Novosti
VOĆARSTVO PRED KOLAPSOM

Hladnjače poluprazne - jabuke
će biti skuplje od deset kuna
Objavljeno 21. rujna, 2012.
Prinosi su smanjeni zbog velikih šteta od suše i mraza

Vezani članci

GRAĐANE OČEKUJU TEŠKI MJESECI

Ove jeseni poskupljuju meso i mlijeko, a kruh početkom 2013.

OSIJEK - Hrvatsko voćarstvo gotovo je pred kolapsom zbog velikih šteta od mraza i suše ove godine, izjavio je jučer Željko Banjavčić, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, na Danima voćarstva Poljoprivrednog instituta Osijek, na kojem se okupio veliki broj voćara. Banjavčić je naveo kako je prijeko potrebna pomoć proizvođačima voća.

- Već sada treba voditi računa o tome da se u novi državni proračun ugrade iznosi za nadoknadu šteta od elementarnih nepogoda. Ne pomogne li se voćarima bit će jako teško, tim više jer zbog nepogoda već dvije godine zaredom bilježe gubitke, rekao je Banjavčić.

Predstojnik Odjela za voćarstvo PI Osijek Krunoslav Dugalić, izjavio je kako su hladnjače poluprazne i da će voća nedostajati, što znači da će se više nego ranije voća uvoziti.

- Neki su voćari pretrpjeli štete i do 70 posto u svojim voćnjacima, tako da im ni visoka otkupna cijena voća ove godine neće moći kompenzirati gubitke. Što se tiče proizvodnje jabuka, ona će ove godine biti prepolovljena i može se očekivati proizvodnja od samo 20.000 tona. Usporedbe radi lani je proizvedeno 40.000 tona jabuka. Otkupna cijena jabuka ove je godine viša i za I. klasu iznosi 3,50 kn/kg, kaže Dugalić, te dodaje kako se predviđa da će cijena voća na policama za potrošače biti najmanje 25 posto viša nego lani. Prepostavka je da neće biti jabuka u trgovinama jeftinijih od 10 kn/kg.

Kako je naveo prof. dr. Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i voditelj projekta Jabuka.net 2 sa srbijanske strane, štete od suše i mraza u Srbiji smanjile su urod voća za približno 35 posto.

- Srbija godišnje proizvodi 1,2 milijuna tona voća, a ove bi godine proizvodnja mogla iznositi svega 900.000 tona, od čega će biti 116.000 tona jabuka. Srbija raspolaže s oko 50.000 tona rashladnih kapaciteta, odnosno ULO hladnjača, a voćarstvo je ove godine jedina grana u kojoj proizvođači mogu biti zadovoljni zbog visoke otkupne cijene, rekao je Keserović.

Zamjenik župana osječko-baranjskog Željko Kraljičak, naglasio je kako je OBŽ najveći proizvođač voća u Hrvatskoj. - Međutim, u voćarstvu postoje još mnogi problemi koje treba riješiti, odnosno nedostaje hladnjača a trebalo bi jače istaknuti značaj voćarske proizvodnje te donijeti strategiju. Naime, neshvatljivo je da Hrvatska proizvodi manje od 50 posto voća za vlastite potrebe, a voćari imaju problema s plasmanom”, rekao je Kraljičak. Kraljičak je, govoreći o teškoćama s kojima se nose voćari, podsjetio da su ukupne štete od mraza na području Županije procijenjene na 204 milijuna kuna, od toga 160 milijuna kuna na voćnjacima.

Zdenka RUPČIĆ

20

tisuća tona očekivana je proizvodnja jabuka ove godine

40

tisuća tona jabuka ukupno je bilo proizvedeno lani

Predstavljen projekt jabuka.net 2

Na Danima voćarstva predstavljen je sadni materijal Poljoprivrednog instituta Osijek, a bilo je riječi i o projektu Jabuka.net 2, čiji su nositelji Poljoprivredni institut Osijek i Poljoprivredni fakultet Novi Sad, partneri Klaster slavonska jabuka, Regionalna razvojna agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća Alma Mons, a suradnici na projektu Osječko-baranjska županija i Hrvatska poljoprivredna komora. Projekt, ukupne vrijednosti 435.934,58 eura, započeo je 2. veljače 2011., i traje 24 mjeseca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike