Novosti
ODJECI NAJAVE SPECIJALIZACIJE BOLNICA

Slavonske bolnice ne
strahuju od ukidanja odjela
Objavljeno 6. studenog, 2012.
Sanacijom manjih bolnica KBC Osijek postat će još jači

OSIJEK - Nema govora o ukidanju Klinike za kirurgiju ili ortopediju, niti bilo kojeg drugog odjela i klinike u KBC-u Osijek, zbog sanacije regionalnih županijskih bolnica, kako je u nekim medijima protumačena najava ministra zdravlja Rajka Ostojića, napominju u ravnateljstvu osječke bolnice. Naime, poznavateljima zdravstvenog sustava jasno je kako je riječ o medijskom pojednostavljivanju ponuđenog modela prijedloga Zakona o sanacijama javnih ustanova, koji će se na sjednici Vlade naći u četvrtak. Cilj je države preuzeti upravljačka prava u županijskim bolnicama koje unatoč sanaciji nastavljaju gomilati dugove, pa sada duguju 380 milijuna kuna. No, KBC Osijek nije županijska bolnica, nego krovna zdravstvena ustanova istočne Hrvatske, i nije u vlasništvu županije nego Ministarstva zdravlja.

- Informacije da bi se KBC-u Osijek mogli ukinuti Klinika za kirurgiju ili Ortopedija i te odjele prepustiti vukovarskoj bolnici koja bi postala specijalna bolnica poput one u Lovranu krivo su tumačenje reorganizacije. Osječka bolnica ne može izgubiti kirurgiju, jer tada više ne bi bila ni KB, a kamoli KBC, to je naša temeljna djelatnost i klinika koja je ponos naše ustanove. Ostajemo krovna ustanova, sveučilišna bolnica i referentni centar - napominje prof. Jozo Kristek, ravnatelj KBC-a Osijek.

Sama ideja sanacije znači da bi one bolnice koje imaju gubitak i ne ispunjavaju novčane obveze u roku, morale preko svojih vlasnika, županija, podnijeti Ministarstvu zahtjev da ih se sanira. Tada bi Županija upravljačka prava nad bolnicom predala Ministarstvu, koje bi postavilo sanacijskog upravitelja. Cilj je spojiti manje bolničke centre prema prometnoj povezanosti, a prema indikatorima kvalitete odredile bi se djelatnosti u kojima su određene bolnice najbolje i taj odjel bi se jačao radi stvaranja specijaliziranih bolnica. Prema tom planu navodno bi našička bolnica mogla postati hospicij, dok bi vukovarska postala ortopedska bolnica. No, u OB Vukovar kažu kako neće biti ukidanja odjela u ovoj ustanovi. “Radimo sve više, imamo novu opremu, a konačno smo i kadrovski popunjeni. Osim kirurgije i ortopedije, imamo i sve ostale odjele i svi rade punim kapacitetom, te se sigurno neće ugasiti,” kaže mr. Vesna Bosanac, ravnateljica OB Vukovar.

Nefreteta Z. EBERHARD
OŽB NAŠICE PROŠIRUJE SE NA PALIJATIVU, A NE SPECIJALIZIRA

Ravnatelj Opće županijske bolnice u Našicama kaže kako nema govora o tome da bi oni postali isključivo hospicij. “To je krivo tumačenje informacija. Mi smo Ministarstvu poslali zahtjev za proširenje djelatnosti i to na djelatnost palijativne skrbi. Prema zakonu, na 100.000 stanovnika treba biti osam postelja hospicija, a kako smo mi kandidirali 20 postelja, time bi pokrili palijativnu skrb za cijelu županiju. Ministarstvo nam je odobrilo i šest specijalizacija, krećemo u projekt urgentnog odjela, a naš minus je manji od naših potraživanja. Osječko-baranjska županija je dobar gospodar naše bolnice”, napominje dr. Hrvoje Šimić, ravnatelj OŽB Našice. “Nimalo nas ne plaši nova organizacija zdravstva”, dodaje.(N.Z.E./S.F.)

380

milijuna kuna je iznos dugovanja županijskih bolnica

Možda ste propustili...

PORUČILI DA ĆE SE BORITI ZA INTERESE HRVATSKOG NARODA

SDP predstavio listu za Europski parlament

OBLJETNICA ROĐENJA PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

Tuđmanovo djelo - jedinstveno

DALA POTPIS PREDSJEDNIKU HDZ-A ZA MANDATARA NOVE VLADE

Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke