Novosti
ŽESTOKE KRITIKE NAJJAČE OPORBENE STRANKE NA NESRAZMJER BROJA BIRAČA I STANOVNIKA HRVATSKE:

HDZ namjerno ne želi srediti biračke popise
Objavljeno 2. srpnja, 2011.
ZAGREB - Policijska postaja u pograničnom gradiću u BiH prijavljena je na adresi Osnovne škole u Imotskom, ustvrdili su jučer na konferenciji za novinare u Saboru zastupnici SDP-a Josip Leko i Arsen Bauk. Naknadnim objašanjenjima ispostavilo se kako SDP-ovci zapravo raspolažu informacijama da je u Hrvatskoj, u osnovnoj školi Lončari, u Vinjanima Gornjim, lažno prijavljen samo načelnik policijske uprave iz Ljubuškog i njegova supruga. Prozvanog načelnika Zorana Galića jučer nismo uspjeli dobiti za komentar na njegovom radnom mjestu. SDP-ovci Leko i Bauk upozorili su na nesređenost biračkih popisa u Hrvatskoj koju su naglasili i rezultati najnovijeg popisa stanovništva. Činjenica da u čak osam županija broj birača premašuje broj stanovnika za SDP-ovce nije novost ali je, kažu, neprihvatljivo da Vlada RH ni 20 godina nakon neovisnosti ne raspolaže pravim podacima o stvarnom broju birača i mjestima na kojima prebivaju. Za zastupnike glavne oporbene stranke stvar je jasna: ne radi se o slučajnosti nego o strategiji HDZ-a i nepostojanju političke volje da se birački popisi konačno srede.
- Za ovu situaciju krivi su HDZ i vlada Jadranke Kosor, jer selektivno provode aktualni Zakon o prebivalištu i odbijaju ga promijeniti. Ako policija može utvrditi fiktivno prebivalište Tomislava Dragičevića iz Ine, protiv kojega se vodi zbog toga sudski postupak, ako su mogli izbrisati 38-godišnjeg B.R. iz Zagreba, jer ga nisu našli u dva pokušaja na prijavljenoj adresi, zašto onda ne mogu riješiti adrese na kojima su prijavljeni deseci osoba kojima je prebivalište zapravo u dijaspori - pita se Bauk. Dodaje kako o političkoj volji vladajućih da riješi ovaj problem dovoljno govori i činjenica da je na HDZ-ovoj izbornoj listi za 11. izbornu jedinicu na prošlim izborima 2007. godine čak osam, od prvih deset kandidata, imalo prebivalište u Hrvatskoj.N.Božić

U Vrgorcu na popisu više birača nego stanovnika
Vrgorački SDP-ovac Rade Bobanović iznio podatke prema kojima u Vrgorcu živi približno 5.200 punoljetnih stanovnika, dok je broj birača u biračkim popisima čak 7.181 - ili 38 posto više. U trima naseljima u Vrgorcu, a riječ je o gradskim četvrtima Orah, Stilja i Vina, tvrdi Bobanac, broj birača za čak 82 posto nadmašuje broj punoljetnih stanovnika. SDP-ovci vjeruju i kako je prilikom popisa stanovništva bilo lažiranja i to iz dva razloga: kako bi se zamaskirao problem s lažnim popisom birača, te kako bi popisivači imali veću zaradu, jer su plaćeni po popisanom stanovniku.
Najčitanije iz rubrike