Kultura
DIONIZ "PRESELIO" U OSIJEK

Plesom k ravnopravnom sudjelovanju invalida
Objavljeno 26. ožujka, 2013.
Suvremena plesna scena ima metode koje rade na principu integracije svih tijela

Nakon vrlo uspješnog prvog dijela, koji se četiri dana održavao na različitim lokacijama u Đakovu, 6. međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz, koji od 20. do 27. ožujka zajednički organiziraju Umjetnička akademija u Osijeku i Grad Đakovo, u nedjelju se "preselio" u Osijek.

Prvi sadržaj bio je široj javnosti vjerojatno i najzanimljiviji. Radilo se, naime, o radionici i demonstraciji integracijskog pokreta koje je sudionicima i posjetiteljima Dioniza pokazalo troje članova IMRC (Integrated Movement Research Collective) grupe iz Zagreba - Tatjana Vukadinović, plesačica suvremenog plesa, zatim Slađan Livnjak, plesač i koreograf plesne skupine Nikoline, kao i prof. rehabilitator Nikola Orešković, plesač i profesor capoeire. Oni su demonstrirali kako osobe s invaliditetom pomoću plesa mogu prevladati barijere koje nastaju zbog invalidnosti, te kako se pomoću plesa mogu ravnopravno integrirati u život i aktivnosti ostatka zajednice. Radionica se, naime, sastojala od vođenih vježbi osvještavanja tijela, plesne improvizacije i rada na mašti kao pokretaču tjelesne transformacije. "Pitanje 'prava na ples' posljednjih dvadesetak godina širi se i na scenu ulaze specifična tijela, tijela s očitim i vidljivim ograničenjima i disfunkcijama, s posebnim potrebama, ali time i mogućnostima. Suvremeni ples u svojoj težnji da ujedini i kroz umjetnički projekt oslovi stvarno tjelesno iskustvo suvremenosti, otvara prostor tim, uvjetno rečeno 'trećim' tijelima. Onima koji su na društvenoj margini, daleko od središta javnog prostora. Svojim improvizacijskim tehnikama, individualnim pristupima i traganjem za biti pokreta, a ne za vanjskom formom, suvremena plesna scena razvila je koreografske, pedagoške i izvođačke metode koje rade na principu integracije svih tijela", objasnila je Iva Nerina Sibila, voditeljica i osnivačica IMRC grupe koja, zajedno s radionicom fizički integriranog plesa, djeluje kontinuirano od prošle godine pri Zagrebačkom plesnom centru.

Nakon te radionice, u poslijepodnevnim satima uslijedio je znanstveni simpozij na temu "Homo movens/Scenski pokret ili što i kako pokreće glumca", u čijem je radu sudjelovao niz poznatih osoba, kao što su legenda hrvatskog baleta Milko Šparemblek i doajenka hrvatskog kazališta Ivica Boban. No, na simpoziju je sudjelovao i niz uglednih stručnjaka i pedagoga s raznih umjetničkih i dramskih akademija, te glumci, redatelji i koreografi: Blaženka Kovač Carić, Ksenija Zec, Andreja Jeličić, Almira Osmanović, Alen Čelić, Maja Đurinović, Borna Baletić, Joško Ševo, Robert Raponja (glavni producent Dioniza), Goran Golovko, Željka Turčinović, Sandra Lončarić Tankosić, Barbara Rocco, Alen Biskupović, Ivan Trojan, Katarina Žeravica i Stephanie Jug.

Na koncu, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku odigrana je predstava Alena Ćelića “Hotel Memorijal”. Ta je plesno-glazbena predstava posvećena plesnoj umjetnici Milani Broš, a govori o imaginarnom hotelu napučenom duhovima poznatih ljudi u kojem borave neobični gosti.

Tomislav LEVAK
Teatar pokreta Jozefa Nađa

Danas (utorak) u 13 sati, u knjižnici Umjetničke akademije bit će održana promocija knjige “Teatar pokreta Jozefa Nađa”, autora Milana Mađareva, koji kroz opus Jozefa Nađa ispisuje vrijednu knjigu za razumijevanje teatra s kraja 20. i početka 21. stoljeća. Knjigu će predstavljati Andrej Mirčev s Odsjeka za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku.

Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike