Mozaik
ROĐENDAN PORINA U RIJECI

Opća opasnost ima hit godine
Objavljeno 12. svibnja, 2013.
Po dva Porina zaslužili su Urban & 4, Neno Belan, Elvis Stanić i Radojka Šverko

Vezani članci

IZVRSNA SVIRKA ŽUPANJSKE ROCK-GRUPE

Opća opasnost digla na noge Osječane

U riječkom Centru Zamet održana je 20. dodjela dieskografskih nagrada Porin, gdje su se okupile sve najveće face naše glazbene industrije.

Prvi dodijeljeni Porin bio je onaj za hit godine, jedini o čijem dobitniku odlučuje publika, a osvojila ga je grupa Opća opasnost za pjesmu "Tvoje ime čuvam". "Ulicama grada (Pjesma sreće)" u izvedbi Nene Belana i Fiumensa, te grupe Ljetno kino osvojila je nagradu za pjesmu godine. Titula albuma godine pripala je albumu "2" grupe Mayales, koji je nagrađen s još dva Porina - za najbolji album alternativne glazbe, a Cocu Mosquitu je donio nagradu za najbolju produkciju. Porina za najbolju izvedbu grupe s vokalom osvojio je Damir Urban i 4 za skladbu "Kundera (Atom)" s albuma "Kundera" koji je riječkom pjevaču i njegovom bendu donio i priznanje za najbolji rock-album. Najboljom muškom vokalnom izvedbom proglašena je "Canzone per te" Massima Savića, koja se nalazi na kompilacijskom albumu "1947 Hommage a Sergio Endrigo". Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojila je Radojka Šverko, inače prva dobitnica Porina u ovoj kategoriji. Ove godine nagrađena je za pjesmu "You are so beautiful" s albuma "Still standing" koji je također osvojio statuu Ivice Propadala, i to za najbolji koncertni album.

U znaku hitova

Tony Cetinski za album "Opet si pobijedila" imao je četiri nominacije, a slavio je u kategoriji najbolji pop-album. Najbolji album zabavne glazbe ima klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca. Na sinoćnjoj svečanoj 20. dodjeli Porina uručena je i nagrada za novog izvođača koja je pripala Mariju Huljevu. Nagradu za životno djelo dobio je maestro Vladimir Kranjčević, Stanko Selak, Stjepan Jimmy Stanić, Rajko Dujmić i Veljko Despot.

Jubilarna, dvadeseta dodjela hrvatske diskografske nagrade, održana pod voditeljskom palicom Tarika Filipovića, protekla je u znaku porinovskih hitova koji su obilježili proteklih devetnaest godina. Massimo i Željko Bebek tako su izveli Oliverovu "Cesaricu", koja je hitom godine proglašena 1994. godine. Na pozornicu Centra Zamet sinoć su stali i Arsen Dedić, Pavel i Nola, Damir Urban, Neno Belan...

Pretporinovska dodjela

Najbolji je album klupske glazbe "Čujem ja netko šuti" zadarske grupe Postolar Tripper. Natali Dizdar i Darko Rundek osvojili su Porina za najbolju vokalnu suradnju, za pjesmu "Mjesecu je dosadno". Njezin album "ZKM live" na kojem je ta skladba izvedena osvojio je priznanje za najbolji videoprogram. Matija Dedić i Jazz orkestar HRT-a novopečeni su vlasnici Porina za najbolji jazz album i najbolju izvedbu jazz skladbe, dok je Borna Šercar dobitnik nagrade za najbolju jazz skladbu. Elvis Stanić dobitnik je Porina za najbolji aranžman, za pjesmu "Brod u boci" s albuma "Sol et luna". Za istu pjesmu Stanić i Ivan Popeskić osvojili su Porina za najbolju snimku. Kolekciju Porina povećao je i Neno Belan čiji je nosač zvuka "Oceani ljubavi" proglašen najboljim kompilacijskim albumom. Najbolji je videobroj "Grad spava" splitske grupe TBF u režiji Dragana Đokića i Rine Barbira.

Ivana KOCIJAN
DRUŽENJE U ČAST DOBITNIKA PORINA ZA ŽIVOTNO DJELO
Na tulumu s Dujmićem

Košulja plava bila je službeni "dress code" zabave u čast dobitnika Porina za životno djelo Rajka Dujmića, održane pod imenom "Rock me baby" u ispunjenom baru Galija u Opatiji, a u nekoj varijanti te "obleke" crvenim su tepihom prošetali Aki Rahimovski, Husein Hasanefendžić - Hus, Marijan Brkić Brk, Franko Krajcar, Marko Lazarić, Tarik Filipović, Željko Bebek, Branimir Mihaljević, Mile Kekin te niz drugih poznatih faca iz glazbenog svijeta koje su u društvu voditelja Marija Petrekovića te atraktivnih hostesa pocupkivale na vječne hitove frontmena Novih fosila. Punkeri, rockeri, zabavnjaci, jazzeri i etno-glazbenici u izvrsnoj su se atmosferi koja je podsjetila na slavne dane opatijskog noćnog života opustili i otkačili, te nisu štedjeli grla kada se sa zvučnika zavrtijela neka Dujmićeva plesna uspješnica, bila to "Sanja" ili "Saša"... Sam slavljenik na tulum u svoju čast stigao je oko ponoći, popraćen burnim pljeskom i ovacijama, a svojim je fanovima obećao napisati još puno hitova.(D.Ž.)

Koncert Elementala i dodjela HotNetPorina

Elemental je u Rijeci koncertno najavio šesti studijski album "U redu je" koji danas stiže u prodaju. Brojnoj publici ekipa iz Elementala predstavila je većinu novih pjesama, među kojima su se našli i aktualni singlovi "Neustrašivi" i "Po mojoj mjeri". Oduševljeno mnoštvo nagradili su i bisom u kojem su izveli hit "Male stvari". Nakon toga, Remi i Shot preuzeli su uloge DJ-a i posjetitelje počastili glazbom po svome izboru. Prije koncerta predstavljeni su dobitnici HotNetPorina koje su izabrali čitatelji Net.hr-a. U kategoriji Najbolji rock-album slavile su "Teške boje" Gorana Bare i Majki, najboljim albumom alternativne glazbe u prvih 19 godina Porina proglašen je prvijenac "Noge/Ruke/Glave" dvojca Gatuzo, dok je najbolji album klupske glazbe "Pistaccio Metallic" grupe TBF. Nažalost, nitko od sretnih dobitnika nije nazočio dodjeli HotNetPorina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike