Kultura
NOVI ROMAN AUTORICE "UNTERSTADTA"

Ivana Šojat-Kuči objavila treći roman "Ničiji sinovi"
Objavljeno 15. studenog, 2012.
Roman će u Osijeku biti predstavljen 11. prosinca u svečanom foajeu osječkog HNK

Problemi razvojačenih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, njihova samoubojstva i alkoholizam, abortus, ponavljanje povijesti kao "trakavice" - samo su neki od brojnih aktualnih problema i pitanja koje otvara knjiga "Ničiji sinovi", odnosno novi, treći roman osječke književnice Ivane Šojat-Kuči, široj javnosti najpoznatije kao autorice višestruko nagrađivanog i hvaljenog "Unterstadta".

Ovaj roman, koji je obradila zagrebačka izdavačka kuća Fraktura, premijerno je predstavljen 30. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih, a nedavno su o njemu mogli slušati i građani Beloga Manastira. U rodnom Osijeku Šojat-Kuči pak "Ničije sinove" službeno će predstaviti 11. prosinca u svečanom foajeu osječkog HNK, kući gdje radi kao urednica kazališnih izdanja. U novoj knjizi pak književnica ponovno obrađuje drukčije teme i motive nego u prva dva romana. "U prvijencu 'Šamšielu' bavila sam se anđeoskim pitanjima, poput spasenja duše, dok je 'Unterstadt' opisivao povijest jedne osječke obitelji. 'Ničiji sinovi' obrađuju suvremene teme i razdoblje od posljednjih dvadesetak godina u suvremenoj hrvatskoj povijesti, a svima je zajednička crta mjesto radnje, a to je Osijek. Dapače, glavni lik Marko rođen je u istoj ulici gdje se zbiva radnja 'Unterstadta'. Čak se u jednom trenu i spominje kuća obitelji Steiner. Ljudi će se sjetiti djetinjstva i prepoznatljivih osječkih lokacija, primjerice nekadašnje kultne trgovine 'Zeko' u Pejačevićevoj ulici koju spominjem", ističe ona.

Glavni lik romana je razvojačeni hrvatski branitelj koji je bariton u opernom zboru osječkog HNK, koji vuče tipične traume iz Domovinskog rata i ima teški problem s alkoholom, a on izaziva raspad braka sa suprugom. "Taj raspad pratimo kroz dvoglasje iz muške i ženske perspektive i obradu navedenih problema. Roman jest 'težak', ali moram reći da u njemu čak ima puno humora, istina 'crnoga'. Što se tiče naslova, on se, naravno, ne odnosi na pravu djecu i sinove, već je u prenesenom značenju. Na jednom mjestu glavni lik Marko pita se: 'Čija smo mi djeca, ako su pobili sve one ludo hrabre koji su dizali revoluciju i bunili se, sve pobjednike koji su se razočarali u svoju revoluciju jer su shvatili koliko je krvava do koljena?' U pijanom bunilu pita se i: 'Tko je ostao i tko nas je napravio?'" objašnjava Šojat-Kuči. Dodaje kako likove nije stvarala prema određenim predlošcima, već je ponovno riječ o kolažu. "Ljude koje susrećem oko sebe spojila sam u te likove koji pokazuju kako nema previše smisla u svrhu nekoga kvazipomirenja nakon rata prijeći preko trauma umjesto da ih pokušamo razriješiti. O traumi treba govoriti da bismo je prevladali jer će se u suprotnom jednom pojaviti u još gorem obliku", zaključuje književnica, čija će se nova knjiga uskoro naći u knjižarama.

Tomislav LEVAK
"Za uspjeh knjige potrebno je zrnce čarolije"

Književnica naglašava kako naslov romana samo slučajno nalikuje na naslov jedne suvremene hrvatske drame, "Ničiji sin" Mate Matišića. Što se tiče recepcije novoga romana, Šojat-Kuči je oprezna u prognozama. "Ne znam kakav će uspjeh postići ova knjiga. Iskreno, nisam očekivala ni toliki uspjeh 'Unterstadta' pa se dogodio. Kod knjige uvijek postoji zrnce čarolije koje je nemoguće predvidjeti. Ili 'klikne' s publikom ili ne", kaže ona.

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike