Ekonomija
NOVA LINIĆEVA LISTA POREZNIH DUŽNIKA

Pan, čepinska uljara i OLT
među najvećim su dužnicima
Objavljeno 3. svibnja, 2013.
U OBŽ-u 248 tvrtki duguje za porez više od 300.000 kuna

Vezani članci

MARKO PIPUNIĆ - U 20 GODINA DO NAJVEĆE SLAVONSKE PREHRAMBENE KOMPANIJE

Preuzimanjem čepinske uljare Žito obuhvatilo gotovo cijeli IPK Osijek

OSIJEK - Na najnovijoj, četvrtoj listi poreznih dužnika koju je objavilo Ministarstvo financija nalazi se gotovo 100.000 poreznih obveznika s ukupnim dugom od 22,95 milijardi kuna. Na popisu pravnih osoba koje državi duguju više od 300.000 kuna nalazi se 5.348 poduzeća, čija su ukupna dugovanja nešto veća od devet milijardi kuna.

Iz Osječko-baranjske županije na listi je 248 pravnih osoba, a predvodi je i nadalje Pan - Tvornica papira Zagreb d.o.o. industrija s ukupnim dugom od 43,083.344,03 kune, slijedi IPK Tvornica ulja Čepin s 32,364.216,16 duga te OLT d.d. s 27,417.897,74 kuna duga.

Za Pan - Tvornicu papira Zagreb d.o.o. sa sjedištem u Đakovu koja posljednjih godina vodi spor s državom oko dijela poreznih dugovanja i za OLT za koji je bio pripremljen i reprogram poreznog dugovanja još je neizvjesno kako i kad će porezni dug podmiriti, no, kako neslužbeno doznajemo, za IPK Tvornicu ulja Čepin sada je posve izvjesno da će ga u konačnici platiti hrvatski građani.

Naime, IPK Tvornica ulja Čepin (donedavno u većinskom vlasništvu države i koja je u nju prije nekoliko godina uložila oko 350 milijuna kuna) prije nekoliko tjedana dobila je novog vlasnika koji ju je dobio za jednu kunu jer mu je Vlada (na 85. sjednici od 11. travnja ove godine) otpisala obveze prema državi od oko najmanje 40 milijuna kuna. Ovih dana treba dati i desetak milijuna kuna za zbrinjavanje radnika.

Građani plaćaju uljarine dugove

Što se tiče lanjskih dugovanja i gubitaka nastalih za mandata prethodne uprave, iz izvora vrlo bliskih čepinskoj uljari, doznajemo da je nastao najvećim dijelom zato što radnici zbog nedostatka sirovine nisu radili, a sve to vrijeme su uredno primali relativno visoke plaće, prosječna neto je iznosila preko 5.000 kuna. Istina, kaže naš izvor, u ljeto 2012. godine tadašnja uprava je smanjila plaće, međutim, s druge su strane nastajali novi gubitci kada se forsiralo vraćanje brenda Čepinsko ulje. Na tržište je u samo tri mjeseca plasirano oko dva milijuna komada boca jestivog ulja.

“Ta je proizvodnja donijela samo gubitke jer se kupovala preskupa sirovina, a ulje prodavalo ispod cijene. I to samo zato što se tadašnji direktor odlučio na politički angažman i krenuo u utrku za gradonačelnika te je želio sebe predstaviti kao uspješnog gospodarstvenika”, kaže nam naš izvor.

Bivša uprava bez komentara

U međuvremenu je imenovan novi direktor tvrtke, a stari direktor je od Nadzornog odbora zatražio (uz suglasnost ministra gospodarstva) jednostrani raskid ugovora o radu jer kreće u predizbornu kampanju. Dio NO-a s tim se nije složio jer tvrde da politička kampanja nije osobito važan razlog za jednostrani raskid ugovora o radu.

Na sjednici NO-a razgovaralo se o razrješnici uprave koja treba biti jedna od točaka dnevnog reda Skupštine (koja će biti ovih dana) a jedan od suvlasnika je izjavio “Ja neću glasati za njegovu razrješnicu dok ne vidim revizorsko izvješće koje je trenutno kod novog vlasnika”.

Kako tumače to da je IPK Tvornica ulja Čepin druga na Županiji po visini poreznog duga kontaktirali smo Ivicu Vrkića, koji je to odbio komentirati dok je novi direktor IPK Tvornice ulja Čepin Ivica Crnković izjavio da će sva dugovanja prema korisnicima državnog proračuna biti prema Vladinoj odluci o prijenosu potraživanja od 11. travnja (kako smo prije naveli) otpisana tako da ih na sljedećoj Linićevoj listi neće biti.

Zdenka RUPČIĆ
POREZNI OBVEZNICI KOJI UDOVOLJAVAJU KRITERIJIMA ZA OBJAVU DUGA NA DAN 30. TRAVNJA

Red. br.

Naziv pravne osobe Ukupni iznos duga

1. PAN - TVORNICA PAPIRA ZAGREB D.O.O. 43,083.344,03

2.IPK TVORNICA ULJA ČEPIN D.O.O. 32,364.216,16

3. OLT D.D.  27.417.897,74

4. PAN-TRGOPROMET D.D. 12,816.043,04

5. KAMENOLOM GRADAC D.D. 12,429.002,00

 

* Obrada podataka obavljena je 26. travnja 2013. godine

Mikulić: Porezna uprava duguje PAN-u

Iako se na popisu poreznih obveznika koji udovoljavaju kriterijima za objavu poreznog duga na dan 30. travnja ove godine nalaze i tvrtke iz sustava PAN Grupe koje imaju sjedište u Osječko-baranjskoj županije (Pan - Tvornica papira Zagreb d.o.o. Đakovo i Pan Trgopromet Đakovo) vodi porezni dug od 43, odnosno 12,8 milijuna kuna, njihov vlasnik, Marinko Mikulić, kaže da to zapravo ne stoji tako. - Nalazi poreznih vještaka i prvostupanjska presuda Trgovačkog suda u Zagrebu pokazuju da zbog višestrukog obračuna poreznih dugova, u biti Ministarstvo financija, Porezna uprava duguje nama, a ne mi njoj - kaže Mikulić i dodaje: - Preostaje samo da prvostupanjske presude postanu pravomoćne i mi smo čisti, pa čak i plusu. (N.V.)

Najčitanije iz rubrike