Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Imam rješenja za Bleiburg
Datum objave: 13. ožujka, 2019.
Jeste li čuli za splitsku Ultru, koja se održava na stadionu Poljud? To je najveći molitveni skup u Hrvatskoj, koji se održava jednom godišnje, gdje svira elektronička glazba, bučna, s puno lupanja, sa zaglušujućim zvucima i agresivnom rasvjetom, uz mnoštvo urokane, pobožne mladeži koja ondje doživljava duboka mistična, religiozna iskustva pričešćujući se ekstazijem ili amfetaminom, svejedno.
Electric Church

Ta vrsta glazbe iznimno je pogodna za misna slavlja, jer svojom blagošću, dubinom, melodioznošću i ljepotom uranja osobu u dubine božanskog mira i spokoja. To je odavno prepoznala Katolička Crkva u Austriji, pa glazba koja se svira na Ultri u Splitu, umjesto Mozarta, Bacha, tih zatucanih autora, sve više postaje liturgijska, jer je iznimno pogodna za uzdizanje duše Bogu, tako da ti performansi u austrijskim crkvama sve više zamjenjuju liturgiju. Koga više zanima, sve može vidjeti ovdje: http://www.electric-church.org/. Od katedrale u Innsbrucku pa do same katedrale u Beču, Linzu... moliti se i meditirati uz nekog poput našeg DJ Krmka i buku psihodelične glazbe (bar meni) nije više nekakva novost, iako je sve u suprotnosti s crkvenim liturgijskim pravilima. I Biskupija Klagenfurt, koja je zabranila slavljenje mise na Bleiburgu, dio je toga trenda, pa je u tamošnjoj katedrali također slavljena elektronička DJ "misa" s političkim porukama, nakon koje je katedralni župnik u Klagenfurtu, Peter Allmaier, izjavio: "Electric Church profesionalnom uporabom tehnologije projekcije transformirala je mistični karakter naše katedrale, što je za mene sasvim novo iskustvo. K tomu, glazbena interpretacija ženskih biblijskih figura bila je savršena." Uistinu duboko i nadasve napredno promišljanje velečasnog Allmaiera iz Biskupije Klagenfurt, koja je zabranila misu na Bleiburgu. Inače, ti sveti i uzvišeni liturgijski performansi u katedralama, pa i u Klagenfurtu, nisu besplatni. "Upad" na molitvu i meditaciju je oko 70 eura. I to nije sve, kao kod posuđa Delimano, u cijenu je uključen doslovno "after-show party" koji se održava - ipak ne u katedrali, nego u nekom lokalu u blizini.
Nadam se da će zatucana Katolička Crkva u Hrvata premjestiti sljedeću Ultru u Splitu u katedralu svetog Duje. Možda bi bilo manje problema s Biskupijom Klagenfurt i misom na Bleiburgu.
Ipak, možda treba priznati da komemoracija na Bleiburgu, na kojoj se misa služi prema pravilima iz kamenog doba, bez didžejeva i performera, za desetke tisuća ubijenih civila, žena i djece te vojnika ubijenih bez suđenja, nije prikladna komemoracija za današnje vrijeme, posebno u katoličkom vjerom tako živoj crkvi kao što je austrijska katolička elektronička crkva. Naime, ima nešto više od godinu dana kako je u bečkoj katedrali sv. Stjepana (Stephansdom) slavljena komemoracija za sve žrtve AIDS-a, paraliturgija s jasnim aluzijama na "gay ponos" i ostale žrtve AIDS-a. Ovaj put nije svirala elektronička glazba, nego Mozartov Requiem. Moliti se za duše pokojnika, bez obzira na to tko on bio ili tko bili, obveza je i vjernika i Crkve, ali Requiem, pa ni Mozartov, ne može biti pokrivalo za neki paraideološki i paraliturgijski skup jer Requiem je misa, liturgijska glazba nastala za mise zadušnice, a ne za paraideološke manifestacije pod krinkom svetoga, sakralnoga. Uglavnom, svašta se danas radi u Katoličkoj Crkvi u Austriji s liturgijom, od elektroničke crkve do manipulacija komemoracijama u opisanoj paraliturgiji. Vatikan je pokušao reagirati, zabraniti im "elektriziranje katedrala" s čudnim performansima još čudnije tzv. glazbe, sve do perfidnih komemoracija koje su zapravo ideološka poruka u koju se uvlači Mozarta i božansko općenito. Ali nije to Bleiburg, nisu žrtve Bleiburga dostojne žrtava AIDS-a (iako to nije bila misa), jer u Bleiburgu se, kažu u Klagenfurtu, misa "politički instrumentalizira".
Neozbiljno

S tim apsurdima zapravo nema smisla polemizirati pa nudim salomonsko rješenje: premjestimo splitsku Ultru na Bleiburg, a bleiburško misno slavlje na Poljud, uz napomenu na ulazu u Split: Komemoracija za žrtve AIDS-a.
Znam, nije se s nevinim žrtvama i genocidom koji je počeo na Bleiburgu šaliti, niti zaboravljam sve što je Katolička Crkva u Austriji napravila dobra za Domovinskog rata našem narodu, posebno izbjeglicama. Hvala im od srca. Ali, oprostite, ja tu Crkvu više ne shvaćam ozbiljno, njezin pastoral, "liturgiju", odnos prema doktrini, liturgiji, misama i komemoracijama...