Novosti
SUĐENJE ZBOG 17 MILIJUNA KUNA PROVIZIJE

Čobanković: Upozoravao sam Sanadera da ćemo imati problema zbog Planinske
Objavljeno 16. svibnja, 2013.
Želim naglasiti da sam u tom razdoblju potpuno vjerovao gospodinu Sanaderu

ZAGREB - "Upozoravao sam Sanadera da ćemo kad-tad imati problema ako kupimo zgradu u Planinskoj", rekao je u nastavku suđenja u slučaju Planinska bivši HDZ-ov ministar Petar Čobanković, kojem su na zahtjev Sanaderove obrane oduzete bilješke iz kojih je čitao tijekom svjedočenja.

Bivši HDZ-ov ministar, koji je prije početka suđenja priznao da je Sanaderu pomogao da se okoristi kupoprodajom zgrade u Planinskoj, od čega je bivši premijer navodno dobio 17 milijuna kuna provizije, detaljno je opisao kako je tekla sporna kupnja. Da se za potrebe Hrvatskih šuma kupi Fiolićeva zgrada prvo mu je predložio član uprave Mato Štimac. Ubrzo nakon toga uslijedio je i razgovar s Fiolićem.

"Ja sam gospodinu Fioliću rekao 'Štef, ti znaš tko daje zeleno svjetlo za takvo nešto' i da bi o tome trebao razgovarati sa Sanaderom."

Sanader daje zeleno svjetlo, no i upozorava, kaže Čobanković, da sve treba ići preko nekog leasing društva. Ubrzo međutim sve pada u vodu jer Hrvatske šume odustaju od kupnje zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa čime je Sanader bio nezadovoljan, a priznaje Čobanković, i on sam jer nije izvršio njegov nalog. "Želim naglasiti da sam u tom razdoblju imao apsolutno povjerenje i potpuno sam vjerovao gospodinu Sanaderu. Smatrao sam ga našim pravim predsjednikom i vođom Hrvatske demokratske zajednice." Priča oko kupnje zgrade ponovo se aktualizirala nakon pobjede na parlamentarnim izborima 2007., kada je Sanader pokrenuo inicijativu da se zgrada kupi za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja kojem je na čelu tada bio Čobanković. On time nije bio zadovoljan te je Sanadera upozorio da bi zbog toga mogli imati problema, i to prije svega zbog previsoke cijene.

"Predsjednik mi je tada, u malo oštrijem tonu, odgovorio da nisam ja taj koji kupuje zgradu, da zgradu kupuje Vladu i postavio mi je kontrapitanje 'tko je radio procjenu'. Ja sam odgovorio da je procjenu radio Inženjerinski biro, da mi je on na to rekao ima li eminentnije kuće od njih."

Ubrzo nakon toga, na temelju Vladine odluke, Čobanković je potpisao ugovor o kupnji zgrade u Planinskoj preko financijskog leasinga. Čobanković svjedočenje nastavlja sutra.Mediaservis

ČEDO PRODANOVIĆ

Iskaz je usuglašavao s optužbom

Inače, Sanaderova obrana prigovorila je Čobankoviću da je tijekom cijelog iskaza čitao iz bilješki, koje su mu na kraju i oduzete. "U njemu su naznačena neka pitanja i kratki odgovori što obrani ukazuje na opravdanu sumnju da se ovaj iskaz usuglašavao sa zastupnicima optužbe, posebno ako to sagledavamo u kontekstu postignute nagodbe prije početka ovog suđenja", rekao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. “Tražimo da se te bilješke fotokopiraju i uvrste u spis”, inzistirao je Prodanović.

Najčitanije iz rubrike