Ekonomija
TVORNICA ŠEĆERA OSIJEK D.O.O.

Polovinu prihoda osječka šećerana ostvaruje na inozemnom tržištu
Objavljeno 6. lipnja, 2013.

Vezani članci

ZLATNA KUNA ZA 2012.

Nagrade Tvornici šećera Osijek, Ricardu i Kanaanu

Tvornica šećera Osijek d.o.o., dobitnica Zlatne kune Županijske komore Osijek za ostvarene rezultate poslovanja u kategoriji velikih poduzeća u 2012. godini, uspješno nastavlja tradiciju proizvodnje šećera u Osijeku započetu davne 1905. godine konstituiranjem Prvog hrvatsko-slavonskog dioničkog društvo za industriju šećera u Osijeku.

Od tada je proizvodnja šećera na ovim prostorima imala svoje uspone i padove, što se odražavalo i na poslovanje osječke Tvornice šećera.

Početkom ovog tisućljeća značajno se krenulo u nove investicije, kako u šećernu repu, tako i u tehnološki proces. Investirano je u nabavu pročistača i gradnju prijamnih pista za šećernu repu, smanjenje troška prijma i skladištenja šećerne repe, kao i utroška kamena i koksa, smanjenje potrošnje toplinske energije, troškova vode, povećanje kapaciteta stanice čišćenja, postizanje veće razine elektroenergetske učinkovitosti te povećanje kvalitete sušenja, skladištenja i pakiranja šećera. Zahvaljujući tim investicijama kojima je cilj bio postizanje tehnoloških parametara kakve imaju suvremene europske šećerane, osječka Tvornica šećera danas je jedna od najmodernijih šećerana u ovom dijelu Europe. Ulaganje u modernizaciju proizvodnje, restrukturiranje poslovanja, podizanje tehnološke razine i energetske učinkovitosti omogućili su ovoj tvrtki postizanje izuzetnih poslovnih rezultata. Unatrag nekoliko godina Tvornica šećera bilježi rast ukupnog prihoda. U 2011. godini ukupni prihod porastao je u odnosu na 2010. za 45 posto, a u 2012. u odnosu na 2011. daljnjih 27,3 posto te je u 2012. godini iznosio 722,8 milijuna kuna. Od ukupno ostvarenih prihoda, 47,14 posto, odnosno 340,7 milijuna kuna Tvornica šećera ostvarila je na inozemnim tržištima od kojih su najznačajnija: Italija, Slovenija, Mađarska, Slovačka i Grčka.

Izvoz u 2012. bio je za 26,6 posto veći nego u 2011. godini. U posljednje dvije godine Tvornica šećera ostvaruje i visoku dobit. I u 2011. ona je iznosila 87 milijuna kuna, a u 2012. godini 85 milijuna kuna. Tvornica šećera imala je u 2012. godini 294 zaposlena radnika, kojima je isplaćena prosječna neto plaća u iznosu od 5.291 kunu, što je povećanje od 4,3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Važno obilježje poslovanja ove tvrtke su investicije u poboljšanje tehnologije i povećanje energetske učinkovitosti. U posljednje dvije godine u ove namjene Tvornica šećera Osijek uložila je više od 103 milijuna kuna. Praćenje suvremenih proizvodnih trendova, neprestano ulaganje u poboljšanje tehnologije i energetsku učinkovitost te prisutnost na izozemnim tržištima trebaju Tvornici šećera Osijek i ubuduće jamčiti dobre poslovne rezultate.

Tvornici šećera Osijek d.o.o.

l dodijeljena je Zlatna kuna HGK ŽKO za ostvarene rezultate poslovanja u kategoriji velikih tvrtki

85

milijuna kuna iznosila je dobit Tvornice šećera Osijek u 2012. godini

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike