Novosti
REFERENDUM GOTOV, REZULTATI DANAS

Neslužbeno, sindikati su Vladi rekli: NE
Objavljeno 13. rujna, 2012.

OSIJEK - Premda konačni rezultati referenduma pet sindikata, četiri iz područja obrazovanja i jedan iz zdravstva (Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara), još nisu poznati, ipak se sa sigurnošću može reći da su članovi sindikata Vladi odlučno rekli: Ne! Potvrđuju to neslužbeni rezultati trodnevnog referenduma koje smo dobili iz nekoliko središnjica i osječkih podružnica. Glasovanje je završilo u 18 sati, a nekoliko sati prije čak je 93 posto članova Sindikata hrvatskih učitelja iz četiri slavonske županije reklo “ne” Vladi.

- Obradili smo 80 posto listića, kojima je obuhvaćeno 4.317 od ukupno 4.859 članova SHU-a iz četiri slavonske županije. Analiza pokazuje da samo njih sedam posto prihvaća Vladin prijedlog - kaže Aleksandar Lukadinović, voditelj osječkog ureda SHU-a. Najveća izlaznost bila je u srednjim školama. Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kazao ja da je referendum proveden u gotovo 49 posto srednjoškolskih ustanova ili u njih 171, a u tim je ustanovama glasalo 92,7 posto članstva. Od toga je, oko 15 sati, njih 93,5 posto reklo Vladi “ne”. U Osječko-baranjskoj županiji na birališta je izašlo 82 posto članova, a njih 88 posto zaokružilo je “ne”.

Nešto lošiji odaziv je u znanosti. Od 126 ustanova rezultati su pristigli iz njih 41, a izlaznost je 81 posto. I izjašnjavanje medicinskih sestara i tehničara prošlo je bez problema, a Anica Prašnjak, predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara, odbacila je tvrdnje da se u zdravstvu referendum provodio nezakonito.V.Latinović/G.Galić

MIRENJE ĆE USPJETI ILI PROPASTI

“Ako članstvo prihvati Vladinu ponudu, potpisat ćemo dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, sretni i veseli. Ako članstvo odbije ponudu, odbit ćemo ju, sretni i veseli”, poručio je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata objašnjavajući što će se zbivati nakon što sindikati objave rezultate referenduma u osnovnom i srednjem školstvu, znanosti i dijelu zdravstva. Postupak mirenja s Vladom, kako je najavljeno, nastavlja se sutra, 15. rujna. Mirenje će uspjeti ili propasti, a onda slijede sindikalne akcije, poput štrajka, prosvjeda, tužbi.

Možda ste propustili...

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati

UVESTI BOLJE MJERE ZAŠTITE

Na radu poginule 32 osobe, 17.240 ozljeda

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA RAKETIRANJA ZAGREBA

Položen vijenac za stradale civile

Najčitanije iz rubrike