Regija
UZBUNA U GAŠINCIMA

Gašinčani ne žele zatvor
pokraj vojnog poligona
Objavljeno 28. studenog, 2012.
Iz Ministarstva pravosuđa poručuju kako ne postoji potreba za gradnju zatvora u Slavoniji

GAŠINCI - Vijest da je mađarski holding KESZ ponudio hrvatskoj Vladi da prema modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) u Slavoniji, točnije u okolici Vojnog poligona Gašinci, sagradi zatvor, za što su dobili odbijenicu, iznenadila je sve, osobito stanovnike ovog kraja, koji, kako su nam jučer rekli, o tome pojma nisu imali. Da je postojala mogućnost gradnje zatvora u jednom od dva općinska naselja, iz medija je doznao i načelnik općine Satnica Đakovačka, Ivica Soldat. Tu općinu na području posebne državne skrbi, kao i većinu, muči nezaposlenost. Međutim, ni informacija koju je prenio dio medija da su Mađari bili spremni uložiti svoj novac u gradnju zatvora te se naposljetku baviti i njegovim održavanjem, zapošljavanjem čuvara i kompletnim rukovođenjem kompleksom, kao ni moguća gradnja peletane uz zatvor, odnosno elektrane na biomasu čiji bi višak toplinske energije usmjerili na zagrijavanje oko dva hektara staklenika, nije naišla na odobravanje među stanovnicima gašinačkog kraja.

- Nikakvih saznanja nemam o tome da je bila moguća gradnja zatvora na području Gašinaca. Svojedobno se spominjala gradnji nekakvog azila u šumi Gaj, no sve je to bilo neslužbeno, bez upita, dopisa i bilo kakvog službenog traga, kaže načelnik općine Ivica Sodat.

Kako su mediji prenijeli da su Mađari okolicu vojnog poligona Gašinci ocijenili idealnom za gradnju zatvora, teško je ne pomisliti da i fizički nisu posjetili prostor na kojem su namjeravali graditi to zdanje, no Soldat kaže kako se njemu nitko nije javio. Općinu, kaže, muči nezaposlenost. Općina Satnica Đakovačka trenutačno ima oko 2.500 stanovnika, a najmanje je, kaže, 200 nezaposlenih.

- Tko zna tko bi ovdje došao raditi, kako bi to sve skupa izgledalo - kaže Soldat. Jučer smo telefonski kontaktirali i nekoliko Gašinačana. Na spomen gradnje zatvora u njihovoj blizini, svi su jednako reagirali – ni slučajno!

- Dovoljna nam je blizina vojnog poligona zbog kojeg nikad nemamo mira, a sad bi nam još samo falio i zatvor! Znam da je nezaposlenost velika, ali kakve bi mještanima taj zatvor donio koristi? Nikakve! Imali bi samo ovdje promenadu svakakvog svijeta, a nikakvu korist! Kako bi to izgledalo – vojni poligon i pokraj njega zatvor? - pita se Gašinčanin koji je želio ostati anoniman. Dodao je i kako je budućnost naše mladeži na nekom drugom mjestu, a ne u zatvoru. Slične odgovore dobili smo i od ostalih stanovnika tog kraja. Iz Ministarstva pravosuđa jučer smo dobili odgovor kako trenutačno ne postoji potreba za gradnju zatvora u Slavoniji prema principu javno-privatnog partnerstva, te da će mađarski holding, kao i sve ostale zainteresirane, kontaktirati dođe li do promjene.

- Trenutno postoje tri potencijalna projekta; jedan je dogradnja zatvora u Zagrebu koja će ići u nekoliko faza i koja je potpisana, a kojom će se dobiti 380 mjesta, potom sličan projekt postoji u Glini koji je dovršen, kao i projekt zatvora u Šibeniku. Planova za nove zatvore na području Slavonije nema - poručuju iz Ministarstva pravosuđa.

Maja MUŠKIĆ
Oko poligona su zaštitne zone

"Izvješćujemo vas da nismo dobili zahtjev za izdavanje posebnih uvjeta za gradnju u blizini Vojnog poligona Gašinci. Vojni poligon Gašinci je u prostornim planovima definiran kao zona posebne namjene i oko njega su određene zaštitne zone koje su definirane sukladno odredbama Pravilnika o sigurnosnim i zaštitnim zonama vojnih objekata", poručili su iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Najčitanije iz rubrike