Dome slatki dome
PRIRODNI REPELENTI IZ VRTA

Biljke od kojih bježe insekti
Objavljeno 9. svibnja, 2013.
Buhe, krpelje i razne grinje nitko ne voli, a opasni su i za ljude i za životinje

Z ašto ne biste ovog proljeća zaštitili svoj dom, vrt, ljubimce i ukućane posve prirodnim repelentima? Pometite dobro sve prostore gdje živi vaš ljubimac i okućnicu.

Ako imate vrt, u njega posadite nekoliko biljaka koje prirodno tjeraju insekte. Možete ih uzgajati i u cvjetnoj posudici.

l RUTA GRAVEOLENS je zimzeleni začin metalnoplavkaste boje. Prirodni je dezinficijens i insekticid koji tjera i muhe i komarce. Protiv buha će pomoći ako ljubimca istrljate tom biljkom. Ruta će djelovati i protiv puževa u vrtu. Vrlo se lako uzgaja i iz sjemena.

l ARTEMESIA ABSINTHIUM je gorka začinska biljka koja se stoljećima koristi protiv insekata i krpelja. Ljeti cvjeta žuto, a koristi se i u tradicionalnoj medicini i za pripremu biljnog čaja.

l METVICA je omiljeni začin u kuhinji, ali izvrsna je protiv insekata. Njezin jak miris djeluje protiv buha i insekata. Vrećice s osušenim lišćem metvice u ormaru djeluju protiv moljaca. Svježe lišće metvice djeluje i protiv mrava. Lišće metvice možete natrljati na ruke i izložene dijelove tijela protiv komaraca. Isto tako metvicom možete natrljati ljubimca. Metvica uz kupus i rajčicu tjera paučnjake i ostale štetočinje.

l LIMUNSKA TRAVA (Cybopogon citratus) također ima repelentni učinak i vrlo je ugodnog mirisa. Posve je neškodljiva za životinje i izvrstan izbor u vrtu.

Sve biljke čiji miris podsjeća na limun dobre su protiv insekata. Tu ubrajamo timijan, eukaliptus i limunsku pelargoniju.Kadulja tjera štetnike s kupusa i mrkve. Možda niste znali, ali usitnjeno lišće pelargonije pomiješano s metvicom, natrljano na kožu odbijat će insekte. Kako biste spriječili pojavu krpelja u travi, namjestite noževe kosilice na najniže. Krpeljima treba trava visine najmanje 7 cm, sve što je niže, ne odgovara im. (Z.Z.)

Kupka protiv buha i krpelja

l 2,4 dl jabučnog octa l 1,2 dl tople vode l pola žličice soli l pola žličice sode bikarbone Pomiješajte sastojke i pažljivo dodajte ocat i vodu, soda i ocat će se pjeniti. Pazite da ne ode ljubimcu u oči kada ga budete mazali.

Ulje ružmarina

Od ružmarina je lako napraviti ulje. Odrežite nekoliko grančica ružmarina i prelijte ih gotovo kipućom vodom. Ostavite da stoji nekoliko sati i dobro procijedite i dobili ste razrijeđenu mješavinu ulja. Ulje se može i kupiti, a djeluje protiv krpelja. S obzirom na to da nerazrijeđeno ulje iritira kožu, nemojte ga nanositi direktno. Mjesto gdje spava vaš ljubimac poprskajte mješavinom eteričnog ulja ružmarina i vode. Od platnene ogrlice za ljubimca možete napraviti prirodnu ogrlicu protiv krpelja. Nakapajte nekoliko kapi ružmarinova ulja na ogrlicu otprilike svaki tjedan. Miris će biti osvježavajući i odbijat će krpelje. Možete koristiti i osušene listiće ružmarina. Usitnite ih dobro u blenderu i tim prahom natrljajte dlaku i pospite sva mjesta u vrtu gdje živi ljubimac. Nekoliko kapi ulja od ružmarina možete dodati u vodu za pranje poda, protiv insekata koji bi se željeli uvući u kuću. Odbija krpelje, muhe, paučnjake i grinje. U istu svrhu može se koristiti i ulje geranijuma.

Lavanda

Mirisna lavanda čak može spriječiti razvoj insekata. Koristite ju u repelentima, ispod otirača i sagova, u mirisnim posudicama...

Meksička kadifica

Meksička kadifica izvrstan je repelent, pa ju svakako posadite uz rubove gredica.

Možda ste propustili...

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

Najčitanije iz rubrike