Novosti
PRORAČUN ZA 2013.

Veći porezi i trošarine, a za plaće 2,3 milijarde kn manje
Objavljeno 20. studenog, 2012.
Nagodinu država planira potrošiti 4,2 milijarde kuna više nego u ovoj godini

Vezani članci

UDJEL RASHODA U BDP-U NEĆE PASTI ZA JEDAN POSTO

Ostojić i Jovanović probili plan rashoda za milijardu kuna

IDUĆI TJEDAN JEDNODNEVNI ŠTRAJK UPOZORENJA

Krajem školske godine moguć dugotrajan štrajk u prosvjeti

ZAGREB - Državni proračun za sljedeću godinu nastavak je Vladine politike iz ove godine i pokušaj da se u 2013. ostvare zadaci na kojima je Vlada podbacila u prvog godini mandata. U rebalansu ovogodišnjeg proračuna Vlada je morala priznati da od planiranog rasta BDP-a neće biti ništa, pa je priznala da očekuje pad od 1,1 posto, a nije uspjela ostvariti ni smanjenje troškova na plaćama zaposlenih od dvije milijarde kuna. Zadatke ponavlja u 2013. godini: želi ostvariti rast od 1,8 posto, a troškove zaposlenih smanjuje za 2,3 milijarde kuna.

Tako bi u 2013. godini država trebala potrošiti ukupno 124,5 milijardi kuna, što je 4,2 milijarde kuna više nego u ovoj godini. Istovremeno će prihodi u državnu blagajnu donijeti 113,65 milijardi kuna (3,3 milijarde kuna više nego ove godine), pa će deficit biti 10,9 milijardi kuna, odnosno 3,1 posto BDP-a. U sljedećoj godini Hrvatska će se zadužiti za 26,7 milijardi kuna, od čega će gotovo 15,6 milijardi kuna otići na refinanciranje dugova, a ostatak na pokrivanje proračunskog minusa.

Ministar financija Slavko Linić objasnio je kako se rashodi povećavaju, jer Hrvatska mora u sljedećoj godini u proračun Europske unije uplatiti 1,7 milijardi kuna, za dvije milijarde kuna veći su troškovi kamata koje će u sljedećoj godini koštati gotovo devet i pol milijardi kuna. Uz to, državu će 900 milijuna kuna koštati i subvencije u brodogradnji koje se obvezala isplatiti u sklopu privatizacije te industrije. Što se tiče prihoda, gotovo cijelo povećanje od 3,3 milijarde kuna događa se na porezima i trošarinama. Dijelom je taj rast prihoda temeljen na inflaciji, ali i rastu gospodarstva, no dio je posljedica promjena u poreznom sustavu.

Od 1. siječnja u Hrvatskoj se ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, stručne časopise, kinoulaznice i ti će se proizvodi i usluge oporezivati po stopi od pet posto. No, istovremeno će se u turizmu, odnosno na usluge ugostiteljstva, smanjiti PDV sa sadašnjih 25 na deset posto, a očekuje se i bar pola milijarde kuna više zbog uvođenja fiskalnih blagajni. Tako bi se u sljedećoj godini od proračuna trebalo uprihodovati 43,4 milijarde kuna. Čak 1,3 milijarde kuna više nego u ovoj godini očekuje se od trošarina, između ostaloga i zbog povećanja trošarina na duhanske proizvode, kako bi se dosegnule minimalno propisane trošarine u EU. To će značiti povećanje cijena cigareta od jednu kunu po kutiji. Najveće zamke iz proračuna za sljedeću godinu ostaju, ostvarenje planiranog rasta BDP-a od 1,8 posto i smanjenje troškova zaposlenih za 2,3 milijarde kuna. Ministar financija pokušao je pojasniti da je rast ipak moguć, jer već zadnji kvartal u ovoj godini pokazuje znakove poboljšanja u industrijskoj proizvodnji i kretanju turističkog prometa. “Samo politika štednje neće donijeti uspjeh”, upozorava Linić.

Jagoda MARIĆ
NOVOSTI U 2013. GODINI

- PDV na mlijeko, kruh, knjige, kinoulaznice pet posto

- PDV u ugostiteljstvu pada na deset posto

- cigarete skuplje jednu kunu

PRORAČUN U 2013. GODINI

- rast BDP-a - 1,8 posto

- proračunska potrošnja - 124,5 milijardi kuna

- proračunski prihodi - 113,6 milijardi kuna

- proračunski minus - 10,9 milijardi kuna

- otplata kamata - 9,5 milijardi kuna

- smanjenje troškova zaposlenih - 2,3 milijarde kuna

Uštede na prijevozu i dodacima

Ni na sjednici Vlade, ali ni kasnije na konferenciji za novinare, Milanović nije bježao od toga da Vladi slijede teški pregovori sa sindikatima, kako bi se postiglo smanjenje troškova zaposlenih. “U razgovoru sa sindikatima javnog sektora objašnjavat ćemo što je moguće, a što ne. Spremni smo na taj dijalog, pa i na prozivanje na Markovu trgu, spreman sam taj teret osobno preuzeti i objašnjavati što je hrvatski interes”, poručio je premijer. I on i ministar Linić kazali su da je plan smanjenje troškova postići na prijevozu i ukidanju pojedinih dodataka na plaće, no ne i na smanjenju osnovice ili promjeni koeficijenta za izračun plaća. Ipak, premijer nije želio dati čvrsto obećanje da će to doista na kraju tako i biti.

Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

PROMJENE NAVIKA GRAĐANA MIJENJAJU I POSLOVANJE TVRTKI

Razglednice gotovo više nitko i ne šalje, ali dostava paketa raste

Najčitanije iz rubrike