Novosti
PISAO MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE SRBIJE

Ako ne ukine zabranu izvoza repe,
Srbija neće biti partner Viroexpa
Objavljeno 11. listopada, 2012.

Vezani članci

NEUSPJEŠNE DIPLOMATSKE AKCIJE SA SRBIJOM

Hrvatske šećerane definitivno će ostati bez repe iz Vojvodine

VIROVITICA - Republika Srbija trebala bi biti zemlja partner 18. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2013., koji će se u Virovitici održati od 18. do 20. siječnja iduće godine. No, Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan, poslao je otvoreno pismo Privrednoj komori Srbije i ministarstvu poljoprivrede te države s apelom za prekid tzv. šećernog rata, jer će, tvrdi, inače predložiti preispitivanje odluka da Srbija bude zemlja partner Viroexpa. “Redoviti kontakti s predstavnicima nove zemlje partnera održavali su se na razini veleposlanstava, potom i posjeta izaslanstva sajma i Županije Privrednoj komori Srbije, gdje smo naišli na razumijevanje i podršku. Stoga je kao grom iz vedra neba stigla vijest o tzv. šećernom ratu koji je Srbija najavila Hrvatskoj, a koji se svodi na zabranu izvoza šećerne repe u Hrvatsku, i to one repe koju su hrvatske šećerane, a među ostalima i Tvornica šećera Viro iz Virovitice, ugovorile s kooperantima iz Srbije”, piše Tolušić, naglašavajući da su Sladorana Županja, Tvornica šećera u Osijeku i Viro s kooperantima u Vojvodini ugovorili proizvodnju šećerne repe na više od 10.000 hektara te za to platile sjeme, zaštitna sredstva i drugi repromaterijal. Vlada Republike Srbije uvela je zabranu izvoza šećerne repe koja se odnosi i na ugovorenu proizvodnju za potrebe hrvatskih šećerana. Procjenjuje se da je šteta nanesena hrvatskim tvornicama šećera veća od 15 milijuna eura, a potez Srbije suprotan je pravilima Svjetske trgovinske organizacije (CEFTA-e) te Sporazumu o zaštiti ulaganja zaključenog između Srbije i Hrvatske.

- U ovom slučaju izostala je ozbiljnija i oštrija reakcija hrvatske Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Stoga me nije začudila reakcija gospodarstvenika da se, polazeći od ovakvog, nesumnjivo neprimjerenog i štetnog, poteza nadležnih tijela Republike Srbije, preispita odluka Izvršnog odbora Viroexpa da Republika Srbija bude zemlja partner sljedeće sajamske manifestacije – nastavlja Tolušić.S.Kadić

ROK ZA ODLUKU 1. STUDENOGA

Virovitičko-podravski župan poziva predsjednika Privredne komore Republike Srbije Miloša Bugarina, ministra poljoprivrede Gorana Kneževića te sve druge relevantne čimbenike u toj zemlji da što hitnije preispitaju svoju odluku o zabrani izvoza šećerene repe. “Procjenjujem da bi 1. studenoga 2012. bio krajnji rok u kojem bi se mogla riješiti sva sporna pitanja, a o ishodu tog rješavanja ovisit će i opstojnost odluke da Srbija bude zemlja partner sajamske manifestacije Viroexpo”, zaključio je Tolušić.

Najčitanije iz rubrike