Novosti
ZA MINISTARSTVO JE PLAN USPIO, A PROIZVOĐAČI PROPADAJU!?

Mljekari: Ministarstvo i uvozni lobiji će nas dokrajčiti
Objavljeno 16. ožujka, 2013.
Propada muka mene i moje obitelji – 800 litara mlijeka dnevno, kaže Franjo Mihalik

ĐAKOVO – Akcijski plan za rješavanje problema mliječnog sektora nakon 17 dana provedbe - tijekom kojih se mlijeko s povišenim razinama aflatoksina odvozilo u bioplinska postrojenja, a mljekari su upućeni da stoci daju zamjensku stočnu hranu i mikofiksatore - vratio je u otkup 67 posto ukupnih količina mlijeka ili 76.190 litara dnevno. Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da od srijede, 20. ožujka, ulazi u drugu fazu zamjene zdravstveno neispravne stočne hrane koja je u vlasništvu poljoprivrednika i ističe zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima tih mjera. S druge strane, proizvođači poput Franje Mihalika iz Potnjana plaču od muke! Jer, njegovo mlijeko ne odvozi se već 17. dan.

Izgubio 31.000 kuna

- Propada muka mene i moje obitelji – 800 litara mlijeka dnevno! U biopostrojenje odvoze ga svaki drugi dan. Pomnoženo s cijenom od 2,43 kuna po litri, dnevno je samo nama spaljeno 1.850 kuna mlijeka, odnosno u ovih 17 dana više od 31.000 kuna - kaže Mihalik. S druge strane, za mikofiskatore dao je 40-ak tisuća kuna, no i dalje je izvan otkupa.

– Taj akcijski plan prate nered i nepoznanice! Jer, kako ga drugačije ocijeniti ako za uzorkovanje svoga mlijeka i kukuruza, nakon kojeg sam isključen iz otkupa, nisam dobio nikakvu povratnu informaciju u pisanom obliku, nego samo usmeno?! To je krajnje neozbiljno - kaže Mihalik, koji je u proizvodnji od 1975. za rekordne prinose i druge rezultate od bivšeg PIK-a Đakovo dobio 20 diploma. “A gledaj me sada!? Svih ovih godina želim nešto stvoriti djeci, da imaju nakon mene s čime nastaviti raditi, a sada, ogorčen svim ovim s mlijekom i ostalim u poljoprivredi, sina nagovaram: Ostavi sve i idi u Kanadu!” kaže mljekar iz Potnjana. On i ostali u domaćinstvu piju mlijeko iz svojih staja, demantirajući i na taj način svu famu koju su, dodaje, interesni lobiji napravili oko hrvatskog mlijeka jer ono, dodaje, očito nekome smeta na domaćem tržištu.

Od odštete ni lipe!

Misli to i predsjednik ZUSSB-a, i sam mljekar, Antun Laslo iz Satnice Đakovačke. “Ovo je rezultat politike da se naše mlijeko ukloni s domaćeg tržišta i da se otvori prostor za ono izvana. Lactalis je kupio mljekare u Mađarskoj i Sloveniji, procijenivši da mu je isplativije dopremati to mlijeko nego uzimati ovo odavde”, kaže Laslo. Mljekari su nezadovoljni i odštetom za uništeno mlijeko. “Tražimo da država obešteti mljekare u punoj cijeni, znači 2,43 kn/l, s tim što proizvođači i time gube, jer neće dobiti tvorničku premiju. No i o tome se šuti; jedino je zasad za odštetu naveden iznos od 20 lipa po litri, što bi plaćala biopostrojenja, što nas, dakako, ni približno ne zadovoljava”, kaže Laslo i traži od slavonskih župana da osnuju stožer za mlijeko, jer je to postao problem koji tridesetak dana uništava Slavoniju. Najavljuje i da će iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije pokrenuti tužbe protiv Ministarstva zbog posljedica i gubitaka koje trpe proizvođači. Proizvođači, uz ostalo, pitaju i – gdje je završilo zaplijenjeno toksično mlijeko s trgovačkih polica.

Suzana ŽUPAN
Ministarstvo: Sami su krivi!

“Nažalost, dio poljoprivrednika nije se pridržavao uputa stručnih službi te, unatoč činjenici da im je Ministarstvo sukladno s Akcijskim planom dostavljalo stočnu hranu, nisu promijenili način hranidbe krava, što je rezultiralo da i nakon dva tjedna mjera nisu smanjili razinu aflatoksina u mlijeku. Poljoprivrednici koji su svojevoljno nastavili krave hraniti svojom hranom, što potvrđuju dviej uzastopne službene kontrole njihovog mlijeka i pozitivan rezultat na povišene razine aflatoksina, bit će isključeni iz otkupa. Bit će im zabranjena isporuka mlijeka, a posljedice daljnjeg saniranja šteta na svojoj farmi snosit će sami. Ministarstvo smatra da se novcem državnih obveznika ne mogu sanirati neprofesionalni proizvođači koji su ignorirali savjete i upute stručnih službi”, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

mogući novi prosvjedi

SLAVONSKI BROD - Za pripremu proljetne sjetve poljoprivrednicima je jučer trebala biti isplaćena milijarda kuna državnih poticaja, a novac bi trebali dobiti i porezni dužnici, koji se do 30. lipnja s Poreznom upravom moraju dogovoriti za rokove obročne otplate svojeg duga. Obećani poticaji još nisu sjeli na račune pa seljaci, ne vjerujući više obećanjima, zbog mogućih problema oko isplate drugog dijela poticaja u vaučerima traže novi sastanak s ministrom ili će, kažu, traktori ponovno na ceste. “Ljudi se boje da sunce ne zasja, jer uoči proljetne sjetve nemaju goriva da pokrenu traktore“, kaže Fabijan Marinić iz Gundinaca. Predsjednik Poljoprivrede komore Matija Brlošić kaže da bi obećana milijarda kuna poticaja na seljačkim računima trebala biti najkasnije do ponedjeljka, a kako su vaučeri obećani do kraja ožujka - očekuje ih sljedećeg tjedna. Seljaci Brodsko-posavske županije, koji su prvotno najavili prosvjede za ponedjeljak, ipak su odustali. Kažu da će pričekati pronalaženje rješenja u dogovoru s Ministarstvom. Mirko Kadić ne može na prosvjede jer nema ni za gorivo. Pretrpio je štetu od oko 40 tisuća kuna, a iako mu je mlijeko od ponedjeljka ispravno - tisuću litara otišlo je, kaže, u biopogon. (M.R.)

Proizvođači

pitaju i – gdje je završilo zaplijenjeno toksično mlijeko s trgovačkih polica

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike