Novosti
POVIJEST BELIŠĆA D.D. POČELA JE DAVNE 1884. GODINE

Od Gutmannove pilane do grada s 8.000 stanovnika
Objavljeno 20. studenog, 2012.

Mađarski veletrgovac i tvorničar Salamon Heinrich Gutmann na parceli kupljenoj od tadašnje valpovačke vlastele kod današnjeg Belišća 1884. otvorio je veliku pilanu. Već tada bila je to najveća pilana za prorez hrasta u Europi, a poslije i tvornica za proizvodnju parketa, tanina i drvno-destilacijskih proizvoda i bačava. Vrlo je zanimljivo da Gutmann odmah gradi i stambene vile za svoju obitelj te stanove za inženjere i radnike, tako da uz “tvornicu na ledini” nastaje novo naselje Belišće, koje će sve do danas uvijek biti u neposrednom odnosu s tvrtkom. U vrijeme gradnje i rada tvornice doseljavali su se, u početku, ljudi iz Valpovštine i Miholjštine, te naročito iz Like, a poslije i iz cijele tadašnje Jugoslavije, čak i inozemstva - Rusije, Mađarske, Češke. Danas grad Belišće ima oko 8.000 stanovnika.

Tvornički pogoni nastavljaju raditi nakon Drugog svjetskog rata u državnom vlasništvu bivše SFRJ. No, presudna godina u razvoju tvornice bila je 1960., kada su u rad puštene tvornice poluceluloze, papira i ambalaže od valovitog kartona. Belišće nakon toga postaje jedno od vodećih središta celulozno-papirne industrije u jugoistočnoj Europi. Već 1965. godine počinje proizvodnja spiralne, a 1970. i štancane ambalaže.

Sljedećih godina rekonstruiraju se i dograđuju tvornička postrojenja te povećavaju kapaciteti proizvodnje papira i ambalaže. Tako 1983. godine počinje i proizvodnja ekološkog ogrjevnog briketa od drvenih otpadaka, po kapacitetu najvećeg u jugoistočnoj Europi. Nedugo potom, 1984., pušteno je u rad novo postrojenje za proizvodnju flutinga i šrenca, drugi pogon poluceluloze, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, a počinje i proizvodnja kaširane i sito ambalaže.

Pretvorba i privatizacija Belišća d.d. provedena je 1992. godine, u kojoj su zaposlenici kupili većinski paket dionica. Sustavnim akvizicijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji Belišće d.d. od 1995. prerasta u pravu regionalnu kompaniju. Proizvedeni ambalažni papiri, katronska i spiralna ambalaža, drveni elementi, drveni ugljen, elektrooprema i drugi proizvodi Belišća d.d.plasiraju se u više od 20 zemalja Europe i svijeta.

I onda, 2008., IFC prodaje svoj udjel u Belišću d.d., a najveći vlasnik (24,73 posto) postaje austrijski Duropack AG, upravo najveća konkurentska kompanija Belišćana. Dvije godine potom Duropack AG, nakon javne ponude za preuzimanje svih dionica, postaje i većinski vlasnik Belišća d.d., a nešto poslije - i jedini.N.Vukadinović

Uz “tvornicu na ledini” nastalo je naselje Belišće, koje je uvijek bilo u bliskom odnosu s tvrtkom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike