Osijek
KBC OSIJEK UVEO ŠTEDNJU

Jednokratna oprema za operacije
će se sterilizirati i ponovno koristiti?!
Objavljeno 13. veljače, 2013.
Povjerenstvo: Resterilizacija materijala može dovesti do neželjenih događaja za pacijente

Vezani članci

ZATEČENI LIJEČNICI S ORL-A

Liječniku se javljaju tek kada ostanu bez nosa?!

Mjere štednje u zdravstvu došle su do nezamislivih razmjera, što dokazuju i posljednje odluke ravnateljstva KBC-a Osijek, koje je na uvid dobio i naš list, a prema kojima su ukinuta dežurstva instrumentarkama i medicinskim tehničarima na Klinici za kirurgiju, ali je i dopunjen Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta prema kojem je tehničarima dopunjen opseg radnih zadataka na način da moraju raditi poslove instrumentarki i obrnuto.

Za pacijente je najpogubniji prijedlog o tome da se jednokratni instrumenti korišteni u operacijama steriliziraju i ponovno vraćaju u upotrebu. O tom prijedlogu očitovalo se i Povjerenstvo za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija koje naglašava da se, prema očitovanju Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, jednokratna medicinska oprema ne smije resterilizirati. “Iako spomenuti odjeli (Odjel za kardiokirurgiju i Odjel za bolesti srca i krvnih žila, nap.a.) smatraju da im uporaba jednokratnih materijala pravi veliki financijski izdatak te produžava listu čekanja, radi sigurnosti zdravstvenog postupka Povjerenstvo ne može odobriti zahtjev za resterilizaciju materijala, jer njihova zloporaba može dovesti do neželjenih događaja za pacijente”, stoji u očitovanju Povjerenstva upućenom ravnateljstvu KBC-a. Medicinski djelatnici KBC-a upozoravaju da je opasnost kod takvih materijala što se nakon resterilizacije raspadaju, pa dijelovi opreme mogu ostati u pacijentu, a dio opreme, poput cjevastih instrumenata, ne može se oprati. Zbog ušteda je KBC Osijek ukinuo i dežurstva instrumentarkama te im proširio opseg poslova.

“Dok će bolnica povećati plaće liječnicima u skladu s kolektivnim ugovorom, medicinskom osoblju na Klinici za kirurgiju i neurokirurgiju uveden je rad u turnusima, odnosno smjenama. Problem je što nas je u smjenskom radu puno manje u prvoj smjeni. Kada se programski operira i do 35 bolesnika u šest operacijskih dvorana, u smjeni je samo sedam sestara instrumentarki. Tako onu koja je za operacijskim stolom nema tko poslužiti, pa ona trči od aseptične do antiseptične dvorane i natrag. U jednoj od dvorana pacijent prije nekoliko dana nije operiran jer nije bilo instrumentarke”, stoji u pismu djelatnika KBC-a upućenom našem listu, a to su nam potvrdili i zaposleni na ovom odjelu.N.Z.Eberhard

TEHNIČARI ĆE DODAVATI INSTRUMENTE KIRURGU

Dodatni udarac instrumentarkama KBC-a Osijek je i Prijedlog odluke o dopunama pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta. Tako se instrumentarki pod popis poslova dodaje briga o dovozu i odvozu bolesnika u salu, postavljanje bolesnika na operacijski stol, ali i briga o izmjeni boca s medicinskim i tehničkim plinovima. S druge strane, medicinski tehničari počinju sudjelovati pri izvođenju zahvata u vrijeme operacije. “To je jako opasna odluka budući da tehničari uopće nisu educirani za instrumentiranje (zaduživanje operacijskog kompleta instrumenata, dodavanje instrumenata tijekom operacije, prebrojavanje instrumenata i pribora nakon operacije...” upozoravaju zaposlenici KBC-a.

sindikat

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara

To će povećati troškove

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara uvjeren je kako ove odluke neće smanjiti troškove bolnici nego ih povećati. “Pravo je poslodavca da sam donosi odluke o radnom vremenu. No, na ovaj način bit će potrebno više instrumentarki po smjeni, pa će ih se definitivno morati još zaposliti. O ostalim odlukama bolnice razgovarat ćemo na sastancima s instrumentarkama”, komentirala je Marica Stanić iz HSSMS-a.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike