Regija
U BRODSKOJ ŽUPANIJI NAJVIŠE DJECE S MALIGNIM BOLESTIMA

Slap - utočište obiteljima s teško bolesnom djecom
Objavljeno 22. siječnja, 2013.

SLAVONSKI BROD - Već četiri godine slavonskobrodska Udruga Slap pomaže djeci i roditeljima iz Brodsko-posavske županije suočenima s malignim bolestima. Neumoljiva statistika svjedoči da se u Hrvatskoj od malignih bolesti razboli jedno dijete u dva dana, a na području Županije brodsko-posavske sedmero djece godišnje. Od 2005. godine u toj županiji, prema podacima Udruge, razboljelo se 70 djece (a 13 umrlo), po čemu je ona neslavni rekorder - prva u RH po broju oboljele djece u odnosu prema broju stanovnika. Udruga okuplja roditelje, liječnike i sve ljude dobre volje koji žele pomoći obiteljima suočenima s teškom bolešću. “Tako nam je lakše”, svjedoči Davor Đaković, otac oboljelog 11-godišnjaka, koji je nakon deset mjeseci liječenja dobro i redovito pohađa nastavu. “Kad smo saznali za dijagnozu, srušio nam se svijet. Cijela je obitelj bila u groznom stanju i trebala nam je pomoć znanaca i svih dobrih ljudi. Ne mora to biti materijalno - neki je put važno samo da nas saslušaju, osjećaj da nismo sami... U udruzi smo s ljudima koji se bore s istim problemima, razmjenjujemo iskustva, pa ponekad saznamo za neke obične stvari, kao što je čaj, koje nekome mogu pomoći”, kaže Đaković.

Udruga pomaže savjetom i financijski te stanom u Zagrebu, koji je na raspolaganju svima koji su uz djecu na liječenju, potvrđuju potpredsjednik udruge Davor Piršlin i mladi pedijatar Marko Vučković. Raznim akcijama, poput fišijade, Flora festa, utakmica humanih zvijezda, koncerata, mnogi su se uključili, posebice udruga Academico i Pedagoški fakultet, kako bi pomogli u liječenju djece. Od posljednje utakmice humanih zvijezda i sedam ministara prikupljeno je 30 tisuća kuna i kupljen vrijedan monitor vitalnih funkcija odjelu pedijatrije brodske bolnice.

Cilj je Udruge Slap i da senzibilizira javnost za probleme s kojima se susreću oboljela djeca i njihove obitelji. Marija Radošević

Kap za Slap

U akciji koju su nazvali “Naša mala kap za Slap” brodski HDSSB-ovci prikupili su mnogo igračaka za Udrugu Slap kako bi (ne prvi put) pružili potporu djeci oboljeloj od malignih bolesti. “Od prijatelja i znanaca skupili smo nešto novih i nešto rabljenih igračaka, kojima želimo razveseliti djecu”, kaže predsjednica GO HDSSB-a, Slavica Lemaić, najavljujući nove akcije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike