Novosti
IVICA VRKIĆ: NAKON 15 GODINA

Tuđman je odabrao mudriji ulazak u Vukovar - bez žrtava
Objavljeno 15. siječnja, 2013.

Vezani članci

MIRNA REINTEGRACIJA:

Prije 15 godina završio mandat UNTAES-a

Petnaest godina nakon završetka mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja razgovarali smo s Ivicom Vrkićem, predstojnikom Ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu od 1996. do 1998. godine. Vrkić je bio jedna od ključnih osoba u procesu koji je ocijenjen kao jedna od najuspješnijih mirovnih misija UN-a uopće u svijetu.

- Zadovoljan sam što sam u tome sudjelovao, premda mi je žao što smo kao zemlja dovedeni do toga da reintegraciju završavamo nakon opasnog okupatorskog rata. Reintegracija je rezultat mudre politike i dobro osmišljenog operativnog programa koji je provodila tadašnja hrvatska vlada. Predsjednik Tuđman donio je vrlo hrabru odluku o tome da se hrvatska vlast u miru vrati na područja pod okupacijom tzv. Krajine, i to kada je većina Hrvata očekivala da se u Vukovar uđe na “bijelom konju”. Za reintegraciju je jako važno bilo to što je međunarodna zajednica dala i snažan mandat prijelaznom upravitelju Jacquesu Paulu Kleinu. S druge strane stvorena je bila i kritična masa operativaca s hrvatske i srpske strane, što je značilo stvaranje svih uvjeta za kretanje u završne operacije mirovne misije.

S hrvatske strane ekipu su činili Hrvoje Šarinić, Ivica Kostović, Vesna Škare-Ožbolt, Joško Morić i vi, no nesumnjivo je kako je general Klein odradio velik posao. Čujete li se ili viđate s njim?

- Posljednji put sam ga vidio u svibnju 2011., kada je proglašen počasnim doktorom Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Zadovoljan sam zbog toga, jer smo počasnim doktoratom ispunili moralne obveze koje smo imali prema tom čovjeku. Držim da je ipak sve što je učinjeno mnogo ovisilo i o kreativnoj moći ljudi koji su sudjelovali u reintegraciji. A posebno mjestu tu je imao upravo general Klein.

Postoje li istraživanja koliko je mirnom reintegracijom zapravo sačuvano života?

- Ako se zna da su s naše strane bile angažirane brojne postrojbe za završnu bitku, kao i to da je u pitanju otvoren prostor sa Srbijom u zaleđu, onda je jasno da bi u slučaju rata bilo tisuće poginulih. Konture političkih i vojnih odnosa bile su formirane već poslije Bljeska i Oluje i bilo bi suludo da se išlo dalje ginuti kada je na dohvat ruke bio mir. I zato je najveća vrijednost reintegracije upravo u tome da u procesu nije ispaljen ni jedan metak i nije poginuo ni jedan čovjek.

Što mislite, do kada bi se trebali držati nekih odredbi Erdutskog sporazuma, kao recimo toga da po jedan dožupan u dvije najistočnije županije mora biti po nacionalnosti Srbin, itd.? Jesmo li se ipak u ovih 15 godina pozitivno pomaknuli u demokratskim dosezima?

- Neke stvari su se u to vrijeme rješavale formalistički i pravno kako bi se stvorili oktroirani uvjeti za suradnju, odnosno za participiranje Srba u političkom i javnom životu. Međutim, kako naše društvo bude više odmicalo u stečevinama demokracije, kako se bude dizala kulturološka razina funkcioniranja društva, utoliko će doista biti manje potrebe da se dijelimo na Hrvate i Srbe, a više na ravnopravne građane koji kroz slobodnu aktivnost mogu konzumirati svoja politička prava.

Igor MIKULIĆ
Satisfakcija za '71.

Jeste li osobno doživjeli uspjeh mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja kao svojevrsnu satisfakciju za vaše muke koje ste imali 1971. godine?

- Da, tako sam je doživio! Pomalo je apsurdno bilo to što sam ja, s etiketom hrvatskog nacionaliste 20 godina, dobio tada najznačajniju operativnu funkciju vezanu uz rješavanje srpskog pitanja u Hrvatskoj. Jasno mi je zašto sam dobio tu poziciju, bio sam “dovoljno Hrvat” da neću izgubiti ništa od toga ako budem pregovarao sa Srbima, ili kako su tada govorili “s četnicima”. Tako da sam u Vukovaru bio ustaša, a u Osijeku sam bio izdajica koji radi s četnicima. Kredo koji sam zaslužio kao nacionalist, omogućio mi je da u razgovorima sa Srbima budem vjerodostojan predstavnik Hrvata i oni su cijenili moju iskrenost i otvorenost.

Počasnim doktoratom Sveučilišta u Osijeku ispunili smo moralne obveze prema Jacquesu Paulu Kleinu

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”