Objavljeno 1. veljače, 2013.
BELI MANASTIR - “Ukupno gledajući, globalizacija je svuda uzela maha. Negdje više, negdje manje. No, sudeći prema prvim rezultatima i razgovorima s učenicima, Beli Manastir pripada među sredine gdje se još preferira autohtona prehrana, premda je teško totalno odbaciti fast food, koji je već zauzeo značajno mjesto u jelovnicima mladih”, kaže Olgica Martinis, viša savjetnica za biologiju i kemiju Agencije za odgoj i obrazovanje, ujedno i idejni pokretač projekta “Prehrambene navike, metabolički sindrom kod adolescenata”, koji provodi Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Institutom za antropologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, KB Dubrava te osječkom Agencijom za hranu.
Sve je u belomanastirskoj Drugoj srednjoj školi počelo prije točno godinu dana, kada su školu “okupirali” laboranti i liječnici. “Mjere su uzeli” od 70-ak učenika, vadeći im krv, mjereći težinu i visinu, opseg nadlaktice, bokova i struka te debljinu kožnog nabora. A zato kako bi nakon godinu dana vidjeli jesu li vrijedila edukativna predavanja i radionice vezane uz prehrambene navike.
- Točni rezultati jučerašnjih mjerenja bit će poznati vrlo brzo, ali prema prvim dojmovima i obavljenim razgovorima, čini mi se da su učenici izgradili vlastiti stav te mogu sami promišljati i utjecati na vlastitu prehranu, ne izbacujući pri tome autohtona jela u umjerenim količinama - ističe Martinis, izražavajući zadovoljstvo visokom motiviranošću učenika i odlično odrađenim poslom što se Druge srednje škole tiče.
Na školskoj razini projekt je vodila profesorica biologije i kemije Silvija Krnić, koja naglašava kako je cijeli rad bio baziran na edukaciji.
- Održavane su radionice i predavanja, učenici su sami sastavljali jelovnike, a organizirali smo i zajednički doručak, na koji su po vlastitom izboru donosili namirnice koje obično konzumiranju ujutro - objašnjava Krnić.
Usporedbe rezultata iz raznih krajeva RH pokazat će kakve su prehrambene navike učenika, je li fast food podjednako uzeo maha ili mladi Baranjci, po uzoru na one starije, i nadalje preferiraju autentičnu, nešto jaču i masniju hranu. Ivica Getto
Živjeti zdravo
Zanimljivo je istaknuti da je projekt počeo prije uvođenja zdravstvenog odgoja, a njegovi temeljni ciljevi zapravo su dio modula Živjeti zdravo, koji su, za razliku od “fatalnog” IV. modula, prihvatile sve strane.