Kolumne
Politički tjedan Piše: Mladenka Šarić
Uspjeh u sljepilu - vladajućih
Datum objave: 14. prosinca, 2013.

Baš je dobro da je oftamolog Nikica Gabrić odlučio ući u politiku. Čovjek je dosad liječio kratkovidne i dalekovidne, a sad je valjda shvatio da je najviše očnih bolesnika u politici. To je niša u kojoj može ordinirati od 0-24. Jer, kako drugačije, nego potpunim sljepilom nazvati izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića u kojoj mrtav hladan, u središnjem HTV-ovu Dnevniku, naciji poručuje da je plan za 2013. ostvaren između 80 i 85 posto?

S obzirom na to da bi i malo dijete u našoj miloj domovini danas reklo da se “kukuriku” planovi iz Plana 21 ne ostvaruju baš nikako, dva su moguća scenarija: ili smo slijepi svi mi, ili je slijep potpredsjednik Vlade! Kako god bilo, posla za Nikicu Gabrića bit će napretek. No, kako stvari stoje, lukrativna će mu niša ipak biti politika. Jer, teško da je četiri milijuna ljudi slijepo kod zdravih očiju. Ipak je realnije da je neobično sljepilo zahvatilo onu šačicu političara koji su na vlasti. Naime, moglo bi se reći da su planovi za 2013. godinu ostvareni ako su planirali povećati broj nezaposlenih. Taj je plan udarnički prebačen i ne stane li netko na kočnicu, za koji mjesec burze će obilaziti rekordnih 400.000 ljudi. Moglo bi se reći da je plan djelomice ostvaren, ako su, recimo, planirali povećati porezni pritisak na široke narodne mase. No, tu se, kako najavljuje ministar financija u grčevitoj borbi za proračun, ima što raditi. Valja još oporezovati nekretnine, pokretnine, dušu i tijelo, pa onda još malo podići PDV, pa odrediti da poduzetnici moraju plaćati akontacije poreza na dobit, čak i ako su odlučili tu dobit reinvestirati, iako je vlast najavljivala da će reinvestiranje dobiti biti nagrađeno oslobođenjem plaćanja tog poreza... Plan su dosta uspješno ostvarili, moglo bi se reći, i ako je bio plan zaposliti što više svojih ljudi, uhljebiti ih gdje god je moguće. Plan je uspio i ako kažemo da je plan bio dodatno pogurati naciju u depresiju. Tu im se učinkovitost ne može zanijekati, jer Hrvati su danas najdepresivnija nacija Starog kontinenta. Nažalost, jedini plan koji su građani očekivali, a to je onaj investicijski “bum”, koji će pokrenuti gospodarstvo i stvoriti perspektivu, potpuno je podbacio. I zato se stvarno postavlja pitanje o kojim to uspješno realiziranim planovima govori Grčić? Zna li on što govori? Zna li on kako njegove riječi izgledaju u očima nezaposlenih, osiromašenih, bezperspektivne mladeži? Zna li, ili ga možda nije briga?

To sljepilo vladajućih, i to na pola mandata, čini se neizlječivim. I pitanje je, zapravo, može li tu što pomoći čudotvorna tehnika cijenjenog oftamologa Gabrića. Jer, ako netko ne želi vidjeti, odnosno ne želi priznati ono što svi vide, a to je potpuna neuspješnost vlasti u borbi protiv krize, jedini bi lijek mogao biti nekakav serum istine koji bi ga natjerao da mimo svoje volje spozna i prizna kako stoje stvari. Otvoreno i pošteno. No, da, trebalo bi onda javno reći da je Vlada, istina, zatekla državu pretvorenu u gospodarsko groblje, ali i da ista ta Vlada nije imala hrabrosti za bolne rezove koji jedino dugoročno mogu stabilizirati zemlju. Ni jedan reformski zahvat nije proveden. I dalje se čuva preskupi i neučinkoviti sustav lokalne samouprave, koji je toliko rascjepkan da u konačnici služi samo stvaranju malih šerifa i održanju njihovih malih svjetova. I dalje nije pokrenuta reforma državne uprave. Prvi dio mandata na snazi su i dalje bili preskupi kolektivni ugovori kojima je HDZ kupovao socijalni mir. Izbjegavanjem svoje odgovornosti doveli su sustav do urušavanja. Ako je to bio plan, potpredsjedniče Grčiću, onda ste stvarno uspješni...