Osijek
DO SVOJIH NJIVA PUTUJU 30-AK KILOMETARA:

Mostić na Brondinom kanalu koji bi spojio atar čekamo još od devedesetih godina
Objavljeno 28. svibnja, 2013.

ČEPIN/BIZOVAC - Kad god dođe vrijeme poljoprivrednih radova, nekoliko seljaka iz Čepina i Bizovca hvata se za glavu zato što ne mogu strojevima i kombajnima normalno prići svojim njivama. Naime, bizovački atar razdvaja duboki Brondin kanal preko kojeg na mjestu nekadašnjeg prijelaza još nema novog mostića umjesto starog koji je srušen devedesetih godina, kažu poljoprivrednici Ivica Bek i Petar Madunić iz Čepina.

- Bizovčani imaju s ove naše čepinske strane njive, a nas nekolicina iz Čepina imamo zemlju s druge strane Brondinog kanala. Obećali su nam napraviti most još dok se gradila autocesta Slavonika, ali to nije ispunjeno još dandanas. Jedno je vrijeme umjesto mosta bila nasuta zemlja za prelazak traktora i kombajna, ali je uklonjena jer kanalom nije mogla otjecati voda. Mi smo seljaci prisiljeni teškim strojevima ići preko Osijeka pa umjesto da vozimo samo kilometar-dva od sela do oranice, moramo voziti i tridesetak kilometara. Doduše, postoje cestovni most i cesta nedaleko od tog mjesta preko kojeg se može prijeći, ali ne kombajnom jer je prevelik, a ne može se “provući” ni kroz tamošnji kružni tok, priča Ivica Bek.

I Bek i Madunić kažu kako se čude što je preko Slavonike napravljen nekoliko milijuna vrijedan nadvožnjak kako bi seljaci mogli prijeći autocestu, ali dalje preko Brondinog kanala ne mogu.

- Pogledajete kako izgledaju novi nadvožnjak i cesta koji, prema našem mišljenju, ne vode nikamo. Pokradeni su poklopci šahtova s ceste iz kojih raste korov, metalni branici su polomljeni i razvaljeni preko ceste... Čini mi se da se netko priprema da ih rastavi i proda u staro željezo. Bojim se da će netko demontirati i ogradu s mosta. Ne tražimo mi neki poseban, skup most između naših njiva, dovoljno je neka postave neki metalni poput onoga koji je bio na Bobotskom kanalu na ulazu u Ernestinovo. Ili makar neki drveni. Spremni smo i mi seljaci pomoći u njegovoj gradnji, samo da nam daju materijal i pripomognu strojevima, kaže Bek koji se inače bavi ekološkom poljoprivredom, te dodaje kako bi tim mostom mogli i poljskim putevima prolaziti i kamioni sa suncokretom do čepinske Tvornice ulja, ali i drugi poljoprivrednici. Nada se da će netko od i nadležnih institucija pročitati ovaj članak i pomoći im.

- Svi se busaju kako žele spriječiti odumiranje sela, a evo, preko kanala postoji selo koje naprosto odumire. Ne mogu starci do svoje zemlje, pa ju onda i ne obrađuju, a to je siguran put u odumiranje sela - smatra Bek. D. Pejić

I rendžeri čekaju most da s EU naprave biciklističku stazu

Udruga čuvara prirode Rendžeri također želi da most bude napravljen. Petar Madunić kaže kako je jedan od projekata koji su planirali provesti - biciklistička staza kroz prirodu od Čepina prema Bizovcu. Nadaju se da će netko od domaćih shvatiti potrebu da most bude ponovno napravljen, tako da bi Rendžeri mogli prijaviti finaciranje projekta biciklističke staze preko europskih fondova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike