Regija
POVELJA HOK-A

Da bih opstao, ukinuo sam si slobodno vrijeme
Objavljeno 18. prosinca, 2012.
18 zaposlenih redovito prima plaću, a bit će i božićnice

SLAVONSKI BROD - Zbog sve češćih zatvaranja dugogodišnjih obiteljskih obrta sve se rjeđe nailazi na pozitivnu priču, pa i samo funkcioniranje tvrtke postaje velik uspjeh. Među obrtnicima koji su uspjeli opstati je i Jakša Lović iz Donje Bebrine, poljoprivrednik i pekarski obrtnik.

- Da bih normalno poslovao, ulažem dodatnu količinu rada. Sada se to proteže na gotovo cijeli dan, a uključena je i cijela obitelj, supruga i troje djece. Da bismo preživjeli, smanjujemo svoje slobodno vrijeme na minimum - kaže Jakša.

- Uzgajamo žitarice i skladištimo ih, prerađujemo u vlastitom mlinu, a brašno plasiramo u vlastitih osam trgovina. Imamo i vlastitu pekarnicu - dodaje Lović, koji je do prošle godine imao mljekaru, no ulog je, kaže, bio prevelik, a zarada premalena pa je nakon 15 godina dignuo ruke od tog posla i orijentirao se na pekarstvo.

Optimistično je to što danas ima 18 zaposlenih radnika koji redovito primaju plaću, a bit će, kaže, i božićnice.

No teško je svim obrtnicima jer su uglavnom proizvođači, a proizvodnja je u Hrvatskoj zanemarena i to je, smatra Lović, osnovni razlog ovako teškog stanja. Unatoč danonoćnom radu i brizi bolju budućnost ne vidi ni u sljedećoj godini. Pribojava se uvođenja pet posto poreza na pekarske proizvode od početka 2013. godine pa vjeruje da će biti potrebno još više osobnog angažmana. Od 24-satnog pritiska da stalno radi ostali su mu pošteđeni još samo nedjelja i blagdani, čemu se, kaže, zajedno s obitelji najviše veseli.

A unatoč teškim vremenima optimizma još uvijek ima i predsjednik Županijske obrtničke komore Zvonimir Ćirić. Iako je i ove godine više obrta zatvoreno nego otvoreno, prvi čovjek ŽOK-a vidi svjetlo na kraju tunela.

- Ukupno imamo 2.523 registrirana obrta, što je za 71 manje nego prošle godine. Na području Županije brodsko-posavske otvoren je 231 obrt, a zatvorena 302. Najčešće su obrte zatvarli prijevoznici i trgovci. Nadam se da uvođenje fiskalizacije neće uplašiti obrtnike pa da se odluče na zatvaranje. To je samo procedura koju treba prihvatiti jer uvođenje reda je potrebno, a ovo je jedan od parametara kako se to može napraviti - objašnjava Ćirić. Zaključuje riječima “neka nam sljedeća godina ne bude gora”, očekujući da će s ulaskom u EU likvidnost biti bolje kontrolirana, a uvođenje zakona prema kojem obrtnik neće jamčiti osobnom imovinoma mogao bi biti pozitivan pomak.

Marija RADOŠEVIĆ
Dobitnici priznanja

U povodu 160 godina HOK-a priznanja su dodijeljena najzaslužnijima i iz Brodsko-posavske županije. Povelja HOK-a pripala je Brodsko-posavskoj županiji, Udruženju obrtnika Slavonski Brod i obrtniku Nikoli Totu. Priznanje HOK-a pripalo je Ivanu Klariću (postumno) i Dragi Perkoviću, a zahvalnice su dobili Božica Kedačić, Slavko Podobnik i Jozo Žulj.

Ove je godine na području Županije brodsko-posavske otvoren

231

obrt, a zatvorena su

302

obrta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike