Ekonomija
ZLATNA KUNA ZA 2012.

Nagrade Tvornici šećera Osijek, Ricardu i Kanaanu
Objavljeno 6. lipnja, 2013.
HGK - ŽK OSIJEK OBILJEŽILA 160. GODINA POSTOJANJA I NAGRADILA TVRTKE

Hrvatska gospodarska komora se ponekad, i nasuprot stajalištima službene politike, uspjela nametnuti kao institucijska konstanta, kao središnje mjesto okupljanja hrvatskog gospodarstva i gospodarstvenika.

Isto tako, postignuta autonomnost i samostalnost u radu, neovisno o tome koja je politička opcija na vlasti i kakvu gospodarsku politiku namjerava voditi, najveći je dobitak za privatno poduzetništvo i gospodarske subjekte koji su se vlasnički odvojili od države - osnovna je misao koju je na jučerašnjoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Osijek izrekao njezin predsjednik Zoran Kovačević.

Sjednica je održana i u jubilejskom tonu, s jučerašnjim danom poklopila se naime 160. godišnjica osnutka Trgovačke-obrtničke komore za Slavoniju.

Što se događalo u tom povijesnom razdoblju kroz kratku je prezentaciju vodio mr. Danijel Jelaš iz Državnog arhiva u Osijeku.

Iz govora dvaju gostujućih čestitara, dr. Vladimira Šišljagića, župana Osječko-baranjske županije, i Nadana Vidoševića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore, mogla se iščitati zajednička poveznica, odnosno da je nužna konstruktivna sprega gospodarstva, akademske zajednice i politike.

- Hrvatsko gospodarstvo u velikim je problemima koji će biti još teži ulaskom naše zemlje u Europsku uniju. Smatram da je nužno što prije odustati od raznih politikanstava te zajednički donijeti ključne mjere i odluke koje će pridonijeti razvoju. Mislim tu i na politiku, akademsku zajednicu i gospodarstvenike, naglasio je između ostalog župan Vladimir Šišljagić, te je dodao da sa sporom birokracijom i brojnim nametima nema gospodarskog napretka.

Vidošević je upozorio i na aktualni problem Republike Hrvatske – relativno staro stanovništvo i nedostatak industrijske proizvodnje.

- To je naš strukturno-strateški problem koji nam ne omogućava biti međunarodno konkurentan. I to je izazov svima, prvo politici, a onda gospodarstvu i akademskoj zajednici. No, politika je prva, ona je “majka“ svima. Vidošević upozorava i na opasnost da Hrvatsku nakon ulaska u Europsku uniju napuste i obrazovani te oni manje obrazovani.

- Ulaskom u Europsku uniju pred nama je nevjerojatan izazov. Hoćemo li uspjeti, ne znam, jer nigdje nema garancije. Ali naša je obveza raditi sve što je moguće da uspijemo - naglasio je prvi čovjek HGK.

Svečanoj sjednici nazočio je i novoizabrani osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, predsjednici i tajnici županijskih komora, brojni gospodarstvenici i predstavnici akademske zajednice.

Svi oni pozdravili su dobitnike Zlatne kune, priznanja tvrtkama za ostvarene rezultate poslovanja u prošloj godini. U kategoriji malih tvrtki nagrada je pripala poduzeću Kanaan iz Donjeg Miholjca, u kategoriji srednjih poduzeća “Kuna” je pripala tvrtki Ricardo, a Osječkoj tvornici šećera u kategoriji velikih tvrtki.

Ilija Nedić zahvalio u ime svih nagrađenih

U ime svih nagrađenih nazočnima se obratio Ilija Nedić, predsjednik Uprave Tvornice šećera Osijek. “Zahvaljujem svima - našim zaposlenicima, poslovnim partnerima, državnim institucijama i lokalnoj samoupravi koji su također zaslužni jer smo dobili ova vrijedna priznanja koja su nam svima poticaj za dalje”, rekao je Nedić.

Zoran Kovačević

predsjednik HGK - ŽK Osijek

Ekonomski stratezi ove zemlje moraju preispitati određene gospodarske modele, učiniti zaokret u gospodarskoj politici, kao i dobro preispitati strana mentorstva te tražiti vlastiti razvojni put

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike