Osijek
KRAĆI PUT PREKO BOSNE ZA OSJEČANE POSTAO NOĆNA MORA

Reketarenje na bosanski način: Policija ih kaznila zbog lanjskog prekršaja!?
Objavljeno 12. kolovoza, 2012.
Morali su voziti do Zenice na Prekršajni sud, ali im je onemogućeno saslušanje

Vezani članci

PROMETNA SIGURNOST

Kakvi smo na cesti?

Osječanka B.M. (podaci poznati redakciji) 7. srpnja krenula je sa suprugom na more i to preko Bosne. Čim su izišli iz Maglaja zaustavila ih je tamošnja policija.

“Da je ovo hrvatska policija učinila bilo kojem stranom turistu, vjerujem da bi bila u svim medijima. Tako sam ja bosanskoj policiji najavila da ću neugodnost koju smo prošli moj suprug i ja, ali i naši znanci, obznaniti javnosti jer vjerujem da će se do kraja ljeta još mnogo osječkih obitelji uputiti na more upravo preko Bosne i Hercegovine. Zaustavili su nas kao najgore kriminalce, tzv. lizalicom. Rečeno nam je da smo prošle godine napravili prekršaj i umjesto 60 kilometara na sat vozili 12 kilometara više te su nas upitali jesmo li suglasni da im platimo 15 eura. Radim kao državni službenik i dobro mi je poznato da nakon godine dana nastupa zastara, a osim toga, nikakav dokaz, osim podataka o registracijskom broju našeg automobila koji su nam prikazali na računalu, nismo dobili. Rekla sam im da to nije nikakav dokaz i inzistirali smo na tome da nas odvedu sucu za prekršaje. Pristali su, ali su nam rekli da ne možemo ići u Maglaj, nego u 40 kilometara udaljenu Zenicu”, ispričala je sugrađanka, rekavši da im je već tada bilo sumnjivo ponašanje policajaca, koji su na putu do Zenice stali i osječku obitelj ponovo uvjeravali da trebaju platiti 15 eura umjesto odlaska na sud. Sumnja je kulminirala dolaskom ispred zeničkog Prekršajnog suda, gdje su pola sata čekali, da bi nakon toga čuli da se trebaju vratiti - natrag u Maglaj! “Suprug im je rekao da mu je jasno kako nas prave budalama i naposljetku smo im platili 15 eura, samo da nas puste da nastavimo putovanje. Kao potvrdu dobili smo izblijedjeli listić gdje je stajao navedeni iznos i to je sve. Niti su nam pokazali fotografiju automobila niti prekoračene kilometre. Zbog svoje profesije u zakon se razumijem i znam da ni jedan prekršajni sudac ne bi takve dokaze uzeo u obzir, a upravo zato nam nisu omogućili ni dolazak na sud”, zaključila je B. M.

Marija MIHELIĆ
Uobičajena praksa BiH policije

Pravo iznenađenje ovu je obitelj dočekalo u Makarskoj, gdje su im znanci, također Osječani, rekli da su na putu do mora također zaustavljeni i to zbog sličnog, navodnog lanjskog prekršaja. No umjesto 15 od njih su, priča Osječanka, zatražili 50 eura za prekršajnu kaznu. “U računalo se mogu unijeti svakakvi podaci pa tako i naši. Čim smo čuli što se našim prijateljima dogodilo potvrdili smo naše sumnje. Ni oni nisu stali pred prekršajnog suca, što nije ni čudo jer je ovo očito potez koji nema zakonske osnove”, kaže B. M.

Bosanski su policajci tražili 15 eura za prekršaj navnodno počinjen prošle godine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike