Regija
TAOCI DJETETA - NEMOĆNI PRED SVAKODNEVNIM PROVALAMA

13-godišnji dječak dvije godine pljačka kuće Bocanjevčana, župni ured, dućan...
Objavljeno 16. srpnja, 2012.
Nema kuće koja nije bar nekoliko puta okradena, počinitelj se zna, ali pomoći nema - pisat će Vladi i predsjedniku RH

BOCANJEVCI - Predstavnici desetak obitelji iz malog belišćanskog prigradskog naselja Bocanjevci, predvođeni župnikom, vlč. Nikolom Kerčovom, okupili su se u župnom uredu kako bi ukazali na neizdrživu situaciju u kojoj se nalaze već dvije godine, otkada cijelo selo s 200-tinjak stanovnika konstantno terorizira - 13-godišnji dječak!

Očajni Bocanjevčani su u pomoć pozvali i medije, želeći i širu javnost upoznati s apsurdnom situacijom u kojoj su se našli. Kažu da dvije godine žive u strahu jer su provale i pljačke u njihovom selu postale svakodnevica i gotovo da nema kuće koja nije bila bar nekoliko puta opljačkana ili iz koje nešto nije nestalo zbog malog delinkventa. Samo su u župnom uredu bile tri provale pa su, u strahu zbog novog upada, na prozore ureda bili prisiljeni staviti željezne rešetke, želeći na taj način spriječiti dječaka koji “čisti” sve pred sobom, upozorava zvonarica Anica čijoj se priči priključuju i ostali oštećeni seljani.

Osim brojnih bicikala, maloljetni dječak mještaninu Davoru ukrao je motor, kojim je otišao u Valpovo opljačkati prodavaonicu. Što je sve pokrao u 200-tinjak slučajeva krađe u posljednje dvije godine, Bocanjevčani, kažu, ne mogu ni nabrojiti niti se prisjetiti.

Budući da je riječ o djetetu koje točno zna koliko treba ukrasti - uvijek u vrijednosti manjoj od 1.000 kuna - čime izbjegava sudske tužbe, a uz to je i maloljetan, mještani kažu da mu ni policija ne može ništa. Kada policija dolazi, on redovito, dodaju, iskače kroz prozor i bježi.

Znajući da ni za jedno svoje djelo još nije odgovarao niti bio kažnjen, očajni Bocanjevčani više i ne zovu policiju, a, posebno ljutiti na Centar za socijalnu skrb u Valpovu, izgubili su posve vjeru u sustav.

- Premda je riječ o djetetu romske nacionalnosti, naglašavamo da to nema veze ni s njegovom nacionalnom pripadnošću ni obiteljskom situacijom, već s tim da tom djetetu treba drukčija skrb od sadašnje i da ga treba zbrinuti u odgovarajuću ustanovu, u kojoj će mu se pomoći da raste u zdravijem okruženju. Treba ga usmjeravati da bude koristan član društva, a ne da nastavlja djela koja su iz dana u dan sve gora i zbog kojih svi mi živimo kao njegovi taoci, pod ključevima i lokotima. Tražimo pomoć i za sebe i za njega jer ovako više dalje ne ide - upozoravaju Bocanjevčani, naglašavajući da će o svom slučaju obavijestiti sve nadležne instance, uključujući i Ministarstvo socijalne skrbi, Ministarstvo unutarnjih poslova, ali i Pučkog pravobranitelja te predsjednika RH Ivu Josipovića i zatražiti zaštitu.

Lidija ANIČIĆ
Do 14. godine dijete bez kaznene odgovornosti

Privremeni ravnatelj Centra za socijalnu skrb Valpovo, Krunoslav Cvenić, o cijelom nam je slučaju rekao samo kako prozvani dječak ima status djeteta do 14 godina i prema zakonu nema apsolutno nikakve kaznene odgovornosti za (ne)djela koja čini. Osim toga, zbog zaštite digniteta djeteta, ravnatelj je kazao kako ništa više ne može reći o tome.

“Policija vrlo brzo prepoznaje način izvršenja njegovih djela, procesuira predmet, podnese odgovarajuću prijavu protiv njega nadležnom općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Osijeku i, nažalost, tu prestaje svaka naša ingerencija vezana uz njega”, kazao je načelnik Policijske postaje Valpovo, Ljubo Dugandžić.

Danju spava, noću krade

- Gotovo da nema prilike i situacije u kojima on ne krade. Dijete je koje spava danju, a pljačka noću i nitko od nas više nije siguran. On ne samo da krade novac i vrijednosti iz kuća nego i svaki drugi tjedan opljačka mjesnu prodavaonicu. Krao nam je mobitele dok smo bili u nadnici, a kad god vidi automobil ostavljen na prilazu kuće, dolazi s crijevom i kanisterom i istače gorivo iz auta, traktora ili na što već naiđe. Zbog toga ništa ne smijemo ostavljati na ulici ili dvorištu ili, nedajbože, nezaključano jer to sigurno neće dočekati novi dan - pričaju ogorčene mještanke Blaža i Marica.

Iz trgovina krade uvijek u vrijednosti manjoj od 1.000 kn

Što je sve dječak odnio u približno

200

krađa, Bocanjevčani, kažu, ne mogu ni nabrojiti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike