Novosti
MINISTARSTVO O NEOBIČNOJ ŠTEDNJI U OSJEČKOJ BOLNICI

Zaustavljena sterilizacija jednokratnih instrumenata
Objavljeno 15. veljače, 2013.
Prijedlog je stopiralo i Povjerenstvo za bolničke infekcije zbog sigurnosti pacijenata

ZAGREB - Mjere štednje koje je KBC Osijek do sada proveo ili koje će tek provesti, nisu i neće ići na štetu kvalitete zdravstvene zaštite pružene pacijentima, tvrde u Ministarstvu zdravlja, nakon što je u medije dospjela ideja ravnateljstva te bolnice da se jednokratni kirurški instrumenti nakon operacijskog zahvata steriliziraju i ponovno upotrijebe. Iako su dva kirurška odjela podržala ovakav prijedlog, stopiralo ga je Povjerenstvo za bolničke infekcije, tvrdeći da bi se time dovelo u pitanje zdravlje i sigurnost pacijenata. Osječka je bolnica, kako doznajemo u ostalim kliničkim centrima, jedina koja je štednju namjeravala provesti i resterilizacijom kirurških instrumenata, što očito nema nikakvog stručnog opravdanja.

Iz Ministarstva zdravlja nismo dobili decidirani odgovor na upit gdje je granica štednje do koje smiju ići ravnatelji bolnica nego članke Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje bi ravnatelji, pretpostavlja se, morali poštovati.

- Prema Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, bolničko povjerenstvo donosi preporuke za pojedine postupke pri dijagnostici i liječenju bolesnika.

Unutar KBC-a Osijek, tvrde u Ministarstvu, sva medicinska oprema kao i potrošni medicinski materijal koriste se u skladu s uputama proizvođača, a bilo kakve mjere štednje koje je KBC Osijek do sada proveo ili će ih tek provesti, neće ići na štetu kvalitete zdravstvene zaštite pružene pacijentima, poručuju iz Ministarstva.

Ministarstvo je nakon objave vijesti o neobičnoj štednji u osječkoj bolnici, koja je rezultirala i ukidanjem dežurstva za instrumentarke, tražilo očitovanje ravnatelja KBC-a.

- Sukladno ovlastima, Ravnateljstvo KBC-a Osijek donijelo je odluku o organizaciji rada na Klinici za kirurgiju te Klinici za neurokirurgiju, za radna mjesta medicinski tehničar - instrumentarka te medicinski tehničar u operacijskoj dvorani, na način da se rad navedenih radnika, na navedenim radilištima, organizira u turnusu umjesto, kao što je do sada bio slučaj, u dežurstvu. Navedena organizacijska promjena motivirana je ponajprije većom učinkovitošću takvog rada, odnosno većom razinom i kvalitetom zdravstvene zaštite koju KBC Osijek, takvom organizacijom rada, može pružiti pacijentima - kažu u resornom ministarstvu.

Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ
ZAKON: Nitko ne smije ugroziti zdravlje drugih

U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti jasno stoji da "nitko ne smije ugroziti zdravlje drugih", te da se pacijentima jamči "jednakost u postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite”, a istim je pravilnikom određen način na koji se obavljaju priprema i postupci sterilizacije - tumače u ministarstvu.

Možda ste propustili...