazi mjere izvanredne obrane od poplava, policija dežura na nasipima, ali je situacija pod kontrolom. Tenkovska cesta Zmajevac - Batina je i dalje zatvorena, kao i ceste Kopačevo - Podunavlje te ona koja spaja Josipovac i naselje Karašicu jer se na njoj nalazi još 30-ak cm vode. U noći s 19. na 20. lipnja imali smo intervenciju u Josipovcu gdje je procjedna voda kroz nasip prijetila potapanjem vrtova u tom mjestu. Hrvatske vode i licencirane tvrtke sanirale su stanje. Dali smo prijedlog da lučke kapetanije ukinu zabranu plovidbe uz ograničenje u brzini plovila. Dan je nalog i da se obavi procjena sigurnosti turista kako bi se što prije otvorio Kopački rit za posjetitelje. Jučer su uklonjene i geomembrane na donjodravskom nasipu u Osijeku, a Hrvatske vode su odgovorne za uklanjanje i vreća s pijeskom i ostale opreme koja je služila za zaštitu kuća od poplavljivanja - kazao je Šišljagić.

A kako je u Kopačkom ritu koji je preplavio sve ritske livade uvjerili smo se ploveći turističkim brodom JU PP Kopački rit. Kormorani su zbog obilja ribe toliko prežderani da ne mogu ni poletjeti. Ritsko područje odiše idilom, divlje svinje na nasipu jedu dudove koji opadaju sa stabala, a jeleni bezbrižno čekaju kod Tikveša da se voda povuče i da se vrate na ritske livade koje su sada pokrivene sa šest, a ponegdje i više od deset metara vode. Trenutno je 15.000 hektara pod dunavskom vodom, a do Dunava je plovidba skraćena na pet-šest kilometara, inače bi kanalima do njega trebalo ploviti deset kilometara. Vrlo ugodni djelatnici JU PP Kopački rit rado su počastili ekipu novinara slavonskim delicijama, a ljutom baranjskom paprikom kao da su nam htjeli dočarati kako se osjećaju. Naime, upravo je ovo vrijeme kada su mogli zaraditi, a turistima je zabranjen dolazak u rit. Ravnatelj Damir Opačić prebrojava ono što je izgubljeno u desetak dana od kada turisti nisu mogli do poplavnog područja.

- Ovdje radimo kada su nam povoljni hidrološki uvjeti i lijepo vijeme. Ove godine zima je trajala duže, svaki vikend i blagdan bile su kiše i loše vrijeme, što je utjecalo na slabiji dolazak turista. Sada kada je to trebalo nadoknaditi i kada je vodostaj bio najbolji za posjećivanje rita, nama je zabranjeno primanje turista pa smo zabilježili još veće gubitke. Očekujemo preporuke struke o prestanku izvanrednih mjera pa da možemo primiti posjetitelje - kazao je Damir Opačić, dodajući kako je cijelo ovo vrijeme rit iznimno atraktivan i ovako poplavljen i u punom svom sjaju.

Darko PEJIĆ
DOZVOLJENA PLOVIDBA DUNAVOM

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić jučer je na izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja donio odluku o ukidanju stanja neposredne prijetnje od poplave za branjena područja županije, odnosno uz Dunav, Vuku i Bobotski kanal. Prema županovim riječima, Stožer ostaje u pripravnosti jer je visoka razina podzemnih voda i velika nakvašenost nasipa. Ivan Barović, kapetan vukovarske kapetanije, najavio je uspostavu plovidbe Dunavom od 21. lipnja uz upozorenje brodovima za smanjenu brzinu što će kontrolirati policija.(R.M.)

Višemilijunske štete

Štete koje su poplave prouzročile na poljima, gospodarskim i privatnim objektima zasigurno su višemilijunske, no konkretniji će se podatci znati kada povjerenstva dostave podatke s terena županijskom povjerenstvu, kaže osječko-baranjski župan koji je izjavio da će sasvim sigurno proglasiti elementarnu nepogodu.

NAJEZDE KOMARACA

Zbog velike količine vode i toplog vremena probudit će se sva sila komaraca. Najezde su neizbježne. “Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije prati situaciju s obzirom na ove poplave i procjena će naravno biti da je populacija značajno veća s obzirom na veličinu poplavnog područja. Stožer je nekoliko puta razmatrao i donio stručne procjene ne samo za pojavu komaraca i njihova legla i najezdu komaraca nego i kako djelovati u toj situaciji. Tražio sam stručnu pomoć Ministarstva zdravlja da se uključi i u procjene i u preporuke tretmana komaraca. Načelnicima ide naputak kako mogu i stanovnici i općine utjecati na smanjenje najezde komaraca. Moramo zajednički djelovati, što zahtijeva i dodatne financije koju očekujemo kako bismo sanirali najezde komaraca kojih ima daleko više nego što je uobičajeno”, kazao je Šišljagić koji kao liječnik procjenjuje da s obzirom na opasnosti koje donose komarci ima razloga za oprez jer oni su i prijenosnici zaraznih bolesti.

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament