Kultura
22. SLAVONSKI BIENNALE

Grand prix Goranu Jagiću i Branimiru Kljajiću za Pješački nathodnik
Objavljeno 9. prosinca, 2010.
Grand prix 22. slavonskog biennala dodijeljen je autorskom timu Goran Jagić i Branimir Kljajić za Pješački nathodnik na Trgu Lavoslava Ružičke u Osijeku. Rad je rezultat visoke urbanističko-arhitektonske razine oblikovanja i tehničkog znanja, koji uvelike nadilaze standarde inženjerske konfekcije.
Svečano otvorenje 22. slavonskog biennala (slikarstvo, kiparstvo, grafika, multimedija, urbanizam i arhitektura) i dodjela nagrada je večeras (u četvrtak, 9. prosinca, u 19 sati) u Galeriji likovnih umjetnosti.
Ex Aequo – tri jednako vrijedne nagrade dodjeljuju se: Kseniji Jurišić za videorad Voice, snimljen iz rakursa “ispod površine vode”; Tihomiru Matijeviću za djelo pod zajedničkim nadnaslovom Ljube se Istok i Zapad: “Burton kao Tito” i “Kompleks vrtnog patuljka – istočnoeuropska verzija”; te Stjepanu Šandrku, za djelo “Ivana” – ulja na platnu s likom Miss Hrvatske i fotomodela, u prizoru izranjanja iz mora, slikarska su stvarnost magičnog realizma što se pred nama oblikuje kao cjelina, ali i u najmanjem detalju, u svakoj kapljici vode - ističe kustosica Valentina Radoš.
Posebno se priznanje dodjeljuje Mariju Čaušiću, za djelo “Shapes”, dvodimenzionalnu prostornu instalaciju, gdje je postav slog kao postupak kretanja poput čitanja teksta, siluete su prostori građevina, izrađene u tehnici bakropisa i slijepog tiska, koje vizualiziraju autorova sjećanja.
Odluke su to članova Odbora u sastavu: Tihomir Jukić, (izv. prof. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu), Karmela Puljiz (pov. umj. na UAOS-u), Margareta Turkalj Podmanicki (pov. umj. na UAOS-u), Daniel Zec (pov. umj., kustos u GLU), Valentina Radoš (kustosica u GLU), Danijela Lovoković (predsjednica Društva arhitekata grada Osijek) i Branimir Rajčić (doc. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu).
22. slavonski biennale izazvao je veliko zanimanje, pa je na natječaj pristigao znatan broj radova (176 prijava s više od 300 radova) iz svih područja umjetnosti, od slikarstva, kiparstva, grafike, višemedijalne umjetnosti do urbanizma i arhitekture. “Nakon prvog pregleda bilo je jasno i da je opći vrijednosni standard radova iznimno visok. Ta je okolnost uvjetovala i to da glavni kriterij izbora bude postavljen iznimno visoko; birala se i potom nagradila visoka kvaliteta radova, stvaralačka inovativnost i originalnost te socijalna osjetljivost i odraz vremena i uvjeta u kojima živimo”, ističe kustosica Valentina Radoš.
Izložbu će otvoriti župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, a glazbeni program organiziran je u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

Narcisa BOŠNJAK

UČITI KROZ IGRU
U vrijeme trajanja izložbe bit će organiziran pedagoško-edukativni program u “pješčanoj sobi”, koja je umjetnička instalacija Leonilde Conti Ribić i dio postava te prostor za edukativno-kreativni rad. Cilj je posjetitelje uključiti u koncept izložbe kao gledatelje i suradnike na umjetničkom djelu. Program predviđa vodstvo kroz izložbu i radionicu (uz prethodnu najavu), od ponedjeljka do petka, za dječje vrtiće, osnovne i srednje škole te udruge. Poseban program bit će 11. i 18. prosinca, za roditelje s djecom. 2011. donosi program Četvrtak u Galeriji (od 19 sati) - 13. siječnja koncert studenta glazbene UAOS-a; 20. siječnja vodstvo s kustosicom, te 27. siječnja razgovor kustosa i umjetnika. Poseban program bit će 28. siječnja, od 18 do 1 sat poslije ponoći, u sklopu Noći muzeja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike