Regija
LEDENA BERBA U VINOGRADIMA MIHALJ

Vrhunska vina traži cijeli svijet
Objavljeno 14. prosinca, 2012.

KUTJEVO – Vinogradarstvo i vinarstvo kutjevačke obitelji Mihalj ove je godine u vinogradu na lokalitetu Mačovo brdo obavilo drugu ovogodišnju ledenu berbu. Iako je riječ o manjim uzgojnim površinama jer je vinogradar Branko Mihalj za ledenu berbu traminca pod urodom ostavio samo oko četvrt hektara, vina dobivena preradom nimalo kvalitetom neće zaostajati za proizvodima većih kutjevačkih vinarija. Kao član Udruge Kutjevački vinari Mihalj se izbornim i ledenim berbama grožđa bavi već desetak godina, a proizvedena vina višestruko su nagrađivana na zagrebačkom i londonskom vinskom natjecanju u sklopu sajmova Vinovita i Decanter.

– Zbog posebnih uvjeta koji se nalažu za ledenu berbu za koju temperatura zraka najmanje tri dana treba biti niža od – 7 Celzijevih stupnjeva, prvu ovogodišnju berbu uroda iz prošle godine obavili smo tek 11. veljače. Hladno vrijeme omogućilo nam je sada i drugu ovogodišnju ledenu berbu, a kako je riječ o manjim količinama od samo 200-tinjak kilograma grožđa, članovi obitelji berbu će obaviti za nekoliko sati. Proizvedena vina imat će do 13 posto alkohola i čak do 30 posto šećera, a kvalitetom se smatraju najvišim vinogradarskim dostignućem, jer vrhunska vina kutjevačkih ledenih berbi traži cijeli svijet. Hrvatska, pa tako i kutjevačko vinogorje u svjetskim okvirima ne može proizvesti velike količine vina, ali kvalitetom posebice traminca i graševine iz izbornih i ledenih berbi u samom je svjetskom vrhu – naglasio je Mihalj.(H.K.)

Možda ste propustili...

DAN OTVORENIH VRATA U ĐAKOVAČKOJ VOJARNI

33. obljetnica osnutka 3. GBR „Kune“

U GLAZBENOJ ŠKOLI JOSIPA RUNJANINA

Prvi put Dani otvorenih vrata

Najčitanije iz rubrike