Regija
ŽUPANJA

U povodu 10. godišnjice velike poplave otvorena izložba “Žedni preko vode”
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
Na fotografijama iz poplavljene Cvelferije autora Zvonimira Tanockog u prvom je planu čovjek
U Gradskom muzeju Županja postavljena je izložba "Žedni preko vode" vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog, u povodu 10. godišnjice velike poplave koja je pogodila Cvelferiju 17. svibnja 2014. godine. Nakon obilnih kiša u cijelom slivnom području u nekoliko je dana u Županji i okolici palo 118 litara kiše po četvornom metru i rijeka Sava je dosegnula dotad nezabilježen, povijesni vodni maksimum, što je dovelo do puknuća nasipa u Rajevu Selu i Račinovcima.

Kao pripadnik HGSS-a, Tanocki je proveo 20-ak dana na poplavljenom području u spašavanju i zaštiti ljudi i imovine te zbrinjavanju od posljedica poplave. A dotad neviđene prizore, nastale u jednoj od najvećih prirodnih katastrofa u suvremenoj hrvatskoj povijesti, ovjekovječio je i fotoaparatom. Posjeduje više od 2000 fotografija koje svjedoče o njezinim razmjerima, o moći i nepredvidivosti prirode i njezinih sila, a koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Izložbu je otvorio Hrvoje Tkalac, ravnatelj Gradskog muzeja Županja, a nazočnima su se obratili i Zlatko Becić, pročelnik HGSS-a Stanice Vinkovci, te sam autor, koji su podijelili svoja sjećanja na dane u kojima su stanovnici Cvelferije proživljavali pravu kalvariju.

Fotografije su, ustvrdio je Tanocki, njegovo osobno viđenje poplave, što je vidio - to je i snimio, jer je kao "insider" bio u mogućnosti nazočiti svim ključnim mjestima tog događaja. Izložba slikom opisuje stradalnike, sve hrabre ljude, pripadnike žurnih službi i operativnih snaga Civilne zaštite koji su se maksimalno angažirali i pomagali. Izložba je intrigantnog i simboličnog naziva "Žedni preko vode", jer je svatko tko je bio okružen tom silnom vodom, a sa sobom nije imao bočicu vode, bio osuđen na žeđ.

Izložba će biti otvorena tijekom svibnja.

Marija Lešić Omerović
NAGRAĐIVANE
Riječ je o fotografijama od kojih su neke nagrađivane na domaćim i međunarodnim fotografskim izložbama, a na kojima je u prvom planu čovjek. Tanocki je, među ostalim, dobio i prestižnu nagradu američke udruge Photographic Society of America za dokumentarnu fotografiju. “Žedni preko vode” prva je samostalna izložba fotografija nastalih u poplavi 2014.

Možda ste propustili...

TRADICIONALNO VELIKO OKUPLJANJE ŽUPANIJSKIH UMIROVLJENIKA

Iz VPŽ-a 1100 umirovljenika na zajedničkim susretima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri klima-uređaja dijele odbijenice