Novosti
RAVNATELJ KBC OSIJEK:

Od bolnice s najvećim dugovima u RH želim napraviti top ustanovu
Objavljeno 28. kolovoza, 2012.
Mene zanima samo stručnost i rad i ne zanima me ako netko nešto ne može. Onda taj ne treba niti raditi u KBC-u Osijek

Vezani članci

UPRAVNO VIJEĆE IZABRALO NOVOG ČELNIKA KBC-A

Jozo Kristek - novi ravnatelj osječke bolnice

Krajem srpnja mandat od četiri godine na čelnom mjestu najveće zdravstvene ustanove u istočnoj Hrvatskoj KBC-a Osijek povjeren je 59-godišnjem prof. dr. sc. Jozi Kristeku, renomiranom osječkom kirurgu, fakultetskom profesoru i pročelniku Odjela torakalne kirurgije KBC-a Osijek.

Nakon što ga je, po odluci Upravnog vijeća KBC-a Osijek, ravnateljem potvrdio i ministar zdravlja Rajko Ostojić, prof. Kristek pristao je i na prvi intervju u kojem nam je otvoreno iznio stanje u bolnici i planove nove uprave.

Ministar traži uštede

Prošlog tjedna bili ste na svom prvom razgovoru kod ministra Ostojića. Što vam je rekao?

- Od KBC-a Osijek traži se da u roku od dva do tri mjeseca formira odjel za hitan prijam pacijenata i dnevnu bolnicu. Inače, tu je kao glavni zahtjev onaj za uštedama u poslovanju, ali i tome da se ubuduće vodi više računa o ljudskim resursima, poticanju na dodatne edukacije i stimuliranje akademskih titula. Nama je cilj da KBC Osijek postane najkvalitetnija zdravstvena ustanova s najkvalitenijim kadrom u ovom dijelu države.

Kada je u proljeće bolnica preuzeta od bivše uprave, bila je u dugu 360 milijuna kuna. Vi ste renomirani profesor i ugledni liječnik, što vas je ponukalo da se poželite baviti ovakvim problemima?

- Redoviti sam profesor Medicinskog fakulteta i dugo godina radim u ovoj bolnici te imam dosta životnog i medicinskog iskustva. Moralna obaveza naložila mi je da se uhvatim u koštac s tim problemima ne bih li pomogao ovoj ustanovi i zdravstvu. No ja sam ponajprije kirurg i ja ću i dalje obavljati svoje dužnosti, to je moje primarno zanimanje pa me pacijenti neće izgubiti ni kao liječnika.

Kako komentirate činjenicu da su zamjenik ravnatelja i pomoćnik za financijsko poslovanje već imenovani i da vi niste mogli sami birati suradnike, nego su vas oni dočekali?

- Mene zanima samo stručnost i rad te da s ljudima s kojima radim mogu ostvariti dobar odnos i kvalitetnu suradnju. S dr. Borzanom imam odlične odnose i mislim da ćemo imati izvrsnu suradnju pa nemam nikakve pritužbe na činjenicu da je on moj zamjenik. Znate, mene ne zanima ako netko nešto neće ili ne može, onda taj ne treba niti raditi u KBC-u Osijek. Na svim odjelima i klinikama, pa tako i u Ravnateljstvu, želim ljude koji žele raditi, napredovati i pomoći da od ove ustanove napravimo top bolnicu.

Na putu prema konsolidaciji

Što ste zatekli kao novi ravnatelj? Kakvo je trenutačno stanje u KBC-u Osijek?

- U trenutku kada sam došao bolnica se već prilično konsolidirala i velik dio posla odradili su moj prethodnik v.d ravnatelj doc. Radanović s pomoćnicima. Neplaćene obaveze bile su 366 milijuna kuna i KBC Osijek imao je najveće dugove od sva četiri KBC-a u Hrvatskoj. Obaveze prema dobavljačima nisu bile plaćene po tri godine. Ne bih htio komentirati prijašnju upravu i kako je do toga uopće moglo doći. Ministarstvo nam je tu izašlo u susret i pomoglo nam je pa smo dospjele obaveze sada smanjili na 184 milijuna kuna, a samo smo zatezne kamate s 18 milijuna smanjili na pet milijuna kuna godišnje.

Kako vidite bolnicu koju ćete Vi voditi, koji su Vam planovi i ciljevi?

- Glavni nam je posao smanjiti troškove. Nama je za plaće odlazilo 60 posto ukupnih rashoda. Sada smo već smanjili izdavanje za prekovremene sate, a boljom organizacijom rada planiramo potpuno eliminirati prekovremeni rad. Trenutačno još uvijek imamo zaposlene 94 osobe na određeno, a to je uglavnom nemedicinsko osoblje i mi ćemo ga smanjivati. Naime, ukupan broj djelatnika na 21. kolovoza bio je točno 3.200 osoba, od čega je 76 pripravnika, to je 68 osoba manje nego 1. siječnja ove godine, a riječ je isključivo o neproduživanju ugovora na određeno.

Nefreteta Z. EBERHARD
USKORO NATJEČAJI ZA ŠEFOVE SVIH KLINIKA I ODJELA

Trebaju li se voditelji odjela i klinika bojati za svoje pozicije, počinje li i tu velika čistka?

- Vrlo brzo slijede natječaji za šefove svih klinika i odjela u bolnici. Odgovorno tvrdim da ćemo birati samo najstručnije, najkompetentnije i najbolje liječnike iz cijele Hrvatske jer, ponavljam, želimo da KBC Osijek bude vodeća ustanova po kvaliteti liječenja.

Puno prostora za uštede

Nema li prostora i u drugim sferama za uštedu osim u smanjenju broja zaposlenih?

- Naravno da ima. Mi smo već smanjili i rashode za naknade za prijevoz. Za to smo godišnje izdvajali 1,3 milijuna kuna, a pitanje je je li to sve bilo opravdano. Ubuduće ćemo provjeravati mjesto stanovanja jer vi ovdje imate zaposlene koji su prijavljeni na jednim adresama, a žive na drugima, ali uzimaju naknadu za prijevoz. Smanjili smo i izdatke za lijekove s 8,4 na 7,6 milijuna kuna mjesečno, kao i izdatke za struju koji su u KBC-u ogromni. Naime, mjesečni je račun za struju oko 1,2 milijuna kuna, a shvatili smo da samo promjenom načina obračuna struje možemo uštedjeti 13 posto. Razmatramo i ideju o davanju poslova čišćenja i pranja u koncesiju.

Moralna obaveza naložila mi je da se uhvatim u koštac s problemima ne bih li pomogao ovoj ustanovi