Ekonomija
OSJEČKI MEGGLE KOOPERANTIMA PODIJELIO MIKOFIKSATORE

Mljekarska industrija trpi goleme gubitke zbog pojave aflatoksina
Objavljeno 6. ožujka, 2013.
U Meggle ne ulazi ni litra mlijeka ako nije višestruko analizirana

OSIJEK - Hrvatska mljekarska industrija trpi goleme gubitke zbog pojave aflatoksina M1 u primarnom mljekarskom sektoru.

Kako pojašnjava i podsjeća Dražen Divjak, direktor poduzeća Meggle Hrvatska d.o.o., pojava je prouzročena nesukladnom stočnom hranom.

- U suradnji s našim kooperantima i nadležnim ministarstvom poduzimamo mjere iz akcijskog plana kako bi se mlijeko dovelo u zakonski propisane okvire od 0,05 μg/kg. U cilju što bržeg saniranja stanja mi ovih dana pomažemo kooperantima, između ostaloga i na način da smo im do sada podijelili mikofiksatore u vrijednosti većoj od 200 tisuća kuna, izjavio je Divjak, te dodao kako u Meggle ne ulazi ni litra mlijeka koje nije višestruko analizirano.

“Odjel kontrole kvalitete u našem laboratoriju koji je opremljen najmodernijom tehnologijom za detektiranje aflatoksina M1 u mlijeku svakodnevno obavlja analize” kazao je Divjak.

- No, uzorke također šaljemo i na analize u referentne laboratorije u Njemačkoj i Hrvatskoj. U sljedećih nekoliko tjedana očekujemo smirivanje situacije, pri čemu očekujemo značajnu pomoć Ministarstva poljoprivrede, kao i ozbiljan pristup kooperanata u cilju saniranja stanja, kazao je Divjak.

U Meggleu inače drže pohvalnim to što je resorno ministarstvo u cilju spuštanja razine aflatoksina M1 podijelilo stočarima 300 tona stočne hrane, međutim, smatraju da to nije dovoljno, nego da je to samo dobar početak procesa saniranja koji treba nastaviti.

- Ono što je posebno važno za istaći jest to da bi nesukladnu stočnu hranu kojom su farmeri prije hranili stoku trebalo kvalitetno zbrinuti kako kooperanti ne bi opet posezali za istom. Mi inače na temelju analiza koje provodimo svakodnevno u sustav već vraćamo kooperante koji su zamjenom stočne hrane i upotrebom mikofiksatora uspjeli spustiti razinu aflatoksina M1 na razinu ispod 0,05μg/kg, rekao je Divjak, te dodao kako će i dalje maksimalno pratiti situaciju i sudjelovati u rješavanju problema, jer su izuzetno zainteresirani da se problem riješi i da kvalitetna domaća sirovina nastavi dolaziti na preradu u najveću slavonsku mljekaru.

Zdenka RUPČIĆ
KVALITETNA SIROVINA JE PRIORITET

- Osiguranje kvalitete sirovine nama je prioritet, jer je Meggle na našim prostorima već godinama sinonim za najkvalitetnije proizvode iz srca Slavonije. Zahvaljujemo svim našim vjernim potrošačima na potpori u ovim vremenima punim dezinformacija, te naglašavamo da je njihovo povjerenje naša obveza da u daljnjem radu budemo još bolji, kazao je Divjak.

Možda ste propustili...

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

REKORDNE CIJENE I INFLACIJA SMANJILE KUPOVNU MOĆ GRAĐANA

Potrošnja vina na najnižim razinama

Najčitanije iz rubrike