Regija
SINDIKAT METALACA UPRAVi “ĐURE ĐAKOVIĆA”:

Niste osigurali dovoljno posla za nagodinu
Objavljeno 4. listopada, 2012.

SLAVONSKI BROD - Sindikat metalaca, jučerašnjom je presicom upozorenja poručio Upravi “Đure Đakovića” kako bi se tvrtka zbog niske razine ugovaranja novih poslova dogodine mogla naći u velikim problemima.

Smatraju kako je prošlo dosta vremena od njihova postavljanja, te kako je Uprava u proteklih pet mjeseci uspjela ugovoriti samo 60 milijuna kuna poslova, što je daleko od planiranog.

- Ono što najviše brine jest to što nova Uprava dosad nije uspjela osigurati poslove koji jamče stabilno poslovanje u Đakoviću. Ako bi se taj trend nastavio ne bismo imali dovoljno posla sljedeće godine, a to su opravdani strahovi za približno 1.000 radnika, kaže dopredsjednik SMH Antun Štivić.

Očekuje ulaganje većih napora uprave jer je “Đuro” ostao bez poslova u Hrvatskoj, a na strana tržišta se, kaže, teško probiti. A glavni sindikalni povjerenik Željko Gavran dodaje kako će se nakon presice upozorenja, ukoliko se situacija pogorša, ići i na drukčije akcije.

- Nismo zadovoljni s izjavama koje daju najviše pozicionirane osobe i ministri, aktualne vlasti o “Đuri”, a koje su suprotne usvojenom programu rada Uprave, izjavljuju sindikalisti, prebacujući dio odgovornosti i na Vladu. Posebice prozivaju ministra Slavka Linića zbog nespretne izjave kako “Đuro Đaković” ide u privatizaciju. Podsjećaju kako ova tvrtka i nije u većinskom državnom vlasništvu (nego 47 posto), te traže očitovanje od uprave Holdinga.

- Njihov stav je od početka da nisu došli ovdje iz Zagreba i Osijeka prodavati, nego kupovati, kaže Štivić, a to ga i zabrinjava. Ne miješajući se u područje rada Uprave, Štivić naglašava kako će, vodeći računa o zaštiti radničkih prava i ubuduće hvaliti ono što je dobro i kritizirati loše poteze.M.Radošević

Ne povećavati naknade

Među lošim potezima, kažu sindikalci, i prijedlog je za povećanje naknada predsjedniku i članovima Nadzornog odbora. “Ne sviđa nam se način na koji se želi povećati naknade u nadzornom odboru, a da istovremeno nismo ugovorili dovoljno posla i ne vodimo računa da Hrvatska živi u recesiji i ljudi jedva preživljavaju”, naglašava Štivić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike