Regija
I ROBINZON IZ PAUČJA NA LISTI SRAMA

Starca Matu koji živi od socijale
terete za 130.000 kn poreznog duga
Objavljeno 4. svibnja, 2013.
Dug se veže uz poljoprivrednu mirovinu, koju Mato nikad nije primio

PAUČJE – Mato Morić (80), osebujan starac iz Paučja koji živi “po robinzonski”, a zbog čega je, zajedno sa starijim bratom Ivanom, koji je u međuvremenu umro, u nekoliko navrata osvanuo i na duplericama brojnih novina, ne zna tko je aktualni ministar financija. No zato prvi financ u državi Slavko Linić “zna” tko je siromašni Mato pa je paučki Robinzon, rame uz rame s (propalim) tajkunima, poduzetnicima i drugim poreznim dužnicima, na poreznoj listi srama! Porezna uprava tereti tog starca, koji živi od 740 kuna socijalne pomoći i dobrote suseljana, koji mu počesto i jesti daju, za dug veći od 130.000 kuna, i to na ime neplaćanih doprinosa. Nije Mato, kojega, zajedno s pokojnim bratom, novinari prozvaše Robinzonom zbog čudnovatog suživota s domaćim životinjama, koje su u ruševni im kućerak ulazile, pa ondje i spavale, ni znao za dug, a ni za listu srama.

– Došo mi jedan dan susjed Anto Topić i reko da me vidijo na popisu duga za porez - kaže Mato sjedajući na potrgani stolac u hladovinu dvorišta “obrubljenog” ruševnim kućerkom, odbačenom starudijom, montažnom kućicom dopremljenom u dvorište gestom dobrih ljudi… No, u nju Mato neće, tek samo spasi stvari od kiše; kaže, spava u svojoj kući iako na prozorima odavno poštena stakla nema. U mračnoj sirotinjskoj unutrašnjosti vrijeme kao da je stalo…

Dug se siromašnom starcu veže uz poljoprivrednu mirovinu, za koju je, kaže, prije Domovinskog rata podnio zahtjev kao i mnogi u selu i okolici, no niti je on državi plaćao doprinose niti je država ikada njemu isplatila i kunu mirovine.

- Bili još otac i brat živi kad su pred dom došle dvi ženske i popisivale 'ko 'oće tu najmanju, poljoprivrednu penziju od 400 kuna, a koja bi krenula s navršeni' 65 godina, znači kod mene 1998., no nikada nisam dobio ništa. Popisalo se tada puno svijeta za tu mirovinu, iz Paučja, Milinca, Čenkova. U početku smo plaćali doprinos, do rata, a onda je sve stalo - prisjeća se Mato, dodajući da je bilo razlike oko zemlje, aludirajući na imovinski cenzus podnositelja zahtjeva.

Morići su, da ironija bude veća, nekada bili bogati seoski gazde, koji su i sluge imali, no to razdoblje Mato pripisuje pokojnom djedu, za kojeg kaže da je i kuglanu imao, “vršeću mašinu” i dr., imali su zemlju, šume…

- Kad je brat umro, mene su prijavili pod socijalnu skrb - prisjeća se Mato, koji prima 750 kuna socijalne pomoći. Skuha si, kaže, nešto i sam, a dobije i od dobrih ljudi. Na ime “socijalke” država se upisala na Matin imetak, a on uz imetak spominje i sestru, koja s troje djece živi u Australiji.

Od nekadašnjeg bogatog imanja, seoskih gazda Morićevih, nije ostalo ništa, nema više ni konja, svinja koje slobodno ulaze iz dvorišta u kuću i obrnuto… Veća je mogućnost u živopisnom dvorištu zateći štakore, za koje mu je jučer znanac iz Đakova i otrov poslao, a Mato spominje i “zelenog guštera”. U kraju je na glasu da od njega boljeg za nataknuti motiku ili srediti kosu nema.

– Otkud da ja državi platim tolike novce?! Nemam ja to, mogu me objesit ako 'oće - kaže Mato, kojega i dva bruha u starosti muče.

Išao je s prijateljem Perom Šolom iz Đakova odjaviti ugovorni odnos za “penziju”, kaže, no rekli mu da prvo mora platiti dug. Pisao Poreznoj i da mu otpiše dug, ali odgovora nema. Iako ga država tereti za velik dug, njega, kaže, “sekira” što ona troši papir na njega šaljući mu opomene.

Suzana ŽUPAN
HZMO: Poreznoj podnijeti zahtjev za otpis duga

“Mato Morić osiguran je kao individualni poljoprivrednik od 1. siječnja 1980. i nije plaćao doprinose, a svaki mjesec primao je uplatnice na kojima je bio iznos na ime doprinosa za MIO”, kaže glasnogovornik HZMO-a Filip Dujmović. HZMO je 1999. pokrenuo postupak i prisilnu naplatu. “Mato Morić je 2004. dobio poziv radi otpisa duga na ime doprinosa, i to primjenom Zakona o naplati dospjelih a nenaplaćenih poreza, carina, doprinosa i državnih jamstava iz 2001., koji propisuje da oni koji ne mogu namiriti dugovanje ostaju bez mirovinskog staža”, ističe Dujmović, vežući to uz datum (do) 31. prosinca 2000. “Jednostavno mu se mogao otpisati dug i ne bi mu se priznao mirovinski staž za vrijeme kada nije plaćao doprinos, no on se nije odazvao, tako da je saldo duga 31. prosinca 2002., jer smo do tog trenutka mi vodili naplatu duga, bio 25.582 kune. Potom je Porezna uprava preuzela poslove naplate doprinosa”, pojašnjava Dujmović. Poručuje da se Morić obrati Poreznoj upravi, gdje može podnijeti zahtjev za otpis duga zbog njegove nenaplativosti ili zastare.

I otac robovo porezu

- Robovo sam cijeli život, što gladan, što jeo bez soli... I otac je robovo porezu. Nakon II. svj. rata vlast je tražila obvezu u kukuruzu. Nismo mogli dati traženo pa smo kukuruz čak i kupovali samo da ispunimo obavezu. Vozijo je otac kukuruz u Slobodnu Vlast, no falilo mu je, zamislite, samo 60 kila, i nisu mu dali potvrdu da je namirijo obavezu. A bez potvrde ne mo'š ić' mljet kukuruz… - prisjeća se Mato za svoju obitelj teškog poraća.

MATU, KAKO KAŽE, SEKIRA ŠTO DRŽAVA TROŠI PAPIR NA NJEGA ŠALJUĆI MU OPOMENE

Možda ste propustili...

U “MUSTANGU” OBILJEŽAVANJE DVIJU OBLJETNICA

10. rođendan Županjskog kasa i 20 godina potkivanja

U OPĆINI OSLUŠKUJU POTREBE ZAJEDNICE

Gradit će novi vrtić, u pripremi starački dom

Najčitanije iz rubrike