Novosti
POTROŠAČKE UDRUGE POZIVAJU SE NA ZAKON I TVRDE:

Naplata fiksnih naknada za plin,
struju i vodu je protuzakonita
Objavljeno 3. svibnja, 2012.
"Izdavanje računa nije dopušteno naplaćivati", kaže Zakon o zaštiti potrošača

Vezani članci

NHS PLANIRA POKRENUTI SUDSKI SPOR

Tužba Vladi zbog skuplje struje i plina

ZAGREB - Nakon što su 1. svibnja poskupjeli struja i plin, HEP i lokalni distributeri plina, ali i potrošačke udruge, pozivaju građane da što prije dostave stanja svojih brojila. Potrošačima koji zbog nekog razloga to nisu u mogućnosti, novi će računi, odnosno akontacije, biti procijenjeni na temelju prethodne potrošnje, što znači da će netko, moguće, po novoj cijeni platiti više od onoga što je do 1. svibnja uistinu u potrošio. Istovremeno, i sam potrošač može zakinuti distributera, na način da mu dojavi veću potrošnju napravljenu do 1. svibnja, pa će po novoj cijeni platiti manje potrošenih kilovatsati, bilo struje ili plina. Kako pojašnjavaju u HEP-u, ako potrošač ne dojavi stanje brojila, ili je brojilo njihovim radnicima na terenu nedostupno, obavlja se procjena temeljena na prošlogodišnjoj potrošnji u istom razdoblju. Kupac kasnije tu procjenu može, kažu, osporavati, no jednako je tako dužan omogućiti pristup brojilu.

- Potrošači moraju naučiti voditi računa o svojoj potrošnji i dostavi stanja brojila - ističe i Ivica Kovačević, savjetnik za potrošnju električne energije u društvu "Potrošač". Poskupljenje je svima, napominje, najavljeno, i kupac je dužan dostaviti stanje brojila, odnosno omogućiti distributeru uvid u to stanje. Ako to ne učini, distributerima, službeno, daje zeleno svjetlo da novi obračun naprave na temelju prethodne potrošnje.

Ono što je, zakonski, upitnije, brojne su mjesečne fiksne naknade koje plaćamo na računima za struju, vodu, telefon, po novom i za plin. Bez obzira na potrošnju, mjesečno plaćamo 20 kuna HEP-u, 20, po novom, i za plin, makar potrošili samo jedan kilovatsat struje ili plina. Prošle su godine i vodovodna poduzeća počela uvoditi fiksnu naknadu na računima, koja se plaća neovisno o potrošnji, pa Zagrepčani, primjerice, potrošili jedan ili dvadeset kubika vode, plaćaju fiksnu naknadu nešto malo više od 18 kuna. Kako se opravdavaju distributeri vode, plina, struje, telekomunikacija... fiksna naknada se plaća za pristup mreži, za održavanje sustava, za slanje računa, obračun. Sva ta opravdanja su, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača - nezakonita.

“Izdavanje računa nije dopušteno naplaćivati, a prodaja javnih usluga - električne energije, vode, plina, topline, odvoza smeća i telekomunikacijskih usluga - mora biti obračunata prema potrošnji”, jasno kaže Zakon o zaštiti potrošača, kao i to da "uslugu očitanja mjernih uređaja nije dopušteno naplaćivati, osim kad sam potrošač traži nestandardno očitanje". Svi nam, drugim riječima, uzimaju po deset, 15 ili dvadeset kuna mjesečno, naplaćujući, protivno zakonu, očitanje brojila i slanje računa, štoviše, svakog mjeseca iznova, iako se u nekim slučajevima, poput HEP-a, koji stanje očitava dvaput godišnje, očitanja brojila svakog mjeseca ne događaju.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ
Linić: Nekima račun veći i za sto kuna

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija, ministar financija Slavko Linić rekao je kako će nekim građanima računi za plin porasti i za sto kuna. No izbjegao je konkretan odgovor na pitanje slušatelja hoće li na novim računima osim poskupljenja od 20 posto biti i nova fiksna naknada od 20 kuna. Ministar je rekao kako mnogi imaju dovoljno dobre plaće da mogu platiti realnu cijenu energenata te naglasio kako socijalni programi moraju biti usmjereni doista onima kojima je prijeko potrebna pomoć, a ne da je kroz njih dobivaju i oni koji imaju dobre plaće. Rekao je i kako još nije dostignuta realna cijena struje koja bi omogućavala dodatna investiranja.

LONČAR: ZAMISLITE DA VAM TRGOVAC NAPLATI I SAM RAČUN

Kako napominju u raznim potrošačkim udrugama, pružatelji javnih usluga uporište za naplatu fiksnih troškova nalaze u raznim uredbama i odlukama regulatornih tijela, no one, pravno, ne bi smjele biti jače od zakona. "Zamislite da vam trgovac, osim onoga što ste kupili, naplati i sam račun, odnosno korištenje njegova trgovačkog sustava. Davatelj javne usluge mora na početku svoje poslovne godine predstaviti plan poslovanja, i sve troškove koje ima uračunati u jediničnu cijenu, koja će se plaćati po potrošnji. Ovako, ako vikendaš koji, primjerice vodu, ne troši, već plaća samo fiksni trošak, u konačnici jediničnu cijenu usluge plaća više od potrošača koji vodu troši, čime se potrošnja stimulira, umjesto da je obrnuto", ističe Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

20

kuna mjesečno plaćamo HEP-u, bez obzira na potrošnju struje

Ivica Kovačević

savjetnik za potrošnju električne energije u "Potrošaču"

Potrošači moraju naučiti voditi računa o svojoj potrošnji i dostavi stanja brojila

MOGUĆE POSKUPLJENJE CESTARINA

Odluka o tome hoće li cestarine biti povećane bit će donesena nakon 25. svibnja. Do tada uprave Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka - Zagreb moraju Ministarstvu prometa dostaviti detaljne planove restrukturiranja, rekao je jučer ministar Siniša Hajdaš Dončić. Istaknuo je da, dođe li do povećanja cestarina i bude li to potrebno, to se neće odnositi na stalne korisnike sustava ENC-a. Na taj način bit će zadržana konkurentnost prijevoznika i špeditera i osoba koje često koriste autoceste, smatra. Odluka o poskupljenju neće biti donesena bez detaljne analize.

Možda ste propustili...

SDP NA GODIŠNJICU SMRTI ODAO POČAST RAČANU:

Bio je veliki državnik i još veći čovjek

Najčitanije iz rubrike