Regija
BARANJSKI ĐACI VOLE I DOMAĆU HRANU

Ujutro pecivo i jogurt,
ali za ručak paprikaš
Objavljeno 1. veljače, 2013.

BELI MANASTIR - “Ukupno gledajući, globalizacija je svuda uzela maha. Negdje više, negdje manje. No, sudeći prema prvim rezultatima i razgovorima s učenicima, Beli Manastir pripada među sredine gdje se još preferira autohtona prehrana, premda je teško totalno odbaciti fast food, koji je već zauzeo značajno mjesto u jelovnicima mladih”, kaže Olgica Martinis, viša savjetnica za biologiju i kemiju Agencije za odgoj i obrazovanje, ujedno i idejni pokretač projekta “Prehrambene navike, metabolički sindrom kod adolescenata”, koji provodi Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Institutom za antropologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, KB Dubrava te osječkom Agencijom za hranu.

Sve je u belomanastirskoj Drugoj srednjoj školi počelo prije točno godinu dana, kada su školu “okupirali” laboranti i liječnici. “Mjere su uzeli” od 70-ak učenika, vadeći im krv, mjereći težinu i visinu, opseg nadlaktice, bokova i struka te debljinu kožnog nabora. A zato kako bi nakon godinu dana vidjeli jesu li vrijedila edukativna predavanja i radionice vezane uz prehrambene navike.

- Točni rezultati jučerašnjih mjerenja bit će poznati vrlo brzo, ali prema prvim dojmovima i obavljenim razgovorima, čini mi se da su učenici izgradili vlastiti stav te mogu sami promišljati i utjecati na vlastitu prehranu, ne izbacujući pri tome autohtona jela u umjerenim količinama - ističe Martinis, izražavajući zadovoljstvo visokom motiviranošću učenika i odlično odrađenim poslom što se Druge srednje škole tiče.

Na školskoj razini projekt je vodila profesorica biologije i kemije Silvija Krnić, koja naglašava kako je cijeli rad bio baziran na edukaciji.

- Održavane su radionice i predavanja, učenici su sami sastavljali jelovnike, a organizirali smo i zajednički doručak, na koji su po vlastitom izboru donosili namirnice koje obično konzumiranju ujutro - objašnjava Krnić.

Usporedbe rezultata iz raznih krajeva RH pokazat će kakve su prehrambene navike učenika, je li fast food podjednako uzeo maha ili mladi Baranjci, po uzoru na one starije, i nadalje preferiraju autentičnu, nešto jaču i masniju hranu. Ivica Getto

Živjeti zdravo

Zanimljivo je istaknuti da je projekt počeo prije uvođenja zdravstvenog odgoja, a njegovi temeljni ciljevi zapravo su dio modula Živjeti zdravo, koji su, za razliku od “fatalnog” IV. modula, prihvatile sve strane.

Možda ste propustili...

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

VUKOVAR PROSLAVLJA DAN GRADA

Koncerti, sport, domaća jela...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike