Novosti
JE LI ODLUKA VLADE SUPROTNA REGIONALNOJ POLITICI EU?

Šišljagić: Stvaraju privid da je kod nas
bolje, ovakva regionalizacija je prijevara
Objavljeno 4. rujna, 2012.
Osječko-baranjska županija je nezadovoljna zbog “friziranja” BDP-a prema EU

Osječko-baranjska županija i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje nikako se ne mogu pomiriti s odlukom Vlade kojom je Hrvatska podijeljena u dvije NUTS 2 regije, a “siromašna Slavonija i Baranja strpana u isti koš s bogatim Zagrebom”.

Zbog činjenice da je odluka donesena jednostrano, a naknadne primjedbe banalizirane, odlučili su se obratiti europskim institucijima i europarlamentarcima. “Uputit ćemo dopis povjereniku za regionalnu politiku Johannesu Hahnu, veleposlaniku Paulu Vandorenu, Odboru regija, Europskoj komisiji, Eurostatu te određenim zastupnicima u Europskom parlamentu. Želja nam je skrenuti im pozornost kako se Vlada nije pridržavala primjera dobre prakse, ova je odluka napravljena bez konzultacija s partnerskim vijećima statističkih regija, i bez Hrvatske zajednice županija. Napravljena je suprotno načelima regionalne politike, a to su partnerstvo i solidarnost, te suprotno odredbama Zakona o regionalnom razvoju i Strategiji regionalnog razvoja RH,” objašnjava dr.sc. Stjepan Ribić, direktor RRA SiB. Nigdje, ističe, ne postoji primjer da se spajaju najbogatiji s najsiromašnijima, a upravo s ciljem ravnomjernog razvoja svih krajeve Europe. Daje još jedan primjer: “To je kao da netko ima plaću od 20.000, a drugi 2.000 kuna. Ukupno je to 22.000, a u prosjeku zavidnih 11.000 kuna. Što bi vam onaj s dvije tisuće kuna rekao da ga pokušate uvjeriti da su njegova primanja 11.000 kn mjesečno?!”.

- Nije istina kako se ništa nije uskratilo Slavoniji i Baranji. Da smo ostali na onome što je realno, dakle na činjenici da je naš BDP 34 posto europskog BDP-a, imali bismo mogućnost povlačiti sredstva još 50-ak godina. Ovako nam je to značajno skraćeno. Istina, mnogi nisu uspjeli povući sva sredstva koja su bila na raspolaganju. Zašto? Zato što nisu bili spremni. Naš najveći problem je izuzetno centralizirana država - dodaje Ribić.

I osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić jučer je ponovno izrazio nezadovoljstvo najavljenom podjelom Hrvatske na dvije regije te izjavama prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, kojima se Slavonce i Baranjce proziva za lijenost. Šišljagić je istaknuo kako se podcjenjuje rad na lokalnoj i regionalnoj razini te da Vlada sve više centralizira priljev sredstava u Zagreb, a ta ista sredstva ne vraća tamo gdje je potrebno. “Prvo nas je kritizirao Čačić, a sada i Vesna Pusić, koji govore kako mi ne radimo i trebamo prestati plakati te se maknuti od televizora. Dosta je takvih pretjerivanja i podcjenjivanja Slavonije, Baranje i Srijema. Neke stvari nisu slučajne, a mi nismo slučajno prvi po privlačenju sredstava iz fondova EU. No, za projekte nam treba novac, a novac završava u Zagrebu. Mi smo, bez pomoći Vlade, uspjeli realizirati 221 projekt ukupne vrijednosti gotovo 100 milijuna eura. Podjelom na dvije regije imat ćemo manje sredstava za pripremu projekata. Statistički će se stvoriti privid da je kod nas bolje. Ovakva regionalizacija je velika prijevara, izmišljotina Banskih dvora”, rekao je Šišljagić.

Podjela Hrvatske na dvije statističke regije bit će tema današnjeg sastanka hrvatskih župana s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja Brankom Grčićem, koji će se održati na inicijativu Hrvatske zajednice županija. “Želimo objašnjenje zašto se ova odluka donijela bez javne rasprave i razgovora s partnerima i svim zainteresiranima”, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić.

Mario MIHALJEVIĆ/Ivan SEKOL/Dražen BOROŠ
IMAJU LI VUKOVAR I ZAGREB JEDNAKE PRIORITETE?

Prosjek broja stanovnika po NUTS II regijama u EU je nešto manji od 1,84 milijuna. Naša kontinentalna Hrvatska sada ima 2,96 milijuna stanovnika, odnosno daleko iznad prosjeka EU. “Kontinentalna Hrvatska jednostavno nije homogena. Prostire se na 600 kilometara i gotovo je nemoguće usuglasiti jednake razvojne prioritete i iste razvojne projekte. Bilo je teško koordinirati i Panonsku Hrvatsku gdje je bilo osam, a sada ima 13 županija plus Grad Zagreb. Kako da Vukovar i Ilok usuglase svoje prioritetne projekte sa Zagrebom i Varaždinom?”, pita se Ribić.

Stjepan Ribić

direktor RRA Slavonije i Baranje

Odluka Vlade suprotna je odredbama Zakona o regionalnom razvoju i Strategiji regionalnog razvoja RH

GELO: BOLJE JE HRVATSKU PODIJELITI NA ČETIRI REGIJE

Profesor demografije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Jakov Gelo smatra kako je mnogo bolje Hrvatsku podijeliti na četiri statističke regije - slavonsku, jadransku, središnju Hrvatsku te zasebno zagrebačku regiju. "Zagreb treba izdvojiti jer su i u većini država EU izdvojeni glavni gradovi", napomenuo je, dodavši kako Zagreb, koji premašuje granicu od 75 posto europskog prosjeka BDP-a po glavi stanovnika, nema pravo na sredstva iz kohezijskih fondova. Smatra kako je manjkavost dvije statističke regije i u činjenici usuglašavanja projekata. Budući da je po predloženom projektu Zagreb utopljen u kontinentalnu regiju, Gelo postavlja pitanje kako će, primjerice, navodnjavanje u Slavoniji ili Baranji konkurirati uređenju nekoga zagrebačkog trga.

GRAĐANI O PODJELI NA DVIJE REGIJE

Marijan JOSIPOVIĆ

Prije svega mislim da bi ovako važno nacionalno pitanje trebalo utvrditi referendumom. Također, smatram da ona podjela na pet regija ne odgovara Gradu Zagrebu, pa se sad ide dijeliti na dvije, a to je na neki način i izborna prijevara

Filip ŠLINGER

Mislim da je ovo pritisak iz Europske unije. Osim toga, sama ideja o toj podjeli u dvije regije mi se ne čini kao najbolja, ponajviše zbog raspodjele sredstava. Trebalo bi ostaviti ovih pet regija, kako su najavljivali, jer će tako svatko dobiti sredstva u onoj mjeri u kojoj im treba, budući da nije cijela Hrvatska ravnomjerno razvijena.

Krunoslav KARJAKOVIĆ

Smatram da će ovom podjelom Slavonija biti još zakinutija. Osim toga, imamo sve te silne županije, porezni obveznici iz svog džepa plaćaju tu administraciju, pa neka i oni rade nešto. Nažalost, najveći dio sredstava odlazi u Zagreb, i tu je zapravo glavni problem.

Ivan PIVAC

Ideja da se dijelimo na dvije regije je poprilično loša. Zapravo, mislim da bi trebalo svih ovih pet županija spojiti u jednu. Ovo je pritisak iz Europske unije, kao i sve što radi ova Vlada i zapravo imam osjećaj da je u jednu ruku ovo i prijevara, jer su obećali pet regija, a dobivamo dvije.(D.Matak)

Galić: Vlada nas baca unatrag

“Umjesto ravnomjernijeg razvoja svih područja, što je definirano i Zakonom o regionalnom razvoju, ova nova podjela na dvije statističke regije dovodi Slavoniju i Baranju u još teži položaj jer ćemo sada imati na raspolaganju manje novca iz EU fondova za razvoj. Mi smo svoje panonske projekte planirali na staroj podjeli i umjesto da se pomogne najnerazvijenijima eventualnom podjelom na četiri ili čak pet regija, Vlada nas je nenajavljeno bacila unatrag”, tvrdi Božo Galić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike