Novosti
PROJEKT OD 450 MILIJUNA

HEP će u Osijeku do 2017.
sagraditi novu elektranu
Objavljeno 29. svibnja, 2013.
Postrojenje će biti sagrađeno na istočnoj strani osječke Termoelektrane-toplane

Za razliku od najave gradnje HEP-ovih elektrana Plomina i Omble o kojima se puno pričalo u javnosti, u potpunoj tišini pripremljen je projekt gradnje nove elektrane u Osijeku.

Predstavili su ga jučer u osječkoj Termoelektrani-toplani ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i Perica Jukić, član Uprave HEP-a.

- HEP razvija projekt gradnje nove moderne plinske kombi kogeneracijske elektrane (KKE) snage 450 MW električne i 160 MW toplinske energije, što znači da će se s plinom kao primarnim gorivom istovremeno proizvoditi električna i toplinska energija - pojašnjava Jukić.

Procijenjena vrijednost projekta je 450 milijuna eura, očekuje se kako će prva lopata biti zakopana iduće godine, a puštanje u pogon 2017. godine.

- Ova će elektrana zbog toga što se na jednom mjestu proizvodi i električna i toplinska energija imati visok stupanj iskoristivosti energije plina koji će biti veći od 58 posto - naglasio je Vrdoljak.

Samo pet posto električne energije kojom se napaja Osijek proizvodi se na ovom području, a sve ostalo se “uvozi” iz drugih dijelova Hrvatske. Sada će se to posve izmijeniti, kapacitet buduće elektrane je nešto manji od nuklearke Krško, i za 12 posto će povećati instaliranu snagu svih HEP-ovih elektrana. No, od buduće elektrane imat će izravne koristi i lokalna zajednica - osim očekivanog zapošljavanja 20 djelatnika, ostvarivat će prihode od rente u visini od nekoliko desetaka milijuna kuna godišnje.

Hrvatska elektroprivreda je sada u fazi zatvaranja financijskih okvira, izvjesno je kako će to javno poduzeće osigurati polovinu iznosa, ostatak strateški partner, koji bi, očekivano, mogao biti dobavljač plina. Novo će postrojenje biti locirano na istočnoj strani postojeće osječke elektrane što je prihvatljivo i zbog postojećeg zahvaćanja vode, prisutnosti plinske mreže, ali i blizine HEP-ova čvorišta u Ernestinovu preko kojeg bi se struja isporučivala u mrežu.

Dario KUŠTRO

85

tisuća kubika plina u sat vremena koristila bi nova elektrana, odnosno

700

milijuna kubika na godišnjoj bazi

PREDIZBORNA OBJAVA

Zapitan je li slučajno to što je baš sad uoči drugog izbornog kruga predstavio ovu investiciju, Vrdoljak priznaje kako mu je to i bio cilj. “Rekli su mi kolege iz HEP-a kako je ovo prevelika investicija da bi se prostituirala u predizborne svrhe. Ali, ja sam političar i to ću iskoristiti”, rekao je Vrdoljak.