Novosti
ENERGENTI SU POSKUPLJIVALI BEZ OBZIRA NA VLAST

Prosječnom stanu grijanje će biti skuplje stotinjak kuna nego lani
Objavljeno 24. rujna, 2012.
Grijanje na drva i dalje se može smatrati najpovoljnijom opcijom i mnogi će u svoje kuće vratiti peći

ZAGREB/OSIJEK - "Dokaz bezglavog i lošeg vođenja države je i moguće poskupljenje grijanja u pojedinim gradovima. Oni su morali pronaći načina da se ovo ne dogodi. Ovo je udar na standard naših ljudi", kazao je prije nekoliko dana prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko, komentirajući najavu HEP-Toplinarstva prema kojoj bi grijanje u šest hrvatskih gradova moglo poskupjeti za gotovo 40%.

Oštro je nedavno reagirao i Krešimir Bubalo, osječki gradonačelnik izjavivši kako će Gradskom vijeću predložiti odbijanje davanja suglasnosti na prijedlog o poskupljenju grijanja. Tom prigodom istaknuo je kako se planirano poskupljenje ne može temeljiti na tvrdnjama o prošlogodišnjim gubitcima HEP-toplinarstva te da HEP mora ponovno ispitati svoje troškove i način poslovanja te ostvariti uštede, a ne neopravdano podizati cijene. “Ako je HEP toplinarstvo poslovao s gubitkom, onda je HEP dd iskazao dobit od 454 milijuna kuna, a HEP-opskrba dobit od 278 milijuna, pa je bilo za očekivati smanjivanje cijene struje, a ne povećanje”, kazao je Bubalo.

I HDZ-ova Vlada je dizala cijene

Đuro Popijač, bivši ministar gospodarstva, svojom je izjavom podsjetio javnost na to koliko je prema njoj HDZ bio milosrdniji. "I mi smo živjeli u vremenima krize i neimaštine pa smo na sve moguće načine pokušavali zaštititi standard građana, upravo utječući na cijenu onih stvari ne koje smo mogli, u prvom redu cijenu energenata. Očigledno da ništa drugo ne preostaje nego i dalje tući po džepovima građana", kazao je bivši ministar. Na poskupljenja energenata koja je HDZ-ova vlada priuštila građanima svi smo, valjda, trebali već zaboraviti.

Električnu energiju HDZ-ova je vlada za 20 posto poskupjela u srpnju 2008. godine, a prirodni plin zatim u dva navrata - 20 posto početkom 2009. godine i isto toliko samo godinu kasnije, u siječnju 2010. godine. Plin je, dakle, u samo dvije godine, kućanstvima "otišao gore" za čak 40 posto. HEP-Toplinarstvu je 2009. godine, nadalje, odobreno poskupljenje grijanja na toplane u 120 tisuća kućanstava sjeverozapadne Hrvatske, a prošle, i 2010. godine, grijanje je poskupjelo i u Rijeci, za 40 posto, kao i u Vukovaru, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Karlovcu, bez obzira na to koje su "boje" bile, ili jesu, vodeće strukture u tim gradovima. Poskupljenja je, dakle, bilo i za "one" i za "ove" vlasti, neizbježno će ih, makar su Čačić i Linić u svibnju obećavali drukčije, biti još.

Osječanima računi veći i za 200 kuna

U svibnju je električna energija poskupjela, u prosjeku, za 20, prirodni plin pak za 22 posto. To znači da će u ovoj, skoroj sezoni grijanja, proljetna poskupljenja doći na naplatu u svom punom obujmu.

Primjerice, za kućanstvo koje je prošle zime u Osijeku trošilo plina u vrijednosti 600 kuna, ove zime se mogu očekivati računi od 750 kuna, a za razliku je zaslužno poskupljenje kubika plina iz svibnja te uvođenje fiksne naknade na svakom računu u iznosu 20 kuna. Za glavu će se hvatati i Osječani koji se griju na struju, a ove godine mogu očekivati račune veće za 20 do 25 posto u odnosu prema prošloj zimi. Tako će račun od 500 kuna struje za grijanje manjeg stana termoakumulacijskim pećima skočiti za 100 do 150 kuna svakog mjeseca. Nema sumnje kako će mnogi termometar namjestiti na koji stupanj niže nego lani kako bi uštedjeli koji kubik plina ili kilovat struje, a oni koji se griju preko gradske toplane, a nemaju ugrađene kalorimetre praktički ne mogu utjecati na iznose računa koje će dobiti. Tako će, stupi li na snagu poskupljenje od 37 posto, račun koji je nekada bio 500 skočiti na gotovo 700 kuna.

Grijanje na drva i dalje se može smatrati najpovoljnijom opcijom, a mnogi će u svoje kuće i vratiti peći na drva ili zidati kamine jer se metar drva može nabaviti po praktički istoj cijeni kao i prijašnjih godina.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ/Ivan SEKOL
Trošak grijanja plinom za stan od 60 m2

GRAD2011.2012.

RIJEKA408522kune

ZAGREB450555kuna

OSIJEK600750kuna

Ako poskupi centralno gradsko grijanje za 37%, Osječanima će račun s 500 skočiti na 700 kuna

Možda ste propustili...

IZBORI U LIPNJU BIT ĆE ČETVRTI EUROPSKI IZBORI ZA HRVATSKU

Kandidati za EP u prosjeku imaju 50 godina, mlađih od 30 niti 10 posto

Najčitanije iz rubrike