Regija
UDRUGA VRIJEME JE ZA POŽEGU TVRDI:

Porez na tvrtku u Požegi četiri puta veći nego u Zagrebu
Objavljeno 3. listopada, 2012.

POŽEGA - U Hrvatskoj postoji na desetke vrsta raznih poreza kao i više od 240 raznih oblika naknada propisanih na lokalnim razinama - općina, gradova i županija, koji poduzetnike dovode u neravnopravan položaj. Osim prireza, koji se već godinama naplaćuje, a troši mimo predviđene namjene, u Požegi se naplaćuje i porez na tvrtku u tako visokom iznosu da nam čak i glavni grad Zagreb debelo gleda u leđa - rekao je u ime udruge Vrijeme je za Požegu tajnik udruge Mario Gitt. Ustvrdio je da takav način oporezivanja djeluje destimulirajuće na požeške poduzetnike.

Predsjednik udruge i kandidat za gradonačelnika na budućim lokalnim izborima Nino Smolčić iznio je podatak da pravne osobe iz područja poljoprivrede, lova, ribarstva, prijevoza, građevinarstva i brojnih drugih djelatnosti godišnje u Požegi porez na tvrtku plaćaju 1.500 kuna, a za iste djelatnosti on se u Zagrebu plaća 360 kuna.

– Nema potrebe da nabrajam iznose toga poreza u drugim dijelovima Hrvatske, jer se čini da je u Požegi privilegij imati tvrtku i poslovati. U gradu Požegi plaća se i iznimno visok prirez poreza na dohodak, koji od mogućih 12 posto u Požegi iznosi 10 posto, a brojni ga znatno razvijeniji gradovi uopće nemaju. Ne znajući zašto, naši ga građani plaćaju već punih deset godina. Požeški porez na tvrtku ne uzima u obzir ni veličinu tvrtke, djelatnost, kao ni lokalitet na kojemu se tvrtka nalazi pa tako jednak porez imaju ugostitelji u središtu grada kao i oni s periferije - naglasio je Smolčić.(H.K.)

Možda ste propustili...

U ČETIRI ODGOJNO-OBRAZOVNE SKUPINE 72 MALIŠANA

Potpisan ugovor - kreće gradnja vrtića Svarožić

TUŽNA OBLJETNICA U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Deset je godina od poplava u Cvelferiji

NOVA PROCEDURA IZRADE PROSTORNIH PLANOVA

Odobreni projekti vrijedni 84.000 €

Najčitanije iz rubrike