Novosti
BAJIĆEV TIM PROBIO ROK ZA OPTUŽIVANJE ČETVORICE DIREKTORA, SUD "KAZNIO" NERAD

SKANDAL: Pala optužnica za aferu HAC
Objavljeno 29. lipnja, 2012.
Svi slučajevi proizišli iz osnovnog predmeta Fimi media mogli bi biti srušeni

Vezani članci

Optužnica protiv Mladinea izvan roka?

IZVLAČENJE NOVCA ZA HDZ: USKOK ISTRAŽIO BIVŠEG MINISTRA POLICIJE

Kirinu optužnica zbog posla s Fimi medijom

ZAGREB - Županijski sud u Zagreb jučer je odbacio optužnicu iz afere Fimi media - HAC protiv četvorice bivših direktora tvrtki Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka - Zagreb (ARZ), koje se teretilo za isisavanje devet milijuna kuna iz poduzeća za potrebe crnog fonda HDZ-a preko računa tvrtke Fimi media, u vlasništvu Nevenke Jurak. Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Marijana Garca, odbacilo je optužnicu Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) protiv direktorskog četverca smatrajući da je Odvjetništvo zakasnilo s podizanjem optužnice i premašilo zakonske rokove. Ako odluku potvrdi i Vrhovni sud, svi slučajevi proizišli iz osnovnog predmeta Fimi media mogli bi biti srušeni. ŽDO je u Zagrebu najavio podnošenje žalbe na rješenje optužnoga vijeća Županijskog suda u Zagrebu, smatrajući da rokovi nisu prekoračeni. Uz direktore u HAC-u i ARZ-u, Marija Crnjaka, Juricu Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara, koje se teretilo za izvlačenje novca iz HAC-a i ARZ-a, sličan epilog, prema gotovo istom scenariju, mogao bi se dogoditi i u još dva sudska procesa - u slučaju Fonda za zaštitu okoliša, gdje je optužen njegov bivši predsjednik Vinko Mladineo, za izvlačenje približno dva milijuna kuna, te slučaj Fimi media - MUP, gdje je optužen bivši ministar Ivica Kirin za štetu od približno 16 milijuna kuna.

U odgovoru na optužnicu za HAC - Fimi mediju odvjetnice Laura Valković i Ana-Marija Gospočić navele su kako je istraga protiv njihovog klijenta Prskala pokrenuta 18. studenog 2010. godine, te je sukladno Zakonu o kaznenom postupku trebala biti dovršena do 18. svibnja 2011. Moguće ju je produžiti odlukom glavnog državnog odvjetnika, ali su odvjetnice zauzele stav da to nije učinjeno. Upravo zbog toga ova je odluka optužnog vijeća bila važna. Naime, Bajić je dva puta produživao istragu u slučaju Fimi media, ali su Valković i Gospočić u odgovoru navele kako se produljenje može određivati samo protiv poimeničnog osumnjičenika, što je u ovom slučaju bio samo Mladen Barišić. Zbog toga su držale da je optužnica nelegalna, jer je trebala biti podignuta do 18. studenoga (šest mjeseci nakon kraja istrage), a to nije učinjeno. Treba napomenuti kako je u slučaju Mladineo, koji je isto dio slučaja Fimi media, odvjetnik Miljenko Umičević podnio gotovo istovjetan prigovor, a optužno vijeće koje odlučuje o toj optužnici sastoji se od dvoje članova vijeća koje je donijelo ovu odluku o rušenju slučaja HAC.

Odvjetnice koje su srušile optužnicu, Laura Valković i Ana-Marija Gospočić za naš list su izrazile veliko zadovoljstvo ovakvim rezultatom svojih napora. Istaknule su da sada moraju čekati odluku Vrhovnog suda, odnosno pravomoćnost odluke.

Vanja VESIĆ/Danko RADALJAC
POVEZNICE S CRNIM FONDOM HDZ-a

Bivše predsjednike uprava HAC-a Crnjaka i Prskala, te bivšeg člana uprave te državne tvrtke Sapunara, tereti se da su od kraja 2005. do sredine 2009. na traženje tadašnjeg premijera Ive Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića sklapali poslove s privatnom marketinškom agencijom Fimi medijom. Pritom su znali da su takve usluge mogli nabaviti jeftinije, kao i da preko Fimi medije novac ide u vladajući HDZ.

9

milijuna kuna navodno su četvorica okrivljenika isisala iz HAC-a i ARZ-a

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike