Osijek
MALA MUU OSJEČANIMA NUDI KVALITETAN PROIZVOD

Afera s aflatoksinom potaknula veći interes za mlijekom iz mljekomata
Objavljeno 27. veljače, 2013.
Mlijeko stiže izravno s najmodernijih farmi i prolazi strogu kontrolu

Vezani članci

UNIŠTAVANJE MLIJEKA

Počeo odvoz mlijeka u bioplinska postrojenja

Od kako se u Hrvatskoj pojavilo mlijeko s povišenom razinom aflatoksina (aflatoksini su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste Aspergillus gljiva, koji se stvaraju na polju i kod skladištenja, a najčešće se mogu naći u kukuruzu, odnosno stočnoj hrani), Osječani su počeli više konzumirati svježe kvalitetno mlijeko s mljekomata.

- No, to je još daleko od očekivanog interesa za mlijeko s naših mljekomata Mala Muu, koji nama još uvijek ne donose dobit, izjavio je Marko Pipunić, vlasnik Žita.

Zapremina po mljekomatu iznosi 200 litara, a do sada je na dnevnoj bazi prodavano samo sto litara, zbog čega su u Žitu namjeravali odustati od toga posla. Međutim, kako je jučer izjavio Pipunić, za sada ipak odustaju od namjere uklanjanja mljekomata, jer se očekuje da će se svijest građana promijeniti i da će početi više kupovati kvalitetno mlijeko koje stiže izravno s najmodernijih farmi i koje prolazi strogu kontrolu svaki dan.

Podsjetimo, mljekomati Mala Muu tvrtke Žito nalaze se kod Kauflanda (Jug2), u Donjem gradu (ispred kazališta), na Sjenjaku (kod robne kuće IPK), u Retfali (ispred Doma zdravlja) i kod Interspara (ispred sjedišta tvrtke). Valja napomenuti kako je mlijeko u Žitovim mljekomatima prirodno i tehnološki neobrađeno. Ekstra je klase (najviše), ima do 4,5 posto mliječne masti, do 3,5 posto proteina i 8,5 posto bezmasne suhe tvari.

Zdenka RUPČIĆ
MOGUĆE ŠIRENJE MREŽE

Mljekomati ispunjavaju sve zdravstveno-higijenske standarde, u cijelosti su automatizirani tako da, primjerice, ako temperatura mlijeka u mljekomatu poraste iznad 6 Celzijevih stupnjeva, odmah zaustavljaju prodaju. Mlijeko se puni svaka 24 sata nakon pranja i dezinficiranja tankova, a građani ga mogu točiti u vlastite boce, ili one koje kupe na automatu uz mljekomat. U Žitu, kako doznajemo, razmatraju mogućnost da, ako reakcije građana budu pozitivne, prošire mrežu mljekomata i na svaku gradsku četvrt, ali i okolna mjesta.

Najčitanije iz rubrike