Osijek
NELEGALNI ZAHVATI NA PLINOMJERU

U krađi prirodnog plina HEP ulovio dvadesetak građana
Objavljeno 31. siječnja, 2013.
Dio građana ulovljenih u krađi je odmah priznao kako su platili tzv. kvazimajstoru preinaku brojila

U Osijeku se krade i plin. Ne onaj iz boca, nego iz sustava plinovodne mreže HEP Plina.

Ovo je saznanje iznenadilo distributera, ali ga je i nagnalo na vrlo brzu akciju. Na terenu su HEP-ovi djelatnici u kratkom razdoblju otkrili potrošače koji su se upustili u ovakvu nedozvoljenu radnju, a njihova su ih priznanja i dovela do osoba koje su napravile preinake na uređajima koje su omogućile neovlaštenu potrošnju prirodnog plina.

- Tri su skupine naših potrošača, veći dio je onih koji plaćaju račune u cijelosti i redovito, dijelu potrošača smo izašli u susret i omogućili otplatu na rate, a sada smo otkrili i treću skupinu koja plin pokušava koristiti na nelegalan način - rekao je jučer za naš list Kruno Buček, rukovoditelj Službe održavanja Pogona Osijek.

Do krađe prirodnog plina dolazi se određenim zahvatima na plinomjeru, čime se omogućava manipulacija u bilježenju stvarne potrošnje. “Samo u posljednjih 15 dana otkrili smo kod 20 potrošača ovakve nezakonite radnje, dio njih nam je odmah priznao da su lakovjerno pristali, pa i platili tzv. kvazimajstoru da im omogući tehničko smanjenje potrošnje”, kaže naš sugovornik.

Ono što ti vlasnici nisu znali je da počinitelj obavlja fizičke preinake na brojilu, koje HEP-u neupitno ukazuju na zahvat. “U HEP Plinu raspolažemo metodama i specijalnom opremom za otkrivanje takvih radnji, neupitno je da ćemo otkriti sve počinitelje, pa ih ovom prigodom pozivamo neka nam se sami jave kako bismo na vrijeme prevenirali daljnju štetu. I za njih i za nas”, predlaže Buček.

Zakonska rješenja HEP-u dozvoljavaju da u slučaju otkrivanja neovlaštene potrošnje naplatu izvrše prema općim uvjetima gdje je uračunata i penalizacija koja zna biti i četverostruko veća od iznosa stvarne potrošnje. Primjerice, najviša naplaćena kazna je bila u visini od gotovo 50 tisuća kuna. A samovoljna prijava, budući da u HEP-u kažu kako nastoje biti partneri s potrošačima, možda odagna sljedeći potez - a to je kaznena prijava, jer ovakvi potrošači nisu ništa drugo nego kradljivci.

Kako su u HEP-u ozbiljni u namjeri otkrivanja i suzbijanja krađa, najavljuju i nasumične preglede brojila, koje će u slučaju da im ljudi ne dozvole pristup, obavljati i u pratnji policajaca.

Iako znaju da su metode neovlaštene potrošnje počele unatrag dvije godine, ove je zime, čini se, ta pošast uzela maha. Ne čudi - jer zima je duga, a kubik plina nikad skuplji. No, upozoravaju u HEP-u, neovlaštene radnje na plinskom brojilu, koliko god se pokazalo da počinitelji imaju “zlatne ruke”, mogu ugroziti sigurnosti i imovinu vlasnika trošila i cijelog njihovog susjedstva.

Dario KUŠTRO
USPOREDNA POTROŠNJA

Prvi signale o krađi u osječkom HEP Plinu dobili su iz svoje baždarnice. Naime, brojila se redovito zamjenjuju, a pregledima skinutih brojila dobili su saznanja kako je nečija ruka “intervenirala”. Drugi indikator da nešto ne štima jest usporedba količine potrošenih kubika iz prijašnjih zima.

Premještanje brojila

U osječkom HEP Plinu su svjesni kako ih se često proziva da im je plin skup, no rijetko tko vidi i investicije koje rade. Tako će do proljeća iz svih zgrada na području grada brojila biti izvučena na javnu površinu, ispred zgrada. Time se povećava sigurnost potrošača, omogućuje jednostavnija zamjena brojila, ali i osigurava komocija potrošača koje nitko više ne mora ometati zbog očitanja potrošnje.

3,50

kuna cijena je prostornog metra plina. Znači, bez obzira na postojeće komponente na računu i njihova preračunavanja, koliko ste kubika plina potrošli jednostavno pomnožite ovom brojkom i to je iznos računa, plus iznos naknade

HEP PLIN

IMA POSEBNE METODE I OPREMU ZA OTKRIVANJE KRAĐE PLINA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike