Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Povijest obitelji Trischler zapisana i na Aninu groblju
Datum objave: 21. kolovoza, 2023.

Na osječkom Gornjogradskom groblju, Groblju svete Ane, u nekoliko obiteljskih grobnica počivaju brojni članovi poznate osječke obitelji Trischler/Trišler. Najstarija se nalazi u sredini prvog reda, uz istočni zid groblja. U njemu počivaju hrvatski glazbenik i skladatelj Dragutin Trišler, 1857. - 1918., njegov sin Dragutin Trišler, 1892. - 1920., Josipa Trišler, 1871. – 1957., Micika Trišler, 1891. – 1969. i Ljubica Moslavac rođena Trišler, 1894. – 1969.Sjećanje na ovu obitelj čuvaju fotografije i pojedinačni predmeti koje je Muzeju Slavonije darovalo više njezinih članova. Vezana uz ovu grobnicu jedna je fotografija iznimno velikog formata, za vrijeme u kojemu je nastala, koja prikazuje Dragutina Trišlera starijeg s dugom bradom, a koja je nastala 1916. godine, dvije godine prije skladateljeve smrti. Zanimljiv je podatak da je portret nastao u osječkom fotoateljeu Ludwiga Varnaja koji je umro tri godine nakon nastanka ove fotografije, i godinu dana nakon smrti portretiranog Dragutina Trišlera.

Dragutin Trischler rođen je 1. studenoga 1857. u Đakovu, a umro je u Osijeku 15. kolovoza 1918. U Đakovu je završio pučku školu i odmalena od oca Ivana Nepomuka Trišlera učio svirati orgulje. Nakon pučke škole pohađao je Veliku kraljevsku gimnaziju u Osijeku i svirao orgulje u franjevačkoj baroknoj crkvi. Biskup Josip Juraj Strossmayer stipendirao je njegovo glazbeno usavršavanje na orguljaškoj školi u Pragu, nakon čega se vratio u Đakovo i dobio mjesto koralista u đakovačkoj katedrali. Osim u katedrali, vodio je i više zborova đakovačkih pjevačkih i glazbenih društava od pjevačkog društva “Sklad” preko tamburaškog društva “Preradović” do vatrogasne glazbe koju je i utemeljio. Godine 1902. zahvalio je na svim funkcijama đakovačkih društava i preselio se u Osijek kako bi svojoj djeci omogućio što bolje školovanje. U Osijeku je preuzeo funkciju voditelja kora gornjogradske župne crkve sv. Petra i Pavla, koji je vodio do smrti 1918. godine. U Đakovu se 1887. oženio Jozefinom Drakulić, s kojom je imao dvanaestero djece, od kojih je prvih osmero rođeno u Đakovu, a preostalih četvero u Osijeku. U Osijeku je Dragutin Trišler bio, 1913., suutemeljitelj dječje glazbene škole i limeno-puhačkog orkestra pri Dobrotvornom društvu “Milodar”, što je bio temelj za kasniji osnutak osječke Glazbene škole.

U istoj je grobnici pokopano i nekoliko djece Dragutina i Jozefine Trišler, sin Dragutin Trischler mlađi, koji je umro u Osijeku 1926., i kći Marija Trišler, poznatija kao Micika, koja je umrla u Osijeku 22. svibnja 1969. Micika Trišler u Osijeku je bila poznata kao učiteljica plesa, a učitelj plesa bio je i njezin brat Ivan Trischler. Učiteljica plesa bila je i njihova sestra Milutina Waldinger, rođena Trišler, koja se udala za sina slavnog osječkog slikara Adolfa Waldingera. Posmrtni ostaci Milutine Waldinger počivaju u obiteljskoj grobnici Heim-Waldinger, također na Aninu groblju. Sinovi Emanuel, Rikard i Ivan također su pokopani sa svojim obiteljima u zasebnim, reprezentativnim grobnicama u prednjem dijelu Gornjogradskog groblja u neposrednoj okolini barokne kapele svete Ane.

Prvo dijete obitelji Trišler koje je rođeno u Osijeku bio je Eugen Trišler, bankovni činovnik i zaposlenik Narodne banke, rođen 15. siječnja 1904., a koji je umro u Osijeku 18. studenoga 1986. godine. Ženio se dva puta, a njegov unuk Vlatko posljednji je muški potomak obitelji Trišler koji i danas živi u Osijeku. U njegovoj su grobnici pokopani njegova druga supruga Zora te sinovi Zlatko i Zdenko.

 

UČITELJI, GLAZBENICI, TRGOVCI, BANKARI...


Nedavno je u Osijeku održan skup obitelji Trišler, koji je okupio dvadesetak članova obitelji koji danas žive u Osijeku, Zagrebu, Münchenu, Freiburgu, Berlinu i drugim gradovima. Skupom je svečano obilježena tristota obljetnica doseljenja obitelji Trischler u naše krajeve, prvo u Nagynyárád, Kisjakabfalvu i Bóly, a zatim u Čeminac, Beli Manastir i Dardu, pa Đakovo i Osijek, gdje su bili ugledni učitelji i glazbenici, trgovci, bankari, činovnici i posebno poznati osječki učitelji plesa.