Magazin
VELEPOSLANIKOV IZBOR

Divljina testira
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
USPON - NOVI ROMAN LUCY CLARKE: PRIČA O PRIJATELJSTVU I (SAMO)ŽRTVOVANJU...
Uvijek sam se divio onima koji su se smjelo upuštali u avanture, koji su bili spremni, iz čista mira, napustiti toplinu vlastitoga doma, vlastitu obitelj, svoje najbliže i uputiti se u planine, na otvorenu pučinu, safarije, istraživanje manje poznatih prostora…

I upravo u takve avanture svake godine upuštaju se Maggie, Joni, Helena i Liz, četiri mlade žene, najbolje prijateljice, koje se poznaju još iz školskih, mladenačkih dana, koje nam u svom novom romanu "Uspon" (Mozaik knjiga, 2024.) predstavlja Lucy Clarke. Ovaj put su odlučile otputovati u norvešku divljinu kako bi na planinarskim stazama pronašle neke odgovore na svoje nimalo jednostavne životne situacije. Naime, u njihovim brakovima, vezama, unutarobiteljskim odnosima mnoge stvari ne funkcioniraju baš najbolje, od toga da odnosi s partnerima nisu idilični pa sve do toga da se jedna od njih ne može ostvariti kao majka, jer način života koji vodi, prečesta promjena partnera, otežava realizaciju te opsesivne ideje. Jedna od njih, Joni, poznata je rock-pjevačica, ali ni ta činjenica uopće je ne ispunjava bilo kakvim zadovoljstvom. Konačno, nisu sve jednako uspješne u svojim poslovima, karijerama, ali srećom princip solidarnosti još uvijek funkcionira, pa se, na diskretan, ali opet vidljiv način uzajamno pomažu. Naravno, nije to jedina razlika između njih! Neke su mentalno i fizičke jače, druge su pak slabije… Jedne su tvrdoglave i uporne, a druge, pak, sklone odustajanju…

Priča o usponu na jedan prilično zahtjevan planinarski vrh u Norveškoj sjajna je pozadina da sve te razlike izbiju na vidjelo. Pogotovo kada taj uspon zbog nekih, prije svega vremenskih razloga ne krene onako kako su to "naše junakinje" isplanirale. Pokazat će se da se nisu baš najbolje pripremile za taj uspon, da nisu dovoljno trenirale, da su neke od njih u slaboj fizičkoj kondiciji, a nedostatak fizičke kondicije preduvjet je i slabijih mentalnih reakcija.

Naravno, njihovi problemi prilikom uspona nisu nerješivi kada se u ovu priču ne bi umiješali i neki drugi faktori… Naime, "naše junakinje" u spašavanju svojih golih života slučajno su otkrile nešto što nije smjelo biti otkriveno (u jednoj špilji pronašli su skriveno spremište kokaina), pa sada protiv sebe nemaju samo surovu prirodu, loše vremenske prilike, već i ubojicu, vlasnika tog kokaina, koji je već jednom ubio iz istih razloga. Naime, samo godinu dana ranije nestala je jedna planinarka, ali ostali su nepoznati razlozi njezina nestanka, nesretni slučaj prilikom uspona…

Naravno, naše junakinje svjesne su opasnosti u kojoj se nalaze i, bez obzira na to što u tih nekoliko dana dolaze u svakojake međusobne odnose, žestoke konflikte, žustre prepirke, koje dovode do razotkrivanja mnogih "malih tajni", koje svojim (raz)otkrivanjem postaju bolne istine [1], one, zapravo, sjajno surađuju i samo će se zbog toga, "jedna za sve - sve za jednu", uspjeti izvući iz ove nimalo jednostavne situacije.

Lucy Clarke je ozbiljna spisateljica i njoj je posvema jasno da ova "norveška saga" ne može proći kao jeftina, srceparajuća priča za dokone kućanice - na kraju će "Uspon" završiti sretno! Ali jedna od junakinja morala se žrtvovati. Svjesno vam neću otkriti koja se od junakinja žrtvovala, ali kada pročitate roman, shvatit ćete i (etičku) logiku ove zanimljive i uzbudljive priče. Već sam se u nekim prijašnjim romanima [2] ove autorice uvjerio da je majstor stvaranja jezivih atmosfera. Ovaj roman samo je dodatno potvrdio to njezino majstorstvo. Stoga i nije čudno što je između ostalih Gillian Mcallister primijetila da je u ovome izvrsno napisanom romanu stvorena atmosfera od koje zebe u kostima, dok je Claire Douglas zapisala kako je Lucy Clarke kraljica u izboru odredišta za savršen triler.

Inače, Lucy Clarke autorica je osam romana, a na hrvatski je jezik preveden i roman “Kuća na hridi”. Sve u svemu, intrigantna priča, veličanstvena norveška divljina i četiri junakinje povezane ubojstvom jamstvo su za novu uspješnicu... Sve je to “Uspon”, a i više od toga... Kad Lucy nije na istraživačkim putovanjima (njezin omiljeni dio posla!), može se naći kako piše iz kolibe na plaži na južnoj obali Engleske. Živi sa suprugom i njihovo dvoje djece.

Zlatko Kramarić
Jeziva kuća na hridi...
[1] Tako ćemo saznati da je Joni spavala sa suprugom svoje najbolje prijateljice Maggie. Naravno, nju to otkriće prijevare, i to još u ovakvoj “graničnoj situaciji”, opasnoj za život, dodatno šokira… I što je bilo dalje, morat ćete otkriti sami, tako što ćete pročitati ovaj nadasve uzbudljiv i napet roman.

[2] Vidjeti njezin prethodni roman, psihološki triler “Kuća na hridi”, također u izdanju Mozaik knjiga (2021.), u kojem glavna junakinja spisateljica Elle ima nelagodni osjećaj da je netko promatra iz svakog kutka njezine kuće, pa ona tako u svom zaključanom domu čuje korake, vidi sjenke uljeza, primjećuje neke tragove… i posvema je svjesna da ništa od toga ne umišlja. Ako niste pročitali, onda vam toplo preporučujem da pročitate i ovaj sjajan roman ove autorice u svakom pogledu vrsne autorice napetih trilera.

Inspiracija iz putovanja
- Bila sam na tromjesečnom putovanju po SAD-u kad sam shvatila da bih voljela biti pisac. Sve radnje mojih romana uvijek se odvijaju na mjestima koja sam posjetila, ili na koja namjeravam otputovati. Mislim da je važna autentičnost toga okruženja gdje ste bili jer vam omogućuje da vjerodostojno pišete o načinu na koji svjetlost pada, ili mirisu povjetarca koji dopire s mora, ili osjećaju zemlje pod nogama. Gdje je to moguće, radije ću početi pisati nakon što posjetim mjesto/zemlju, iako to nije uvijek moguće - kazala je Lucy Clarke u jednom od svojih intervjua.

Možda ste propustili...