Novosti
IZVLAČENJE NOVCA ZA HDZ: USKOK ISTRAŽIO BIVŠEG MINISTRA POLICIJE

Kirinu optužnica zbog posla s Fimi medijom
Objavljeno 5. travnja, 2012.

Vezani članci

AFERA FIMI MEDIA: USKOK ZAVRŠIO JOŠ JEDNU ISTRAGU

Optužnica za izvlačenje novca iz HAC-a

BARIŠIĆ, PAVOŠEVIĆ I JURAK O SUDJELOVANJU U AFERI FIMI-MEDIA:

Sanaderovi suradnici priznali krivnju

ZAGREB - Podignute su optužnice protiv bivših čelnika ministarstava i državnih poduzeća koji su sudjelovali u aferi Fimi media, a riječ je o bivšem ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu, bivšim čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC), Mariju Crnjaku, Jurici Prskalu, Josipu Sapunaru i Zlatku Korparu, te bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu. Riječ je o osobama koje su sudjelovale u izvlačenju novca i punjenju HDZ-ovog “crnog fonda”, a nisu bile obuhvaćene optužnicom Uskoka iz prosinca prošle godine kojom su obuhvaćeni HDZ, Ivo Sanader, bivši rizničar, blagajnica i glasnogovornik stranke te vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime i dvoje njenih suradnika. S optužnicom podignutom protiv Kirina, iznos novca izvučen iz državne blagajne i javnih poduzeća o kojem će se uskoro raspravljati na sudu popeo se na 87,7 milijuna kuna.

Kako je jučer i službeno potvrđeno, bivša uprava Hrvatskih autocesta od 2005. do 2009. na zahtjev Barišića i Sanadera angažirala je Fimi mediju za nabavu raznih roba i usluga, a uvjete poslovanja postavljala je Nevenka Jurak. Svi poslovi bili su preplaćeni te je na taj način iz HAC-a izvučeno nešto više od 7,8 milijuna kuna. Isti scenarij odigran je od sredine 2007. do sredine 2009. u tvrtki Autocesta Rijeka-Zagreb. Svoje potpise na sporne ugovore s Fimi medijom, teške 1,249.074 kune, stavljali su tadašnji predsjednici Uprave, Jurica Prskalo i Zlatko Korpar.

Uz pomoć Vinka Mladinea iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, od travnja 2008. do kraja 2009. za skupe poslove Fimi medije preko kojih je financiran HDZ izvučeno je 1,671.640 kuna.

U "istom paketu" su na sud stigle i optužbe protiv Darka Beuka, kojem se kao bivšem predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma stavlja na teret da je od rujna 2006. do prosinca 2007. godine, također na Sanaderovo i Barišićevo traženje, angažirao društvo Fimi media za obavljanje raznih poslova čija je cijena bila veća od tržišne. Istovremeno je znao da se tim poslovima prikuplja novac za financiranje HDZ-a. Tako su Hrvatske šume oštećene za 1,061.296,65 kuna.

Kirin je, pak, optužen za nezakonito plaćanje Fimi mediji promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH iz 2007. Naime, 24. travnja te godine donio je odluku o prihvaćanju ponude društva Fimi media na temelju koje je potpisan ugovor o pisanju scenarija, snimanju i emitiranju radijskih i televizijskih promidžbenih poruka, a za što je MUP platio iznos od 16,123.974,96 kuna. Tim je Kirinovim potezom, tvrdi Uskok, proračun oštećen za 7,344.494,18 kuna.A.Raić-Knežević

87,7

milijuna kuna izvučeno je iz državne blagajne i javnih poduzeća, tvrdi Uskok

Možda ste propustili...

TEHNIČKA VLADA ODLUČILA DODIJELITI 50.000 EURA MARKU PURIŠIĆU ZA USPJEH NA EUROSONGU

Baby Lasagna zahvalio na nagradi, zamolio Vladu da je donira onkologiji

RADNICI ZBOG PLAĆA I DALJE U ŠTRAJKU, NAJAVILI PROSVJED

Vlada razmatra načine za pomoć Varteksu, pozvali Upravu da se javi

KONFERENCIJA O KVALITETI HRANE

Najviši standardi za sigurnost hrane