Novosti
AFERA AFLATOKSIN

Bioplinska postrojenja plaćaju neispravno mlijeko 0,20 kn/l
Objavljeno 28. veljače, 2013.
Počeo pokušaj spašavanja slavonskih mljekara

Vezani članci

SELJAČKE UDRUGE TRAŽE HITAN SASTANAK

“Pozivamo javnost da prati gdje će završiti mlijeko”

BIJELO BRDO/VLADISLAVCI/VUKA - Dvadeset lipa za litru mlijeka, toliko će bioplinska postrojenja plaćati Ministarstvu poljoprivrede za mlijeko zaraženo aflatoksinom s farmi istočne Hrvatske, a koje će one potom iskoristiti u procesu proizvodnje električne energije. Ali i dalje je nepoznato s kojim će iznosom Ministarstvo obeštetiti seljake, njih ukupno 560 proizvođača s područja istočne Hrvatske, kod kojih je mlijeko zaraženo s većom koncentracijom aflatoksina od dopuštene granice od 0,05 mikrograma po kilogramu.

Sukus je to jučerašnjeg početka provođenja Akcijskog plana za rješevanje krize mliječnog sektora. Resorni ministar Tihomir Jakovina osobno mu je nazočio posjetivši dvojicu proizvođača mlijeka.

Prvi domaćin je bila farma muznih krava Milana i Tihomira Bojanića iz Bijelog Brda. Proizvodnjom mlijeka bave se od 1994. godine, u njihovim je stajama 25 muznih krava, šest se dana nije odvozilo mlijeko. Laktoftriz, jedan od tri u selu, s 350 litara jučer je čekao odvoz. “Ne znam kako će završiti mlijeko koje se odvozi, kao što ne smatram da je naše mlijeko neupotrebljivo. Imamo dvoje unučadi koja, kao i mi stariji ukućani, i dalje redovito piju naše mlijeko, govori otac Milan, koji je ministra Jakovinu proveo po farmi. “Na kravama, kao ni u mlijeku, ne vidi se ništa što bi sugeriralo da nešto nije u redu”, rekao je prvi domaćin. I Ivica Kruljac, čija farma u Vladislavcima ima 90 krava od kojih su 50 u fazi laktacije, spremno je pred novinarima pozirao sa svoje troje djece.

- Vidite ih kako su lijepi i okrugli, oni svaki dan piju naše mlijeko - pokušao se našaliti Kruljac, no teško je kriti gorčinu neizvjesnosti. Mlijeko se nije odvozilo pet dana, izgubili su 4.000 tisuće litara mlijeka, štetu procjenjuje na minimalno deset tisuća kuna. U trenucima ministrova posjeta ondje je bio kamion sa zamjenskom hranom, Jakovina pojašnjava kako je osigurano 350 tona zamjenske hrane.

- Njome će se u idućih sedam do deset dana hraniti stoka i u tom roku bi se razina aflatoksina trebala vratiti u normalu. Seljaci će biti obeštećeni, ali to u svakom slučaju neće biti po cijeni zdravstveno ispravnog mlijeka - rekao je ministar.

Na posljetku, jučerašnji posjet završio je na bioplinskom postrojenju Novog Agrara iz sustava Žito grupe, u kojemu se mlijeko koristi kao ulazna sirovina za proizvodnju elektične energije. U njihovom slučaju mogu dnevno zbrinuti 60 kubika mlijeka dnevno. Osim njih, mlijeko će se odvoziti i u bioplinsko postrojenje u Tordincima. I za kraj, laički prevedeno, od jedne tone mlijeka proizvede se količina električne energije kojom žarulja snage 100w svijetli - tri sata!

Dario KUŠTRO
OD POČETKA ISPORUKE MLIJEKA

Budući da je akcijski plan počeo pet do šest dana nakon uočavanja zaraze, seljake je zanimalo hoće li biti obeštećeni i za te dane, ili samo od početka provedbe. “Obeštećenje će obuhvatiti i vrijeme od kada je uvedena obustava isporuke mlijeka”, potvrdio je Jakovina.

TEORIJA ZAVJERE

Iako ministar Jakovina izbjegava teorije zavjere, Antun Laslo, jedan od najagilnijih seljačkih vođa koji je bio u Vladislavcima, smatra kako je ipak riječ o interesima veliki europskih igrača. “Sada u Hrvatskoj ima između 10 i 12 tisuća proizvođača mlijeka. Njihov je cilj taj broj srezati za polovinu”, smatra Laslo.

Od tone mlijeka može se proizvesti struje za tri sata svjetla za žarulju

0,09

mikrograma po kilogramu je koncentracija aflatoksina zaraženog mlijeka kod većine proizvođača. Dopuštena koncentracija je ispod 0,05 mikrograma