Zdravlje
UŽIVAJTE U LJEPOTI MRAMORA, KOJI JE PONOVNO DOKAZAO DA JE VJEČAN

Mramor je u trendu
Objavljeno 19. srpnja, 2012.
Voštani premazi, koji djeluju kao impregnacija, zaštitit će mramor od prljavštine i vlage

Mramor je ponovno dokazao da je vječan materijal. Iako se posljednjih godina nije isticao u modernim izvedbama namještaja, sada je ponovno zauzeo istaknutu poziciju. Zaljubljenici ovog predivnog kamena mogu biti s pravom zadovoljni - od sada se ne koristi intenzivno samo u raskošnim klasičnim stilovima uređenja nego i modernim minimalističkim, u kojima do izražaja dolazi njegova izražajnost i ljepota.

Nije otporan na smrzavanje

Mramor pripada grupi taložnih stijena i kao takav nije otporan na smrzavanje. Korišten je stoljećima u arhitekturi i umjetnosti zbog svoje ljepote i dobrih mogućnosti oblikovanja. Danas se najčešće koristi u interijerima za izradu namještaja, kamina, podnih i stubišnih obloga, unutarnjih prozorskih klupčica i drugih elemenata, koji nisu direktno izloženi atmosferskim utjecajima. Karakterizira ih široka paleta uzoraka i boja.

Voštani premazi, koji djeluju kao impregnacija, zaštitit će mramor od prljavštine i vlage te omogućiti njegovo lakše čišćenje. Mramor je u konačnoj obradi poliran, mat ili četkani, čime dobiva protuklizna svojstva, pa se može koristiti i u vlažnim prostorijama poput kupaonica. Najnoviji trendovi u prvi plan stavljaju polirani mram, koji svojim sjajem i raskošnim bojama uljepšavaju prostor. Mramor je prirodni materijal i kao takav se odlično kombinira s drvom, metalom, opekom i drugim materijalima.

Radna ploha ili zidna obloga

Ovaj predivan kamen nalazi svoje mjesto u svim prostorijama doma. U kuhinjama se koristi kao radna ploha ili zidna obloga u različitim bojama. Kuhinja obogaćena mramorom dobiva novu dimenziju i postaje raskošna u svom konačnom vizualnom dojmu. Mramor se ističe svojom ljepotom bilo da se koloristički naglašava ili stapa s ostalim materijalima kuhinje. Profinjenost i elegancija kuhinja s mramornim plohama dolaze do izražaja u svim stilovima uređenja.

Klub stolići od mramora

U dnevnom boravku postaju izuzetno popularni klub stolići od mramora, komode s mramornim plohama kao i drveni namještaj s mramornim ručkama ili ukrasima. Prisutnost mramora na ukrasnim predmetima ili detaljima na stolnim ili stojećim svjetiljkama, također je preporučljiva. Ovaj prirodni kamen postaje toliko popularan da njegovom prisutnošću u prostoru sigurno ne možete pretjerati.

Okvir kamina od mramora zadovoljava trendovske zahtjeve za prisutnošću ovog materijala u prostoru. Raznovrsne mogućnosti odabira boja i šara, omogućit će vam da mramor prilagodite postojećoj boji parketa, zida ili namještaja. Na sve vaše zahtjeve, mramor kao materijal ima odgovor i kao takav će odlično ispuniti sve vaše interijerske zahtjeve.

Mramor u kupaonici zauzima istaknutu poziciju stoljećima. Osim podnih i zidnih obloga, koristi se u izradi kupaonskih elemenata, koji tako postaju prave skulpture i ukras kupaonice. U manjim prostorima se preporučuje koristiti kao zidna i podna obloga te za izradu ploče s umivaonikom dok se u većim kupaonicama preporučuje izrada ležećih kada i samih umivaonika od ovog kamena. Na taj nači kupaonski prostor postaje pravo umjetničko djelo, a atraktivne kompozicije se postižu jednobojnim ili višebojnim kombinacijama.

Mramor je jedinstven u svom izražaju, a time i nezamjenjiv. Postao je ponovno dio trenda, koji mu daje značajnu ulogu u opremanju interijera. Uživajte u ljepoti mramora, koji je ponovno dokazao da je vječan... M. Galović Dumendžić, dipl.ing.arh.

Za prostrane blagovaonice

U blagovaonicama se mramor ističe na plohama stolova i komoda. Noge stola mogu se izraditi od istog ili sasvim drugačijeg materijala, koji tako dodatno ističe njegovu raskošnu plohu. Mramorni stolovi osobito se preporučuju u prostranijim blagovaonicama kako bi dimenzija stola, debljina ploče i osjećaj moći, koju ovakav stol donosi u prostor, došli do punog izražaja.

Možda ste propustili...

DERMATOLOGIJA KRONIČNI BOLESNICI U DOBA PANDEMIJE

Psorijaza i COVID-19 O rizicima, terapiji i depresiji

PRETILOST EPIDEMIJA NOVOG DOBA

Šetnja nakon obroka sačuvat će dobru liniju

JOŠ JEDNA FUNKCIJA NA PAMETNOM SATU

Novo praćenje trudnoće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana